20 bin hanenin elektriği çöpten üretiliyor

20 bin hanenin elektriği çöpten üretiliyor

20 bin hanenin elektriği çöpten üretiliyor Türkiye'nin ilk ve tek tehlikeli atık yakma tesisi olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) yılda yaklaşık 70 milyon kilowatt saat enerji üretiyor. İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, 70...

Türkiye'nin ilk ve tek tehlikeli atık yakma tesisi olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) yılda yaklaşık 70 milyon kilowatt saat enerji üretiyor. İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, 70 milyon kilowatt elektriğin 11-12 milyon kilowatt saatini kendi tesislerinde tükettiklerini, kalan kısmını ulusal şebekeye verdiklerini, yaklaşık 18-20 bin hanenin evsel elektrik tüketimini karşılayacak enerji ürettiklerini söyledi.

İzmit Solaklar Köyü'nde kurulu İZAYDAŞ'ta yurdun dört bir yanından getirilen sanayi ve klinik atıklar gibi tehlikeli atıklar yüksek dereceli fırınlarda yakılarak imha ediliyor. Ayrıca İZAYDAŞ'ın çevresinde evsel atıkların gömüldüğü çok geniş depolama alanları bulunuyor. İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç hastanelerden revirlere kadar 700 noktadan tıbbı atık topladıklarını belirterek, "İZAYDAŞ olarak Kocaeli'nde evde üretilen evsel atıkların düzenli depolamasını yapıyoruz. Kocaeli'nde günde bin 700 ton civarında her gün evsel atık üretilir. Bunlar Dilovası ve İzmit'teki düzenli depolama usulü ile bertaraf ederiz. İzmit Körfezi'ne giren gemilerin rutin ortaya çıkan atıklarını bertaraf etme işini yürütüyoruz. Körfezimize yılda 10 bin civarında gemi giriyor. Kiralık ve lisanslı teknelerimizle bu hizmeti veriyoruz. Bu gemilerin atıklarını alıp körfezin kirlenmesini önlemiş oluyoruz. Kocaeli'de hastanelerden revirlere kadar 700'e yakın noktadan tıbbı atık toplanıp buradaki tesislerimizde sterilize edilip bertaraf edilir" dedi.

METAN GAZINDAN 35 MİLYON KİLOWAT SAAT ENERJİ

Tesislerinde enerji üretimine değinen Saraç, "Esas adımızı Türkiye'ye duyuran iş sanayiden kaynaklanan atıkların bertaraf edilmesi işidir. Bunun için Türkiye'de hala tek olan yakma tesisimiz var. Bir de düzenli depolama alanımız var, bertaraf ediyoruz. Atıkları yakma ve arıtma işinin yanı sıra çeşitli kaynaklarda enerji üretimimiz var. Çok ciddi bir çevre laboratuvarı hizmetlerimiz var. Atık nakliyesi ve danışmanlık gibi yan hizmetlerimiz var. Sanayiden kaynaklanan tehlikeli atıkları yakma tesisimizde 5.2 megavat kurulu gücü var. 2016 yılında 17 milyon kilowatt saate yakın enerji ürettik burada. İkinci kaynağımız depoladığımız evsel atıklardan oluşan metan gazından ürettiğimiz çöp gazı tesisimiz var. Bu da 6 megavat kurulu gücü var. Geçen yıl 35 milyon kilowatt saat enerji ürettik" diye konuştu.

Saraç, 18-20 bin hanenin elektrik üretimini gerçekleştirdiğini ifade ederek, şöyle Konuştu:"Biogaz, rüzgar ve güneş enerjisini de sayarsak yenilenebilir enerji üretiyoruz. Yıllık enerji üretimimiz yaklaşık olarak 70 milyon kilowat saat. Bunun 11-12 milyon kilowat saatini kendi tesislerimizde tüketiyoruz. Kalan kısmını ulusal şebekeye veriyoruz. Bu da yaklaşık hane başına bakarsanız 18-20 bin hanenin evsel tüketimine karşılık gelecek enerjiyi üretmiş oluyoruz. Yıllık olarak bu da 80-100 nüfus eder"

"20 bin hanenin elektriği çöpten üretiliyor" haberi, 19 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 19 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan 20 bin hanenin elektriği çöpten üretiliyor haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 20 bin hanenin elektriği çöpten üretiliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:32 AK Parti'de değişim süreci başlıyor
  2. 10:26 Çıkan görüntüler canını sıktı: Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor
  3. 10:21 Mansur Yavaş Ankara’da 25 ilçenin 20’sinde Turgut Altınok’a fark attı
  4. 10:17 Mehmet Tezkan: Istakoz çöküşün simgesi
  5. 09:53 Murat Muratoğlu: Önümüzdeki birkaç yıl Hint fakiri kıvamında bir yaşam bizi bekliyor
  6. 09:47 Dominik Livakovic'i ayrılık kararından vazgeçiren kişi ortaya çıktı
  7. 09:44 Selçuk Bayraktar’dan Hollandalı gazeteciye Kürtçe yanıt: Burası Türkiye
  8. 09:36 Genç kadının anlattıkları ünlü komedyeni şaşırttı: Hoşlandığım çocuğun babası bana yürüdü
  9. 09:31 Carlos Sainz: Daha fazla Avustralya gibi yarışlara ihtiyacımız var
  10. 09:19 Adnan Oktar'ın iki müridi, 'onurumuz zedelendi' dedi tazminat istedi
  11. 09:15 Sosyal medya fenomeni 1 aylık bebeği güneşle beslemeye çalışarak ölümüne neden oldu
  12. 09:10 Tanju Özcan açıkladı: Afrika’dan gelen öğrencilerin otobüs biletlerine astronomik bir zam yapacağız
  13. 09:04 Uğur Dündar'dan Babalık İddialarına DNA Yanıtı
  14. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan Zharımbetov, İstanbul'da yakalandı
  15. 08:53 Timur Soykan: Yabancı baronun Türk ortakları
  16. 08:50 İsmailağa Cemaati’nin kullandığı camide mülteci yakalayan polis sürüldü
  17. 08:45 Fiyatlar artık uygun değil: Chery modellerine nisan zammı
  18. 08:41 Şarkıcı Nez'in isyanı: Aylardır aynı kostümü giyiyorum
  19. 08:36 Güçlü Mete’den doğum gününde Ceyda Düvenci’ye aşk ilanı
  20. 08:30 ''Erdoğan ile Şimşek arasındaki ipler, seçim öncesi kopma noktasına geldi"
Ekonomi Haberleri