5 ay içinde 115 hamile çocuk: Kim göz yumdu?

5 ay içinde 115 hamile çocuk: Kim göz yumdu?

5 ay içinde 115 hamile çocuk: Kim göz yumdu? Yurt genelinde infiale neden olan olay gözleri Aile Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkililere çevirdi. Hamile çocuklardan bir kısmının Suriyeli olması da Türkiye'deki Suriyelileri sosyal yaşam şartlarını...

Yurt genelinde infiale neden olan olay gözleri Aile Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkililere çevirdi. Hamile çocuklardan bir kısmının Suriyeli olması da Türkiye'deki Suriyelileri sosyal yaşam şartlarını yeniden tartışmaya açtı. Sağlık Bakanlığının yazılı açıklaması dışında henüz konuyla ilgili bir gelişme yaşanmadı. Kamuoyu; mülteciler ile kadın ve çocuk hakları konusunda oldukça hassas olduğu bilinen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili yapacağı girişime ve açıklamalara kilitlendi...

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin Türkiye’nin kamuoyuna taşıdığı skandallar zinciri Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bir personelin savcılığa ihbarıyla ortaya çıktı. 5 ay içinde, yaşları 18’den küçük 115 çocuğun hamile olduğu saptandı. Üstelik bu yalnızca bir hastanede; İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kayıtlara geçen rakam.

İHBARLA ORTAYA ÇIKTI

Hastanede görevli bir personel kayıtların polise bildirilmediğini fark etti, tutanak hazırladı, savcılığa bildirdi. Hastaneye 1 Ocak 2017- 9 Mayıs 2017 tarihleri arasında gelen 115 çocuğun hamile olduğu tespit edildi. Çocukların 38’i 15 yaşından da küçük, 39’u Suriyeli. Yasalara göre çocuk gebeliklerin ilgili kurumlara bildirilmesi gerekiyor. Bildirmeyen yetkililerin cezai sorumluluğu var.

İddiaya göre durumu ortaya çıkaran personel hastaneye bildirdi ancak işlem yapılmadı, ardından Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbarda bulundu. Ancak İstanbul Valiliği görevliler hakkında soruşturma izni vermedi, görevliler hakkında “görevi kötüye kullanma'' suçunun oluşmadığı belirtildi. Konuyu savcılığa bildiren personel hakkında inceleme başlatıldı, görev yeri iki kez değiştirildi.

İLSAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SORUŞTURMA BAŞLATTI

İstanbul İl Sağlık Müdürü konuyla ilgili inceleme başlattı. 115 hamile çocuğun yetkililere bildirilmemesinin sorumluları inceleme sonunda belli olacak.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı da olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada “18 yaş altı gebelik ve eksik bildirim'' konusunun tekrar incelenerek soruşturulması talimatı verildiği ve müfettiş görevlendirildiği bildirildi. Haberin daha önce şikayete konu olduğu ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce incelendiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Medeni kanunun ilgili hükümleri, ''Erginlik, on sekiz yaşın doldurulmasıyla başlar. Evlenme kişiyi ergin kılar.’, ''Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.’ demektedir. Ancak 181 Sayılı KHK’nın 21. maddesinin (a) bendine göre, 18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebelerin adli mercilere bildirimi hususu şöyle düzenlenmiştir; 18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebeler, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurduklarında, 15 yaşını tamamlamamış olanların (rıza olsun veya olmasın) tamamının ve 15 yaşını tamamlamış olanlar da ise cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen herhangi bir emarenin varlığı mevcut ise adli mercilere bildirimi sağlanmaktadır. Bu düzenleme uyarınca 15 yaşını doldurmuş olanların sosyal hizmet uzmanlarına bildirilmesi gerekmektedir. Şikayete konu olan sorumlularla ilgili soruşturma açılmasına gerek olup olmadığı hususu, yukarıdaki mevzuat hükümleri uyarınca mülki idare tarafından değerlendirilmiş ve soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararına varılmıştır.''

Açıklamada, “Ancak Bakanlığımız konunun hassasiyetini dikkate alarak, konunun tekrar incelenerek soruşturulması talimatını vermiş, müfettiş görevlendirmiştir.'' ifadelerine yer verildi.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

CHP milletvekili Ali Şeker de habere konu olan iddaları Meclis gündemine taşıdı.

Şeker’in soru önergesinde şu sorular yer aldı;

Küçükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştiği iddia edilen ve kamuoyunda ciddi bir infiale yol açan vakanın doğruluğunu tespite ilişkin herhangi bir resmi işlem ya da soruşturma başlatılmış mıdır? Suçu ihbar ettiği belirtilen kişinin görev yerinin değiştirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu görev yeri değişikliği ilerleyen süreçte benzeri istismar vakalarının ihbarını önleme amaçlı bir gözdağı mıdır?

Geçtiğimiz yasama yılında Hükümet’in bir gece yarısı önergesi ile çocuk istismarcılarına af getirmeye çalıştığı da göz önüne alınırsa, yukarıda belirtilen iddiaların doğruluğu durumunda, Hükümet’in çocuk annelikle mücadele konusunda gerekli özen ve isteği göstermediği eleştirisi doğru mudur?

Ülkemizde son 5 yıl içerisinde, her yıl için ayrı ayrı olmak üzere kanunlara göre yasal yaş sınırının altında çocuk doğum yapan kişi sayısı kaçtır? Bu olayların kaçında yasal soruşturma başlatılmıştır?

Okullarda ders kitapları aracılığıyla buluğ yaşına giren (kız çocuğu 9 yaş erkek çocuğu 12 yaş) çocuk kendi başına evlenebilir şeklinde eğitim verilmesinin çocuk annelik sayısının artmasına etkisi var mıdır?

KAMUOYUNDA TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Kamuoyunda infiala yol açan skandala ilişkin Sağlık Bakanlığının yazılı açıklaması dışında hükümet kanadından henüz bir adım atılmadı. Kamuoyu; mülteciler ile kadın ve çocuk hakları konusunda oldukça hassas olduğu bilinen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili yapacağı girişime ve açıklamalara kilitlendi.

Türkiye’deki binlerce hastaneden sadece İstanbul’daki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki korkutucu rakamlar, gözleri diğer hastanelere de çevirdi.

"5 ay içinde 115 hamile çocuk: Kim göz yumdu?" haberi, 18 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 18 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 5 ay içinde 115 hamile çocuk: Kim göz yumdu? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 5 ay içinde 115 hamile çocuk: Kim göz yumdu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  2. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  3. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  4. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  5. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  6. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  7. 23:50 Dünyanın en iyi havalimanları açıklandı: Türkiye de listede
  8. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  9. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  10. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  11. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  12. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  13. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  14. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  15. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  16. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  17. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  18. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  19. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  20. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
Gündem Haberleri