12 çocuğa mezar olan tarikat yurdunun müdürünün vicdanı rahatmış!

12 çocuğa mezar olan tarikat yurdunun müdürünün vicdanı rahatmış!

12 çocuğa mezar olan tarikat yurdunun müdürü... Tarikat yurudunun müdürü Cumali Genç'in ifadesinde, yangından önceki dönemlere ait ihmallerin yanı sıra, facia sırasında itfaiyenin yetersizliği ve yurttaki ihmaller de detaylarıyla yer aldı.Olay günü yurtta yangın tüpü olmadığını,...

Tarikat yurudunun müdürü Cumali Genç'in ifadesinde, yangından önceki dönemlere ait ihmallerin yanı sıra, facia sırasında itfaiyenin yetersizliği ve yurttaki ihmaller de detaylarıyla yer aldı.

Olay günü yurtta yangın tüpü olmadığını, kendilerinin yanı sıra öğrencilerin de yangın söndürme eğitimi almadığını, güvenlik görevini servisçinin sağladığını, müfettişlerin eksiklerle ilgili raporundan haberi bulunmadığını itiraf eden müdür Camali Genç ifadesinde, müdahalede bulunan itfaiye ekibinin oksijen tüpü ve merdiven yetersizliğine dikkat çekti.

Öğrencilerin ifadelerinde yangın anı ve kusurlar tam olarak aydınlandı. Öğrenciler ayrıca sabah 04.00'te uyandırılarak kendilerine namaz kıldırıldığını, yurtta dini eğitim verildiğini de söylediler.

İŞTE MÜDÜRÜN İFADESİNDEN SATIR BAŞLARI

Yangında, kendisini ziyarete gelen 6 yaşındaki çocuğu da ölen, eşi yaralanan, 6 kişi ile birlikte tutuklanıp Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmayı bekleyen Cumali Genç'in 6 sayfalık ifadesinde dikkat çeken ihmaller zinciri ile ilgili sözleri özetle şöyle:

Olay günü Adana'daydım, saat 19.00 sıralarında Aladağ'a girdiğimde yangından güvenlik görevlisi Mahmut D.'nin bildirmesi ile haberim oldu. Bu kişinin güvenlik sertifikası yok. 2015 denetiminde bildirilen eksiklikleri gidermiştik. 2016'da denetlemesinde yerleşim planına uygun kullanılmadığı, yeterli hizmetli ve belletici görevlendirmesinin yapılmadığı hususlarını hatırlamıyorum.

Yangın yerine ulaştığımda üçüncü kata kadar tutuşmuş olduğunu, alevlerin çatıya ulaştığını gördüm. 1'inci kattaki çocukların pencerelerde olduklarını gördüm. Komşulardan biri elektrikçi merdiveni denilen alüminyum merdiven getirmişti. Getirilen diğer merdiveni de oturma odasının diğer penceresine dayandı.
Bu arada vatandaşlar merdivenin üzerine çıkarak yukarıdaki çocukları ve bayanları bu merdivenden indirmekteydi. Ben de merdivenlerin yanında yerde bulunan yorganı alarak orada bulunan vatandaşla açıp öğrencilerin bu yorganın üzerine atlamalarını istedik. Bizim açtığımız yorgana 4-5 çocuk atladı, kurtuldu. Merdiveni üçüncü kata yetiştirmeye çalıştıysak da kısa geldi. Yurdun arkasındaki yangın merdiveninden yukarıya çıkmaya çalıştık ama maske ve elbise olmadığından yoğun duman sebebiyle  çıkamadık. İtfaiye görevlileri ve diğer görevliler yurdun üçüncü katına ulaşamadıklarından sadece yukarıya su sıkmakla yetindiler.

İTFAİYEYE SUÇLAMALAR

Yurt Müdürü Cumali Genç, yangını söndürmeye gelen itfaiyeyi de suçlarkan şunları söyledi:

Olay itfaiyenin tamamen bu konudaki yetersizliğinden ve itfaiye aracının merdivenli müdahale aracının bulunmamasından, merdivenlerinin üçüncü kata yetişecek şekilde uzun olmamasından, itfaiye görevlilerinin yeterli donanıma sahip olmamasından kaynaklanmıştır. Eğer yukarıdaki müdahaleler yapılabilseydi bütün öğrencilerin kurtarılabileceğini düşünüyorum.

Yangın sırasında üçüncü katta bulunan öğrencilerden yangın merdivenine yönelen kimse de olmamıştır. Ben çocukların yönelmek için fırsatlarının olmadığını düşünüyorum. Yangın ve duman birden bastırdığından belleticiler dahi üçüncü kata çıkamamış.

