5. yılında Roboski katliamı

5. yılında Roboski katliamı

5. yılında Roboski katliamı Bu süreçte failler adalet önüne çıkmazken, katliamda yaşamını yitiren yurttaşların ailelerinin acılarına her geçen gün bir yenisi daha eklendi. Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 gecesi Diyarbakır’dan...

Bu süreçte failler adalet önüne çıkmazken, katliamda yaşamını yitiren yurttaşların ailelerinin acılarına her geçen gün bir yenisi daha eklendi. 

Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 gecesi Diyarbakır’dan kalkan TSK’ye ait F16 uçakları Federal Kürdistan Bölgesi’ne giderek sigara ve mazot getiren ve geçimini bununla sağlayan 34 köylüyü bombardımana tutmuştu. Katliamın ardından açıklama yapan dönemin başbakanı Erdoğan, “Burada 40 kişilik bir grubun olması daha önce gerek Gediktepe, gerek Hantepe’deki, oradaki alınan talihsiz neticelerde de biliyorsunuz silahlar bu tür hayvanlarla taşınmıştı ve ''Niçin bunlara müdahale edilmedi’ diye o zaman da yine yazılı ve görsel medya, herkes bu tür eleştirileri yapmıştı. Bunların hepsi birer ibretti, birer tedbirdi. Bu defa ise böyle bir şeye, yanlışa güvenlik güçlerimizin düşmemesi... Ama talihsiz bir netice, üzüntü verici bir netice'' demişti. 

2012’nin mayısında ise Erdoğan açıklamalarını sertleştirerek şu açıklamayı yapmıştı; “30-40 kişilik grup, katırlar, insanlar var. O yükseklikten bu Ahmet midir? Mehmet midir? Bilmek mümkün değil. TSK görevini samimi şekilde yapmıştır. Tazminatı da açıkladık. Ama birileri istismar ediyor. Allah aşkına tazminatsa tazminat... Bizim resmi tazminatımız ötesinde yaptık. İlla terör örgütünün istediğini mi söyleyeceğiz. Kusura bakmasınlar''
Aileler, Şubat 2012’de Başbakanlık tarafından verilen 123’er bin liralık toplam 4 milyon 182 bin lira tutarındaki tazminatı “kan parası ve sus payı'' olarak gördükleri için kabul etmemişlerdi.

Katliamda 11 akrabası ve kardeşi Serhat Encü’yü kaybeden, tutuklu HDP’li milletevekili Ferhat Encü ailelere hitaben bir mektup kaleme aldı. Encü’nün mektubu şu şekilde;

“Sevgili halkımız, değerli Roboski halkı ve yüreği acılarla dolu Roboski annelerim,
Hepinizi sevgi saygıyla selamlıyorum.

28 Aralık 2011 tarihinden bu yana, 34 canımızın, kardeşimizin katledilmesi üzerinden tam beş yıl geçmiştir. Bu bilinçli ve planlı katliamın failleri korunup kollanmıştır. Tek bir kişi hakkında soruşturma açılmış değil maalesef. Beş yıldır ortaya koyduğunuz onurlu mücadele ile bu katliamın faillerinin cezalandırılması için büyük fedakarlıklar yaptınız. Ne yazık ki bu katliamı gerçekleştirenler hâlâ bu ülkeyi yönettikleri için cezalandırılanlar sizler ve sizlerle dayanışma içerisinde olan insanlar oldu.

Değerli acılı annelerim, kardeşlerim, abilerim, amcalarım ve cefakar halkımız;
Beş yıldır ortaya koyduğumuz mücadelede sadece iki şey talep ettik; yeni bir Roboski olmaması için faillerin cezalandırılması ve birçok Roboski’nin yaşandığı bu topraklarda sorunun demokratik yollarla çözülerek onurlu bir barışın tesis edilmesi. Fakat ne yazık ki geldiğimiz nokta ölüm, kan, gözyaşı, talan; Kürt halkına, ezilenlere topyekun savaş politikası uygulanması oldu.

Bizler bu topyekun imha ve inkar politikasına karşı demokrasiyi, adaleti, birlikte ve eşit bir şekilde yaşamayı ve barışı savunmaya devam edeceğiz. Bizleri cezaevlerine koyabilirler, bu halkın seçilmişlerini rehin tutabilirler. Halkımızın iradesini yok sayabilirler. Fakat bizler umudumuzu kaybetmeyeceğiz, direneceğiz ve kazanan bu halkın onurlu mücadelesi olacak.

Bu duygularla başta 34 kardeşimin şahsında bu topraklarda hayatını kaybeden tüm insanlarımızı anıyor ve hepinizi en içten kalbi duygularımla kucaklıyorum.Katır sırtında taşınan ölüleri unutursak kalbimiz kurusun"

"5. yılında Roboski katliamı" haberi, 28 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 28 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 5. yılında Roboski katliamı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 5. yılında Roboski katliamı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:37 Manchester City-Real Madrid maçı ne zaman)
  2. 18:35 Savunma Devleri Su Altı Savaşında Yarışıyor: Manta Ray ve Türk Savunma Projeleri
  3. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  4. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
  5. 18:24 İsviçre'nin Beypazarı Maden Suyu Yasağı: Doğurganlık İddiasıyla Gerginlik
  6. 18:22 İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye karşı "İran'a yaptırım" çağrısı geldi
  7. 18:19 AB'nin Kızıldeniz misyonu akıllarda soru bıraktı: İran saldırısından etkilendi mi?
  8. 18:19 Türk Yetkililer ABD'ye Yola Çıkıyor: Ekonomik Güven ve Yatırım Fırsatları Masada
  9. 18:16 Aç Karnına Ceviz Tüketmenin Sağlığa Faydaları
  10. 18:11 Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Lokanta ve Kafelerde KDV düzenlemesi
  11. 18:06 Savaşın etkisiyle altın fiyatları uçtu, kuyumcular ve Darphane taleplere zor yetişiyor!
  12. 18:01 ABD basını uyarıda bulundu: "İsrail her an saldırabilir"
  13. 17:55 Son dakika haberi! CHP'den 4 ismin milletvekilliği düşürülmüş bulundu
  14. 17:52 Yeni model sızdırıldı! iPhone SE 4'ün özellikleri ve görüntüsü
  15. 17:51 Altın için 3.000 dolarlık hedef gerçekleşebilir mi?
  16. 17:48 Elon Musk'ın Twitter'deki Mavi Tik Devrimi: Premium Üyelik Sahipleri İçin Ücretsiz Erişim
  17. 17:44 Bakanlık tarafından açıklandı: Söz konusu işletmelerde KDV oranlarına artış yapılacak!
  18. 17:42 Şarkıcı Katy Perry’nin canlı yayında elbisesi koptu! Ne yapacağını bilemedi
  19. 17:39 Kuyumculardan altın alacaklara hızlı davranmaları yönünde bir uyarı yapıldı!
  20. 17:36 Microsoft'tan BAE merkezli yapay zeka firmasına dev yatırım yapıldı
Gündem Haberleri