24 gündür gözaltında tutulan 6 gazeteciden 3'ü tutuklandı

24 gündür gözaltında tutulan 6 gazeteciden 3'ü tutuklandı

24 gündür gözaltında tutulan 6 gazeteciden 3... Gazetecilere yönelik operasyon kapsamında 25 Aralık 2016’da gözaltına alınan ve 24 gündür nezarette tutulan 6 gazetecinin savcılık işlemleri sona erdi. Savcı, gazetecileri tutuklama istemiyle 8. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.Hakimlik,...

Gazetecilere yönelik operasyon kapsamında 25 Aralık 2016’da gözaltına alınan ve 24 gündür nezarette tutulan 6 gazetecinin savcılık işlemleri sona erdi. Savcı, gazetecileri tutuklama istemiyle 8. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.

Hakimlik, Gazeteciler Mahir Kanaat, Tunca Öğreten ve Ömer Çelik tutuklanmasına karar verirken Derya Okatan, Eray Sargın, Metin Yoksu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

RedHack algı ekibi’ oldukları iddiasıyla gözaltında tutulan BirGün çalışanı Mahir Kanaat, eski Diken editörü Tunca Öğreten, DİHA Diyarbakır Haber Müdürü Ömer Çelik, İstanbul muhabiri Metin Yoksun, ETHA Sorumlu müdürü Derya Okatan ve Yolculuk Gazetesi İmtiyaz sahibi Eray Sargın’ın ifadeleri alındı. Gazetecilerden 3’ü tutuklandı, 3’ü serbest bırakıldı

''ENERJİ BAKANININ MAİL ADRESİ HACKLENEREK OLUMSUZ ALGI OLUŞTURULDU’

Gazeteciler ifadelerini gazeteci Ahmet Şık’ı da tutuklayan 8. Sulh Ceza Mahkemesinde verdi. Savcılığın hakimliğe gönderdiği Sevk yazısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın kullanmış olduğu mail adreslerinin şifrelerinin hackerlar tarafından 2016 Eylül ayında ele geçirildiği hatırlatılarak, “Elde edilen bilgiler manipüle edilerek Enerji Bakanını ve onun şahsında seçilmiş meşru hükümeti yıpratmak amaçlı yayınlar yapıldığı, Enerji Bakanının stratejik faaliyet ve işlemlerinin ve milli enerji politikasının başarısızlığa uğraması için olumsuz algı oluşturulduğu'' iddialarına yer verildi.  Sevk yazısında Tunca İlker Öğreten’in bilgisayarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın hacklenerek elde edilen maillerine ilişkin 16 GB büyüklüğünde silinmiş bir dosyanın tespit edildiği iddia edilerek, “şüphelinin açıkça kişisel veri niteliğinde olan ve duruma göre devlet sırrı niteliğinde olabilecek bilgileri ne şekilde elde ettiğine ilişkin detaylı açıklama yapamadığı ve adli makamlara bilgi vermediği tespit edilmiştir'' denildi. Bu nedenle sevk yazısında Öğreten’in, “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek'' suçundan tutuklanması talep edildi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI YÜZÜNDEN SUÇLANDILAR

Savcılığın tutuklanmasını talep ettiği diğer şüpheliler Eray Sargın, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Ömer Çelik ve Metin Yoksu hakkında da, sosyal medya hesaplarından Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın Eylül 2016’da hacklenen mail adresleri ile ilgili paylaşımlarda bulundukları, haberler yaptıkları, yine yaptıkları paylaşımlarda ''FETÖ, PKK, DHKP-C ve MLKP’ terör örgütlerinin propagandasını yaptıkları iddia edildi.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Şüphelilerin ise savunmalarında Twitter üzerinde kurulan bir gruba kendi istekleri dışında dahil edildiklerini, bu grupta bakan Albayrak’ın hacklenen maillerinin yayınlandığını gördüklerini, gazetecilik açısından ilgi çektiği için bazı paylaşımlarda bulunduklarını ve haber yaptıklarını belirterek terör örgütü propagandası yapmak suçlamasını kabul etmediklerini söyledikleri öğrenildi. Hakim sorgusunda gazeteciler, kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.