Yangın söndürüldükten sonra gelen itfaiye araçlarında yangın merdiveni vardı. Yangın sırasında üçüncü kata ulaşılamadığından çaresizlikten üçüncü kattaki pencerelere camlarını kırmak için vatandaşlarla taş attık. Olay yerine gelen itfaiye ekiplerinde ne oksijen tüpü ne maske, ne de ekipman vardı. Yangına müdahale çoğunlukla vatandaş tarafından yapıldı. İtfaiye ekipleri yetersiz kaldı. Kurtulanları da çoğunlukla vatandaşlar kurtardı.

YANGIN KAPISININ NASIL OLACAĞINI BİLMİYORMUŞ

Cumali Genç, bu konudaki iddialarını şöyle sürdürdü:

"Yangın merdiveninin kapılarının birkaç kez denedim. Herhangi bir bozukluk yoktu. Yurdun yangın merdiveni kapılarının normalde yanmaz ve belli bir süre dayanması gereken maddeden olması gerektiğini bilmiyordum. Ruhsatı böyle olduğu için araştırmadım. Ben yangınla ilgili herhangi bir resmi eğitim almadım. Panoda 5-6 ay önce sigorta attı. Aladağ'da zaman zaman bu şekilde elektrik kesildiği için ona bağlı olduğunu düşündüm tamirci çağırmadım."

12 ÇOCUK ÖLDÜ AMA MÜDÜRÜN VİCDANI RAHATMIŞ!

Müdür Cumali Genç ifadesinde akşamları kızı ile birlikte 4 belleticinin de yurtta kaldığını anlatırken, "Asgari ücret üzerinden maaş almaktayım. Vicdanen yaşanan olayda kendimde herhangi bir kusurum yoktur. Olayla alakalı tüm önlemleri aldığımı düşünüyorum" dedi.

"12 çocuğa mezar olan tarikat yurdunun müdürünün vicdanı rahatmış!" haberi, 07 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 12 çocuğa mezar olan tarikat yurdunun müdürünün vicdanı rahatmış! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 12 çocuğa mezar olan tarikat yurdunun müdürünün vicdanı rahatmış! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:28 Fenerbahçe'nin Nisan Ayında Yaşadığı Şok: Hedefler Bir Bir Uzaklaşıyor
  2. 14:26 Hadise, Arkadaşının Düğününde Söz Kesti: "Aşk Çok Güzel..."
  3. 14:21 Bodrum'da Yaz Tatili İçin Villa Kiralarında Artış: Günlük Fiyatlar 1 Milyon Liraya Kadar Çıkıyor
  4. 14:03 İYİ Parti'den aday olup kaybetmişti! Vazgeçmiyor!
  5. 13:59 Enerji Sektörünün Önde Gelen İsimlerinden Group Şirket, 4 Şirketine Konkordato Talebinde Bulundu!
  6. 13:52 Haluk Levent, Kanserle Mücadele Eden Ablasını Sahneye Davet Etti ve Saçlarını Kazıttı!
  7. 13:45 Premier Lig'de Şok! İki Futbolcu Cinsel İstismar Suçundan Gözaltına Alındı!
  8. 13:44 Bilim Kurgu Hayalden Gerçeğe Dönüşüyor: Thermonator Robot Köpek Satışta!
  9. 13:44 Mevduat Süresi Dolmak Üzere! Avantajlı Faiz Oranlarından Faydalanmak İçin Son Şansınız!
  10. 13:44 Ebeveynler Dikkatli Olun! Bu Detaylar Çocuğunuzda Gizli Bir Sorun Olduğunun İşareti Olabilir!
  11. 13:44 Şok Haber: Ünlü Airfryer Markası da İflas Etti!
  12. 13:36 Mansur Yavaş, Almanya Cumhurbaşkanı İle Görüşme Sağladı!
  13. 12:44 Melek Mosso'dan Dikkat Çeken Açıklama Geldi!
  14. 12:34 Canlı yayında şok! O büyük kavga! 'Anca otur sen izle'
  15. 12:22 Oscar'lı Güzel Oyuncu 10 Kişiyle Öpüştü!
  16. 12:16 Erdoğan Kısa Çay Sohbetinde Özgür Özel ile görüştü!
  17. 12:12 Elektrikli Çağ Başladı: Mercedes Efsanesi G Serisi Artık Elektrikli!
  18. 12:11 O Şehrin Kapıları Ücrete Tabi! Artık Giriş Ücreti 174 TL
  19. 12:10 IMF yıl sonu dolar tahminini açıkladı: Tahmini öğrenince dudağınız uçuklayacak!
  20. 12:10 Teknoloji Devi Yerli Otomobil Firmasını Satın Alarak Sektöre Damgasını Vuruyor!
Gündem Haberleri