17 Aralık rüşvet ve bakanların görüntüleri Reza dosyasında

17 Aralık rüşvet ve bakanların görüntüleri Reza dosyasında

17 Aralık rüşvet ve bakanların görüntüleri R... ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın yarın görülecek kefalet duruşması öncesinde, davanın savcısı Preet Bharara son dilekçesini ve ekli kanıt dosyasını da mahkemeye sundu. Amerikalı Savcı, Zarrab’ın avukatının '' 17...

ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın yarın görülecek kefalet duruşması öncesinde, davanın savcısı Preet Bharara son dilekçesini ve ekli kanıt dosyasını da mahkemeye sundu. Amerikalı Savcı, Zarrab’ın avukatının '' 17 Aralık soruşturmasında Türk mahkemesi takipsizlik verdi. Dolayısıyla kanıt olmaz'' tezine karşılık, bizzat davanın kapatılmasının “yolsuzluğun kanıtı'' söyledi. Bharara, “17 Aralık’ın kapatılması, Zarrab’ın üst düzey Türk siyasilerle yolsuzluk ilişkisine ayrı bir delil'' ifadesini kullandı.

Bharara, Zarrab’ın avukatının 17 Aralık iddianamesi için “dedikodulardan ibaret, imzasız belge'' çıkışına karşılık, bu kez de 17 Aralık’ta AKP’li eski bakanların rüşvet aldıklarını belgeleyen Türk polisinin görüntülerini de dosyaya ekledi.Bharara, “17 Aralık iddianamesindeki bilgiler, ABD’nin yaptığı soruşturmadaki bilgilerle örtüşüyor'' bilgisini de verdi.

“17 ARALIK DOSYASI, SAVCI DEĞİŞTİRİLİP KAPATILDI''

Zarrab’ın avukatı, 17 Aralık soruşturması konusunda Türkiye’de “takipsizlik'' kararı verildiğini, dolayısıyla 17 Aralık iddianamesinin ABD’deki davada “kanıt olarak kullanılamayacağını'' iddia etmişti. Savcı Bharara, 17 aralık davasının, “Soruşturmaya bakan savcının değiştirilmesiyle kapatıldığına'' dikkat çekti. Türkiye’de 17 Aralık soruşturmasını yürüten ilk emniyet mensupları, savcı ve hakimlerin “görevden alındıklarını, hatta tutuklanarak, hapse atıldıklarını'' da hatırlatarak, “17 Aralık’ın kapatılması, Zarrab’ın üst düzey Türk siyasilerle yolsuzluk ilişkisine ayrı bir delil'' ifadesini kullandı.

İNGİLİZCE BİLDİĞİNİ SORGU KASEDİYLE KANITLADI! ZARRAB “İNGİLİZCEM, TERCÜMANINKİNDEN DAHA İYİ'' DEMİŞ…

Zarrab’ın Avukatı Brafman’ın “Müvekkilim iyi ingilizce bilmediği için sorguda bazı beyanları yanlış oldu'' iddiasına karşılık da Savcı Bharara Zarrab’ın ABD’deki sorgusunun görüntülerini de “kanıt'' olarak dava dosyasına ekledi.

Savcı Bharara, Zarrab’ın Miami havaalanında gözaltına alınırken FBI yetkilileri ile İngilizce konuştuğunu, kendisine haklarının okunduğunu, tercümana ihtiyaç duyup duymadığının da sorulduğuna dilekçesinde yer verdi.

Zarrab’ın ilk sorgusunda bir tercümanın da hazır bulunmasına rağmen, kendisine sorulan soruların büyük bölümünü İngilizce yanıtladığını, bazen araya girip Türkçe’ye çevirmek isteyen tercümanı durdurduğunu, hatta FBI yetkililerine “Benim İngilizcem tercümanınkinden iyi'' dediğini de dilekçeye dahil etti. Ancak Zarrab’ın avukatı FBI sorgulama videosunun mahkeme dışında yayınlanmasını “koruma kararı'' (Protective Order) kararı aldırarak engelledi. Zarrab’ın ifadesinin videosu kamuoyuna açıklanmadı.

“TELEFONUNDA İNGİLİZCE MESAJLAR VAR''

Savcı Bharara, Zarrab’ın çok iyi İngilizce konuştuğunu gösteren ifade görüntülerine ek olarak, telefonundaki İngilizce yazışmaları da kanıt olarak sundu. Savcı Bharara’nın 12 sayfalık dilekçesinde, Zarrab’ın kullandığı cep telefonunun “kullanım dilinin bile İngilizce'' olduğu da vurgulandı.

FARSÇA DA YAZIŞMA YAPMIŞ

Savcı Bharara, Zarrab’ın avukatının “müvekilim Farsça okuyup yazamaz, dolayısıyla kanıt olarak sunulan İran dini Lideri Hamaney’e yazdığı Farsça mektubu o yazmış olamaz'' iddiasını ise,bizzat Zarrab’ın cep telefonu ile çürüttü. Savcı, Zarrab’ın cep telefonunda “binlerce değilse de, yüzlerce farsça yazışma'' bulunduğunu, kendisine gelen farsça mesajlara, yine farsça yanıt verdiğini de ortaya koydu.