Gazetecilere isnat edilen suçlar şöyle:

Tunca İlker Öğreten: "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek veya yaymak"

Ömer Çelik: "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma"

Metin Yoksu: "Terör örgütü propagandası yapmak"

Mahir Kanaat: "Silahlı terör örgütüne üye olma"

Eray Sargın: "Terör örgütü propagandası yapmak"

Derya Okatan: "Terör örgütü propagandası yapmak"

3-tutuklama.jpg

ÖDP ÜYESİNE CEMAAT SUÇLAMASI

Hâkim karşısında ifade veren gazetecilerden BirGün çalışanı Mahir Kanat savunmasında "Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesiyim. Cemaatle ilgim alakam yok. Ne benim ne ailemin cemaatle ilişkisi olmamıştır. Suçlamaları kabul etmiyorum, gazetenin yöneticisi değil redaktörüyüm" ifadelerine yer verdi.

Çocuğu, gözaltındayken dünyaya geldi

Avukat Atilla Bahçıvan ise müvekkili Mahir Kanaat için şu savunmayı yaptı:

"30 gün gözaltı süresi, dosyadaki gizlilik, avukat kısıtlılığı KHK'larla getirilmiştir ve FETÖ'yle ilgili suçlara ilişkilendirilmiştir. Sırf bu hukuka aykırı durumu gidermek için savcı, 'gazetecilerin içlerinden birini FETÖ/PDY'ye bağlayayım' demiştir. O yüzden müvekkilim şimdiye kadar karşı olduğu bir örgütün üyeliğiyle suçlanıyor."

Av. Bahçivan, Mahir Kanaat'in gözaltındayken çocuğunun dünyaya geldiğini hatırlatarak "Mahir Kanaat'in, gözaltındayken çocuğu oldu. Çocuğunu görememesi bile işkencedir" dedi.

'TERÖR PRO;AGANDASI YAPMAM İMKANSIZ'

dihaber'de yer alan habere göre Gazeteci Metin Yoksu, savcılık ifadesinde “Ben daha önce DİHA’da ajans haberciliği yapıyordum. KHK ile DİHA kapatılınca şu anda dihaber internet sitesinde gazetecilik yapıyorum. Bana suçlamaya dair okumuş olduğunuz tespit tutanağında, e-mail ve Twitter ile suçluyorsunuz. Bu haberler 'dili geçmiş' haberlerdir. Edilgen fiil kullanılmıştır. Benim terör propagandası yapmam söz konusu değildir. Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın e-mail hesabının şifresi kırılarak yazışmalarının bana geliş şekli ile ilgili olarak da tanımadığım bir kişi Twitter üzerinden bir grup oluşturmuş. Bu gruba beni de dahil etmişler. Twitter sohbet ağındaki Mahir Kanaat isimli kişiyi daha tanımıyorum. Benimle beraber gözaltına alınan gazetecilerden bazılarını gazeteci olmalarından ötürü tanıyorum. Bunun haricinde kişisel bir arkadaşlığım yok'' ifadesinde bulundu.

'O GRUBA BİLGİM DIŞINDA EKLENDİM'

Gazeteci Ömer Çelik ise savunmasında şunları söyledi:

“Ben DİHA’da müdür olarak 7 yıldır görev yapmaktaydım. Söz konusu Bakan Albayrak’ın maillerin paylaşıldığı Twitter grubuna gazeteci olmam nedeniyle bilgim dışında eklendim. Zaten teknik olarak da hesap sahibi tarafından sizi ekleyebiliyorlar. Grupta haber niteliğinde şeyler olduğundan ben de grubu takip ettim. Grupta siyasi propagandalar yapılmaya başlanınca çıktım. Ne kadar grupta kaldığımı hatırlamıyorum. Grup içerisinde bizim ajansın muhabiri olan Metin Yoksu’yu şahsen tanırım. Mahir Kanaat, Derya Okatan’ı, Tunca Öğreten’in gazeteci olmaları itibariyle ismen tanıyorum. Grup içerisinde Bakana ait hacklenen maillerin paylaşıldığını gördüm. Bunları haberci olduğum için ve haber değeri taşıdığından verilen linki takip ettim. Aynı zamanda bu konuyu haber yaptım. Sadece kamuoyunu bilgilendiren ve haber değeri taşıyan konuları haberleştirdim. Onun ötesinde özel hayat ile ilgili bir paylaşımda bulunmadım. Redhack isimli grubun hack yaptığını biliyorum. Bu gruptan herhangi bir kimseyi tanımam. Bu grubu haber amaçlı Twitter’dan da takip ediyorum.''

