155 günlük direnişin destanı: Edirne 1913/ İki Nehir Arasında

155 günlük direnişin destanı: Edirne 1913/ İki Nehir Arasında

155 günlük direnişin destanı: Edirne 1913/ İ... 1912 yılında Bulgaristan liderliğinde Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ’ın da aralarında bulunduğu dört Balkan ülkesinin bir araya gelerek Osmanlı Devleti’ne savaş açmaları sonucunda, birkaç hafta içerisinde kaybedilen Balkanlar...

1912 yılında Bulgaristan liderliğinde Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ’ın da aralarında bulunduğu dört Balkan ülkesinin bir araya gelerek Osmanlı Devleti’ne savaş açmaları sonucunda, birkaç hafta içerisinde kaybedilen Balkanlar ve Rumeli topraklarında sadece üç bölge savaşa karşı koyabilmişti.

Edirne, İstanbul’a ulaşmadan önce son kale konumuyla, Şükrü Paşa yönetiminde destansı bir direniş mücadelesi sergiledi. Çatalca’ya kadar gelerek İstanbul’u tehdit altına alan Balkan Birliği’ne karşı, kuşatılmış Edirne’nin tüm bağlantıları kesilmiş, donanımsızlık ve hastalık tüm şehri sarmıştı.

1280px-bulgarian_army_adrinople.jpg

155 GÜNLÜK DESTANSI DİRENİŞ

Yalnızca 50 günlük dayanma gücü olan Edirne’de sivil ve asker halk, içine süpürge tohumu, hatta toprak karıştırılan ekmeklerle hayatta kalmaya çalışmış, başta kolera olmak üzere çeşitli hastalıkların pençesinde ölümle mücadele etmek zorunda kalmışlardı. 155 gün süren bu destansı direniş sonunda teslim olmak zorunda kalan şehirde, Balkan Birliği tarafından üst düzey komutanlarımız Bulgaristan’a sürgüne gönderilirken, Müslüman halk ve düşük rütbeli askerler Tunca nehrinin iki kolu arasında yer alan Sarayiçi bölgesinde aç bırakılarak şehit edildiler. Binlerce asker ve sivilin şehit edildiği bölgede hayatta kalabilmek için yenen ağaç kabukları dünya basınında sadece dar bir alanda kendine yer bulabilirken, bu korkunç trajedi Balkan Savaşları travmasıyla birlikte tarihe gömülüp unutuldu.

unnamed-160.jpg

ÖDÜLLÜ YÖNETMENDEN BALKAN SAVAŞI ŞEHİTLERİNE BİR SAYGI DURUŞU

Daha önce “Yemen / Türküde Saklı Olan Efsane'' isimli belgeseliyle 2016 TRT Belgesel Günleri’nde en iyi belgesel ödülünü kazanan Ünal Üstündağ tarafından, üç yıllık bir araştırma sürecinin ardından Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla çekilen belgesel görücüye çıkmaya hazırlanıyor.

unnamed-(1)-126.jpg

Aynı zamanda tarih eğitimi de almış olan Üstündağ, projeyi Balkan Savaşı şehitlerine gecikmiş bir saygı duruşu olarak tanımlıyor.

unnamed-(2)-088.jpg

"TRAJİK HİKAYELERLE BÜYÜDÜM"

3 senelik bir ön hazırlık aşaması sonrasında tamamlanan belgesel, bulunabilen sınırlı imkânlarla hayata geçirildi. Proje Yönetmeni Ünal Üstündağ “Belge ve bilgi konusunda sıkıntımız yok, böylesine az bilinen bir olayın belgeselini özellikle genç kuşağa aktarabilmek gerekiyor. Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak, trajik hikayelerle büyüdüm. Seneler sonra karşıma çıkan belgeler aslında bana anlatılan hikayelerin bile oto sansürden geçirildiğini gösteriyor. Balkanlar ve Rumeli’de öyle büyük acılar ve hikayeler var ki, bir prototip olarak seçtiğim Edirne kuşatması, bu alanda hayata geçirmek istediğim diğer belgesellere de bir zemin hazırladı. Öncelikli olarak, her ne kadar izleyici karşısına çıkmaya hazır olsa da, sınırlı imkanlarla gerçekleştirdiğim “Edirne 1913/ İki Nehir Arasında'' isimli belgeselime özel sektörden de destek bularak, canlandırma unsurlar da eklemeyi planlıyorum.''  dedi. 

edirne-kusatmasi-belgesel-oldu-9174722_8214_o.jpg

"155 günlük direnişin destanı: Edirne 1913/ İki Nehir Arasında" haberi, 19 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 19 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan 155 günlük direnişin destanı: Edirne 1913/ İki Nehir Arasında haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 155 günlük direnişin destanı: Edirne 1913/ İki Nehir Arasında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:18 Gökhan Gönül: Futbol Arenasından Antrenörlük Sahasına
  2. 14:02 İslam Memiş’ten Çarşamba Uyarısı: Altın Yatırımcıları Hazır Olsun!
  3. 13:50 AKP'li Cumhurbaşkanı imzaladı: Atama ve görevden almalar gerçekleştirildi
  4. 13:50 CHP'den Ulaş Karasu: "Cumhurbaşkanı ve Bakanlar, Anayasa'yı çiğneyip AKP propagandası yapıyor"
  5. 13:50 Alman Perakende Devi: Galeria Karstadt Kaufhof’un Çöküşü
  6. 13:48 Kim Kardashian ve Blake Lively, Kate Middleton Hakkında Olayı Hakkında Espri!
  7. 13:45 Gaziantep’in Geleneksel Lezzetleri: El İşçiliğiyle Süslenen İftarlar
  8. 13:38 Javier Milei’nin 100 Günü: Tartışmaların Odağında
  9. 13:35 Ahmet Kural ve Çağla Gizem Şahin: Bebek Heyecanı!
  10. 13:21 Tehlike Altındaki Canlılar: İstanbul’da Skandal Müze Operasyonu
  11. 13:17 Filistinli yetkililer İsrail'in hiçbir duyuru yapmadan Refah'a saldırı başlattığını belirttiler
  12. 13:17 Elma Sirkesi: Kilo Dostu Mucize İçecek
  13. 13:16 Arat üstünü çizdi! Fernando Santos'un yerine Hollandalı hoca geliyor!
  14. 13:06 Okyanus Sıcaklıkları Rekor Kırıyor: Küresel Isınma Hızla Artıyor!
  15. 13:05 Son dakika! İsrail Refah'a hava saldırını başlattı
  16. 13:02 Koni Salyangozu: Denizlerin Görünmeyen Ölümcül Tehlikesi!
  17. 12:59 Trabzonspor Yardımcı Antrenörü Egemen Korkmaz konuştu: "İnsani olarak şiddete reaksiyon gösterdim"
  18. 12:58 William'ın Prenses Kate'i aldattığı söylenen Rose Hanbury konuştu
  19. 12:57 Sürpriz! Yeni James Bond hayranların favorisi!
  20. 12:57 Sosyal medyada tıkladığınız linklere dikkat edin! Dolandırıcılar kol geziyor!
Kültür Sanat Haberleri