2 Temmuz yangınında göğe yükselen acı

2 Temmuz yangınında göğe yükselen acı

2 Temmuz yangınında göğe yükselen acı AYDIN TONGAİnsan yangınını içinde büyütür; közü bazen sevgidir, merhamettir; bitmek bilmeyen hak kavgasıdır. Yaşına bakmaz; yetmişine dayansa da ömür takvimi Nesimi Çimen ya da Asım Bezirci gibi kendini bir anmada bulur. Sesi...

AYDIN TONGA

İnsan yangınını içinde büyütür; közü bazen sevgidir, merhamettir; bitmek bilmeyen hak kavgasıdır. Yaşına bakmaz; yetmişine dayansa da ömür takvimi Nesimi Çimen ya da Asım Bezirci gibi kendini bir anmada bulur. Sesi ta yüzlerce yıl sonrasından bile duyulan, arkasında koca bir tarih bırakan Pir Sultan Anmasında.

“Kadılar müftüler fetva yazarsa

İşte kemend, işte boynum asarsa

İşte hançer, işte kellem keserse

Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan''

Pir Sultan Abdal onca zulüme karşı sesini silah edip, ateşini yüreğimize bırakıyorsa geride kalmak olur mu? Olmadı zaten, insan nasıl büyütüyorsa kendini, insanlığı, fikirleri ve düşleri de hep öyle büyüyor; yanındakini de alıp yetişiyor darda kalana..

Bakın katliamda kaybettiğimiz Asım Bezirci nasıl dile getiriyor bu hali: “sınıflı toplumlarda, değerler de sınıfsaldır. Çeşitli sınıflara bağlı insanların ortak duyguları, düşünceleri, inançları, özlemleri, amaçları, dilekleri genellikle bu değerlerde belirir. “

Dedik ya kişi yangınını içinde büyütür diye. İşte bazen, insan dediğimiz garip mahlûk, benzin olur, çıra olur, kor olur; karşıt gördüğünü yakar; gözünü kırpmadan hem de, hem de sevinç çığlıkları atarak. Bundandır 93 Temmuz’unda madımaktan çıkan küller yalnız Sivas meydanına savrulmadı, bir insanlık utancı olup kök saldı bozkırın ortasına o küller.

 “Dünya cennet olsun, yaşasın insan,

Gelin barışalım, dökülmesin kan.

Son bulsun savaşlar, kesilsin figan,

Barış güvercini uçsun dünyada''... diyen Koca Nesimi Çimeni’i “düşman belleyip'' ateşe atan o gün elbet akıllarda ve yüreklerde insanlık utancının yaşandığı gün olarak hatırlanacaktır. Hem 'işte cehennem ateşi, bütün dinsizler yanacak' diyen dilin, o dile ruh veren aklın, o aklı sorgulamayan kalbin insanlıkla bağı kurulabilir mi ki?

Hem nasıl olurdu, Akarsuların, Pir Sultanların, Koca Veysellerin, Sefil Selimilerin yurdunda insanlar gündüz gün ortası ateşe atılabilir miydi?

Oldu ama bu ülke bunu da gördü. Sevgisizliğin “din'' olup, “ilahi'' bir kılığa büründüğü, ateş olup göğe yükseldiği yerde, “insanlar da'' acımasız birer katile dönüştü!

Zira öyle bir tarihten geliyorlardı; alışıktılar fetvalarla ölüm kuyuları açmaya. Alışıktılar, sırf kendileri gibi inanmadığı, kendileri gibi düşünmediği için “onların kestiği yenmez, muhabbetine bile ortak olunmaz" demeye..

Zaten öyle az da değillerdi hani. Madımak oteline ateş düşerken, benzin bidonları ile tutuşturulan kıvılcıma çıra olan binler vardı dışarıda.

Daha uzaklarda ise on binler.

Örneğin Erdoğan’ın da dünürü olan Sadık Albayrak o günlerde katliam sonrası şöyle yazacaktı: “Böyle giderse bunlar Sivaslıyı on mislisi ile İstanbul’da da karşılarında göreceklerdir. Bu Allahsız ve dinsiz kişiler böyle giderse Hz. Ali’nin Zülfikar’ını karşılarında bulacaklardır''

İsmet Özel’in mürekkebi kan kokan sözleri de hala kulağımızdadır: “Aklıma takılan şu: Aziz Nesin gibilerinin kendilerini güvenlikte hissetmeleri için, Sırp (veya Grek, Ermeni, Rus veya Amerikan) uçaklarının Sivas semalarında görmeleri mi gerekiyor? Giderek olayların, Türkiye’de yaşayan insanları şöyle bir tercih karşısında bırakmaları ihtimali kuvvet kazanıyor: Ya Müslüman Türkiye veya hiç!''

Daha böyle onlarca yazı yazıldı. Dönemin en yetkili siyasi ağızları, konuşmadı kustu adeta;

Süleyman Demirel, "Halkla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmeyiniz." " Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş... "

Tansu Çiller, Başbakan: "Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir"

Mehmet Gazioğlu, İçişleri Bakanı: "Aziz Nesin'in halkın inançlarına karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir."

Hiçbir acı sonsuza dek yaşanmıyor belki ama yaşanan her derin acı da sızı olup, yeri günü geldiğinde kanıyor; o köz tekrar harlanıyor..

Tıpkı Sivas acısı gibi..

Yüzlerce “insanın'' sığındığı bir oteli, gözü dönmüşçesine kuşatıp ateşe vermek; bütün bir şehri, “bağnaz kötülüğe'' diz çöktürtmek, sonra oradan 35 canı tabutlar içerisinde çıkarmak, unutulur acı değildir çünkü.

Hem nasıl hatırlamayız bir yaz gününü iliklerimize kadar soğuğa hapseden, güneş yerine kara bulutları gökyüzüne salan o kara günü.

Unutmaya hacet de yok zaten, acının diline yaslanmak değil bu; yaşatılan “barbarlığın'' vahşetini unutmamak; o vahşeti yaşatanları tarih boyunca unutturmamaktır aslolan.

Yıllar sonra müzeye dönüştürülen katliam sığınağının içine maktulün yanına katilin adı da “mağdur'' diye yazılıyorsa, unutulacak bir geçmişte yoktur zaten.

Katilleri “bir görev bilinciyle'' savunmaya koşanlar bugün bürokrat, vekil, belediye başkanı hatta bakan olarak karşımıza çıkarken, geçmişte kalan bir acıdan bahsetmek mümkün müdür hem!

Ne diyelim; bu sızı ile yüzleşmeye çalışan da yok zaten, baksanıza ortalık hilafet için yürüyenlerden, kapımızın dibinde gündüz vakti adam boğazlayanlardan, canlı bombalardan, cani ruhlardan geçilmiyor.

Sözün özü, yaramız büyük ve her temmuzda bu büyük utançla bir kez daha ve aynı derinlikte karşılaşıyoruz.

Ne güzel söylemiş şair;

Kimse temizim demesin, kimse
Bütün bir ülke odun taşıdı Behçet'in yangınına...
Onlar, secdesi küf kıblesi korku olanlar
Onlar bir gün ölüm menevişlenince içlerinde
Tütmez mi kirpiklerinde "dumanı lekesiz biri"?..

Anıları önünde özlemle, saygıyla eğiliyorum. Işıklar içinde yatsınlar.

"2 Temmuz yangınında göğe yükselen acı" haberi, 01 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan 2 Temmuz yangınında göğe yükselen acı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 2 Temmuz yangınında göğe yükselen acı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
ABC Kritik Haberleri