15 bin akademisyen de 674 sayılı KHK ile mağdur edildi

15 bin akademisyen de 674 sayılı KHK ile mağdur edildi

15 bin akademisyen de 674 sayılı KHK ile mağ... 15 Temmuz darbe girişiminin ardından muhalefete dayanışma çağrısı yapan AKP Hükümeti, darbe girişimi gecesi ve sonrasında FETÖ darbesine karşı duran TBMM'yi ve bütün muhalefet partilerini saf dışı bırakarak ilan ettiği...

15 Temmuz darbe girişiminin ardından muhalefete dayanışma çağrısı yapan AKP Hükümeti, darbe girişimi gecesi ve sonrasında FETÖ darbesine karşı duran TBMM'yi ve bütün muhalefet partilerini saf dışı bırakarak ilan ettiği OHAL ile ülkeyi Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetmeye başladı.

Anayasayı açıkça ihlal eden KHK'lar, FETÖ ile ilişkisi olmayan binlerce kamu görevlisini de mağdur etmeye devam ediyor. Üç gün önce Resmi Gazete'de yayımlanan 674 sayılı son KHK'ya eklenen bir ek madde ile de Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamındaki araştırma görevlilerinin kazanılmış hakları, gerekçe gösterilmeksizin, hukuksuzca ve toptancı bir anlayış içinde ellerinden alındı. 

Medya ise, yıllarca FETÖ denilen yapının içinde yer alan ve sonradan 'itirafçı' olan isimlerin itiraflarını yayınlamaktan, Kanun Hükmünde Kararnamelerle yasal hakları ellerinden alınan yurttaşların seslerine kulak vermeye vakit bulamıyor!

Konuyla ilgili olarak ismi bizde saklı bir akademisyenin ABC Gazetesine gönderdiği elektronik postayı olduğu gibi yayınlıyoruz.

İşte o mesaj:

674 sayılı KHK kapsamında bulunan bir ek madde ile Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamındaki araştırma görevlilerinin kazanılmış hakları, gerekçe gösterilmeksizin, hukuksuzca ve toptancı bir anlayış içinde ellerinden alındı. 674 sayılı KHK'nın ilgili maddesi; 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir. EK MADDE 30- Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların statüleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüştürülmüş sayılır ve bunlar hakkında söz konusu (d) bendi hükümleri uygulanır. Bu şekilde statüleri değiştirilen araştırma görevlilerinden 33 üncü maddenin (a) fıkrasına göre yeniden atama yapılmayanların mecburi hizmet yükümlülükleri kaldırılır. 35 inci madde uyarınca başka bir üniversitede ve yurtdışında eğitimde bulunanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üniversitenin talebi üzerine on beş gün içinde kendi üniversitelerine dönmek zorundadırlar. Bu süre içerisinde dönmeyenlerin atamaları iptal edilir. ÖYP özellikle yeni kurulan üniversiteler için nitelikli öğretim elemanı yetiştirme amacıyla oluşturulmuş ve 2010 yılından sonra programa hız kazandırılmıştı. Program için öğretim elemanı alımları merkezi yerleştirme ile oldukça şeffaf biçimde yapılıyordu. Denilebilir ki öğretim elemanı alımındaki en şeffaf düzenleme idi. Ancak bu şeffaflık üniversiteler dahil pek çok çevreyi rahatsız etti. Programa girişte nitelikli öğretim elemanı yetişmesi için adaylara sağlanan ya da vadedilen bir çok hak (araştırma ödenekleri, yurtdışı fonları vb.) zamanla budandı. En son olarak elde kalan kadro devamlılığı hakkımız da hiçbir gerekçe olmaksızın söz konusu KHK ile elimizden alındı. 2457 sayılı kanunun 33/a maddesine göre görev yapmakta olan ÖYP araştırma görevlileri bir gece içinde KHK ile ilgili kanunun 50/d maddesi statüsündeki burslu lisansüstü öğrencisi konumuna dönüştürüldü. ÖYP çerçevesinde 15.000 civarı araştırma görevlisi bulunuyor. Bu KHK ile ÖYP araştırma görevlileri bir kaosla karşı karşıyalar. Ne YÖK'ten ne de siyasilerden konuyla ilgili bir açıklama gelmedi henüz. Burada açık biçimde ÖYP'lilerin emekleri ve kazanılmış hakları gasp edilmiş durumda. Ancak bu sorun medyamızda hemen hemen hiç yer almadı. Konunun gündeme getirilmesinde yardımlarını ve desteklerinizi esirgememenizi rica ederiz. Çok selam ve saygıyla... 

"15 bin akademisyen de 674 sayılı KHK ile mağdur edildi" haberi, 05 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 05 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan 15 bin akademisyen de 674 sayılı KHK ile mağdur edildi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 15 bin akademisyen de 674 sayılı KHK ile mağdur edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  2. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  3. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  4. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  5. 23:50 Dünyanın en iyi havalimanları açıklandı: Türkiye de listede
  6. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  7. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  8. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  9. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  10. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  11. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  12. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  13. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  14. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  15. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  16. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  17. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  18. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  19. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  20. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
Eğitim Haberleri