“YAPTIRIMLARDAN DA HABERİ VARDI; MAİLİNDEN YAPTIRIMLARA İLİŞKİN BİLGİLER ÇIKTI''

Zarrab’ın avukatı, ABD vatandaşı olmayan Zarrab’ın, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımların ayrıntılarını bilmesinin mümkün olamayacağını, bu nedenle de suçlu sayılamayacağını da iddia etmişti. Bharara, bu iddianın doğru olmadığını, bizzat Zarrab’ın mailinde yer alan yazışmalarla çürüttü. Zarrab’ın e-mail adresinde, ABD’nin İran’a yaptırımlarının ayrıntılarının yanısıra, yeni koyulan ya da kaldırılan yaptırımlara ilişkin güncellenme bilgilerine de rastlandığını dosyasına dahil etti.

“ZARRAB HALA MAHKEMEYİ ALDATMAYA ÇALIŞIYOR''

Savcı Bharara, Zarrab’ın “İngilizce anlamadım'' argumanını “taktik'' olarak kullandığını, gözaltına alındığında çok iyi İngilizce konuşurken, tutuklanacağını anladığı andan itibaren, mal varlığı ve yaptığı yolculuklara ilişkin sorulara “anlamadım'' demeye başladığını da vurgulayarak, “Davalı, şimdi de verdiği kefalet dosyasıyla mahkemeyi aldatmaya çalışıyor'' dedi.

ZARRAB’IN BABASINA VERİLEN YAPTIRIM CEZASI KANIT OLDU

Savcı Bharara, Zarrab’ın kefaletle serbest bırakılıp bırakılmayacağına ilişkin duruşma öncesinde sunduğu son dilekçede, iki de kanıta yer verdi.

Kanıtlardan ilki, Zarrab’ın ilk ifadesinde alınan görüntüler ile, 17 Aralık soruşturmasındaki görüntüleri içeriyordu.

Savcı Bharara’nın ikinci kanıtı ise, Zarrab’ın ABD’nin İran’a yaptırımlarının “ne olduğunu bildiğini'' gösteren bir ceza ihbarıydı. Ceza ihbarı, İran’a yönelik yaptırımları deldiği gerekçesiyle bizzat Zarrab’ın babası Hüseyin Zarrab’a kesilmişti 9 milyon dolara ilişkindi.

"17 Aralık rüşvet ve bakanların görüntüleri Reza dosyasında" haberi, 02 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan 17 Aralık rüşvet ve bakanların görüntüleri Reza dosyasında haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 17 Aralık rüşvet ve bakanların görüntüleri Reza dosyasında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:21 Ticari Olmayan AB Kargolarına Vergi Oranı Yükseldi: Yeni Düzenleme Detayları
  2. 18:17 Ceviz Suyunun Mucizevi Etkileri: Sindirimi Kolaylaştırır, Kalp Sağlığını Destekler!
  3. 18:15 Atakum Belediye Meclisi İlk toplantısını yaptı! İşte o toplantıdan kareler!
  4. 18:10 Hakan Fidan, Katar Yolcusu!
  5. 18:08 Fed'den nisan raporu geldi: Enflasyon en büyük finansal risk
  6. 18:07 Getir, İngiltere, Almanya ve Hollanda'dan Çekilme Planlarıyla Çalışanları Endişelendiriyor
  7. 18:06 Beşiktaş 15 milyon euroluk savunmacı kazandı! Kartal yeni defansını İngiiltere'de buldu
  8. 18:04 WhatsApp'a yeni güncelleme geliyor!
  9. 18:00 Can Yaman "Düşük Maaşlı Projeler Benim Gibi Uluslararası Bir Oyuncuya yakışmaz"
  10. 17:59 Kızılcık Şerbeti'nde Atatürk vurgusu duygulandırdı!
  11. 17:55 Ahmet Ağaoğlu'ndan İlk Açıklama! Ser Verdi, Sır Vermedi!
  12. 17:51 Emre Belözoğlu'dan Türk Futboluna İlişkin Değerlendirmeler
  13. 17:50 Galatasaray seçime gidiyor! Tarih resmen açıklandı
  14. 17:46 İstanbulspor Süper Lig'e veda eden ilk takım oldu
  15. 17:46 Uzmanlar Açıkladı: Yumurta Haşlarken Pratik İpuçları ve Günlük Tüketimin Faydaları
  16. 17:44 Emre Belözoğlu açıkladı: ''Düzelmemiz için 25-30 seneye ihtiyaç var''
  17. 17:44 El Clasico Heyecanı: Real Madrid, Barcelona'yı Ağırlıyor
  18. 17:40 Ahmet Ümit'ten İzmir'e dair yeni roman müjdesi!
  19. 17:40 En düşük emekli maaşı o rakama çıkabilir! Rakam vererek açıkladı
  20. 17:40 Biden'ın Yamyamlık İddiası Papua Yeni Gine'de Tartışma Yarattı
Dünya Haberleri