2019'da sandıklar Erdoğan'a emanet!

2019'da sandıklar Erdoğan'a emanet!

2019'da sandıklar Erdoğan'a emanet! Türkiye siyaseti Erdoğan-Bahçeli yapımı "ittifak paketini" tartışıyor... Paketin özü ise şu: Mühürsüz zarf ve pusulalar geçerli olacak, partilerin sandık başkanlığındaki yetkisi daralacak, polis ve jandarma sandık başkanının...

Türkiye siyaseti Erdoğan-Bahçeli yapımı "ittifak paketini" tartışıyor... Paketin özü ise şu: Mühürsüz zarf ve pusulalar geçerli olacak, partilerin sandık başkanlığındaki yetkisi daralacak, polis ve jandarma sandık başkanının çağrısı olmadan da sandık çevresine müdahale edebilecek, sandıkları köyden alıp ilçeye taşıma yetkisi valiye verilecek... İşin özeti, önümüzdeki seçimlerde sandıklar Erdoğan'a ve polise emanet!   

AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı seçim ittifakına ilişkin yasa teklifi dün Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklife göre, son anayasa referandumunda tartışma konusu olan mühürsüz zarf ve oy pusulaları, YSK tarafından gönderilmiş olmak koşuluyla geçerli olacak. Yani 16 Nisan referandumunda büyük tartışma ve kavgalara neden olan mühürsüz oy ve zarf bundan böyle yasal hale gelecek! 

İŞTE YENİ SİSTEMİN ŞİFRELERİ 
TEK ZARF DÖNEMİ BAŞLIYOR: Genel ve yerel seçimlerde geçersiz oy kullanımına karşı tek zarf uygulaması getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekilliği genel seçimleri aynı anda yapılacağından her iki oy pusulası tek zarfa konulacak ve tek sandığa atılacak. Oyların sayım ve dökümü sırasında öncelikle her iki seçimle ilgili pusulalar ayrılacak ardından ilk olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci ve son olarak da milletvekili seçiminin sayım ve dökümü yapılacak. Aynı şekilde yerel seçimlerde belediye başkanlığı, belediye, il genel meclisi ve muhtarlık için kullanılan oylar da tek zarfta yer alacak.

MÜHÜRSÜZ OYLAR GEÇERLİ SAYILACAK: 16 Nisan referandumunda tartışmalara yol açan mühürsüz zarf ve pusulalara ilişkin düzenleme yapılıyor. YSK tarafından gönderildiğinden şüphe olmayan zarflar ve oy pusulalarında sandık kurulu mührü olmasa da oylar geçerli sayılacak.

VATANDAŞ DA SANDIĞA POLİS ÇAĞIRABİLECEK: Ayrıca sandık kurulu yöneticilerinin yanı sıra vatandaşa da polis çağırma yetkisi tanınıyor.

SEYYAR SANDIK: Engelli ya da hastalığı doktor raporuyla saptanan seçmenler için de "seyyar sandık" uygulaması geliyor. YSK, bu durumdaki seçmenler için özel seçmen listesi hazırlayacak, partilerin de bu listelere yönelik itiraz hakkı olabilecek. 

SANDIKLAR TAŞINABİLECEK, SEÇİM ÇEVRELERİ BİRLEŞTİRİLEBİLECEK: "Güvenlik" gerekçesiyle sandıkların taşınarak seçim çevrelerinin birleştirilmesinin önü açılıyor. “Karma seçim listeleri'' oluşturulabilecek. Sandıkların taşınarak seçim çevrelerinin birleştirilebilmesine olanak tanınıyor.

POLİSİN SANDIĞA SINIRI DEĞİŞİYOR: Polislerin sandık bölgesinde bulunacakları sınırı belirleyen "sandık alanı" ifadesi yasadan çıkarılırken, "sandık çevresi" kavramı da, "sandığın konulduğu ve sandık kurulunun görev yaptığı oda, bölüm veya oluşturulan yer" olarak tanımlanıyor. Mevcut yasalarda sandık alanı "sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere 100 metre yarı çaplı alan", "sandık çevresi" ise "sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere 15 metre yarı çaplı çevre" olarak geçiyordu. (Kaynak: SoL)

"2019'da sandıklar Erdoğan'a emanet!" haberi, 22 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 22 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 2019'da sandıklar Erdoğan'a emanet! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 2019'da sandıklar Erdoğan'a emanet! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:00 ABD'de Ölü Bulunan Yağmur Taktaş, Son Yolculuğuna Uğurlandı
  2. 12:57 Tahinin Sağlıkta Yeni Kahramanı: Canan Karatay'ın Önerisiyle Keşfedilen Mucizevi Faydaları!
  3. 12:52 Evde Sirke Kullanarak Pirinci Karıncalardan Temizlemenin Kolay Yolu!
  4. 12:48 Bulaşık Makinenizin Ferah Kokması İçin Pratik Çözüm
  5. 12:42 Inter Milano Derbisinde Milan'ı Mağlup Ederek Serie A Şampiyonluğunu İlan Etti
  6. 12:41 Beklenen açıklama geldi! Restoran boykotuna ve fahiş fiyatlara ceza yolda mı?
  7. 12:35 Borcunu Ödemeyen Şahıs Mezarı Başında Provokatif Eylemde Bulundu
  8. 12:34 Altın Sahipleri Dikkat! Uzmanlardan Korkutan Uyarı: O Seviyeye Hazır Olun!
  9. 12:34 İstanbul'da M5 Metro Hattında Mecburi Bakım: İETT Otobüsleri Ring Servisi Sağlayacak!
  10. 12:33 Yeneroğlu'ndan AYM yorumu geldi: İktidarın mahkeme üzerindeki baskısı sona ermeli
  11. 12:31 Çin'de Gemi Kazası: 11 Mürettebatlı Gemide Arama Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor
  12. 12:30 Motorine büyük indirim geliyor! 25 Nisan'da fiyatlara yansıyacak
  13. 12:27 Perakende Devi İflas Başvurusunda Bulundu
  14. 12:17 Devlet erkanı Anıtkabir'de: 23 Nisan töreninde sadece tek bir lider görüldü
  15. 12:10 Yıllardır ağızları tatlandırıyordu! Resmen iflas etti
  16. 12:08 Sattığınız aracı birkaç ay sonra yerine koyamayacaksınız! Fiyatlar yükseliyor
  17. 12:06 Otomobil fiyatları düşüyor! Tesla ve TOGG'dan sonra rekabet başladı
  18. 11:59 İran Dışişleri Bakanı AB'nin İran'a Yaptırımlarını Eleştirdi
  19. 11:56 Malezya Deniz Kuvvetleri'nde Helikopter Kazası: 10 Asker Hayatını Kaybetti
  20. 11:42 ABD Üniversitelerinde Filistin Protestolarında Onlarca Öğrenci Gözaltına Alındı
Gündem Haberleri