'PROLETER NE DEMEK?'

Yoksu’nun, Twitter hesabının biyografi bölümünde kendisini “proleter muhabir" olarak tanımlaması da, savcılığın soruları arasında yer aldı.

Ömer Çelik’in ise paylaştığı haberler suç unsuru olarak gösterildi.

TWITTER PAYLAŞIMLARI

Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Müdürü Derya Okatan’a ise ETHA’nın Twitter adresinde paylaşılanlar ile Bakan Albayrak’a dair e-mail’lerinin paylaşılması ve haber yapılmasına dair savcılık tarafından sorular soruldu. Okatan, savcılık ifadesinde 10 yıldır gazetecilik yaptığını dile getirerek, ETHA’nın Twitter adresinde yapılan paylaşımların ajans adına yapıldığını dile getirdi. Okatan, yapılan paylaşımların basın kanunu çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

1 DOLAR SORUSU

Okatan, evinde bulunduğu iddia edilen bir dolara ilişkin soruya ise “Ele geçirilen dolar bana ait değildir. Buradan hareketle bana ve evde bulunan arkadaşlarıma bir örgüt üyeliği isnat edilmesi mümkün değildir'' yanıtını verdi. Okatan, suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi.

Birgün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat ise Redhack ekibini tanımadığını dile getirerek, yapılan paylaşımların açık kaynaklarda halen mevcut olduğunu söyledi. Kanaat, serbest bırakılmak istedi.

"24 gündür gözaltında tutulan 6 gazeteciden 3'ü tutuklandı" haberi, 18 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 18 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan 24 gündür gözaltında tutulan 6 gazeteciden 3'ü tutuklandı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 24 gündür gözaltında tutulan 6 gazeteciden 3'ü tutuklandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:05 Türk mühendisler bunu da yaptı! Avrupa'da hizmete başladı
  2. 16:02 Hyundai'den Elektrikli Yarış Otomobili: motor sporlarının geleceğini şarj ediyor!
  3. 15:59 Deniz Tekin'in yeni mesleği herkesi şaşırttı: Müziği bıraktı
  4. 15:57 Türkiye'yi eve kapatacak kötü günler kapıda! Bilim insanları korkutan açıklamayı yaptı
  5. 15:51 YSK, olağanüstü itirazlara ilişkin 20 yeni kararını açıkladı
  6. 15:37 Fenerbahçe’de, Olympiakos maçına hazırlandı!
  7. 14:46 Ahmet Tatlıses Babası İbrahim Tatlıses'e Kin Kusan Açıklamalar Yaptı!
  8. 14:38 Hasan Arat'tan Yeni Teknik Direktöre İlişkin Açıklama Yaptı! O Açıklama!
  9. 13:46 Opel’den 474 bin TL’lik indirim! Hem tasarımı hem özellikleri bir harika!
  10. 13:40 Hakan Fidan Katar'a gidiyor
  11. 13:36 Gazze'de son durum: Can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
  12. 13:31 Adana'da Yaz Sıcakları: Geleneksel Karnavalın Altında 39 Derece!
  13. 13:25 BIST 100 Endeksinde dikkat çeken düşüş
  14. 13:23 Tarım Ürünleri Fiyatlarında Mart 2024'te %61,87 Artış: TÜİK Raporu
  15. 13:21 Yüksek Seçim Kurulu kararını verdi: Dört belediye için seçim yenilenecek
  16. 13:20 Artuklu'da Sokak Kedisi Trajedisi: Sürücü Kaçtı, Hayvanseverler Tepkili
  17. 13:14 Kızılcık Şerbeti'nde yer yerinden oynayacak: Nursema, Umut'un ihanetine tanık olacak
  18. 13:12 Körfez Ülkelerinde Şiddetli Yağışlar ve Seller: Umman'da 18 Kişi Hayatını Kaybetti
  19. 13:05 İtalyan Devi CFM Soğutma ve Otomasyon'u Satın Aldı:Türkiye'deki Ekonomik Krizin Etkisi Devam Ediyor
  20. 13:04 İran'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği hava saldırısının ardından altına olan talep artıyor
Otomotiv Haberleri