AB Bakanı Volkan Bozkır: Türkiye, AB İlerleme Raporu'nu iade edecek

AB Bakanı Volkan Bozkır: Türkiye, AB İlerleme Raporu'nu iade edecek

AB Bakanı Volkan Bozkır: Türkiye, AB İlerlem... AB Bakanı Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak Türkiye'nin Avrupa Birliği 2015 İlerleme Raporu'na ilişkin, "Maalesef şu ana kadar derdimizi anlatamadık. Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz" dedi.Avrupa Birliği (AB)...

AB Bakanı Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak Türkiye'nin Avrupa Birliği 2015 İlerleme Raporu'na ilişkin, "Maalesef şu ana kadar derdimizi anlatamadık. Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve BaşmüzakereciVolkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) yeni Türkiye raporunda, geçen seneki raporun iade edilmesine yol açan ve Ankara'yı 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını soykırım olarak tanımaya çağıran ifadelere atıf yapılması nedeniyle yok hükmünde sayacaklarını ve iade edeceklerini söyledi.

BOZKIR, RESMİ TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE VİYANA'YA GELDİ

Bakan Bozkır, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz ile düzenlediği basın toplantısında, AP'de bugün oylanarak kabul edilen  Türkiye Raporu'nda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1915 olaylarından soykırım olarak bahsedilmesine ilişkin yöneltilen soruya şu şekilde cevap verdi:

"BÜTÜN ARŞİVLERİMİZ AÇIK"

"Türkiye olarak tarihimizde hiçbir anla ilgili olarak utanç duyacağımız bir an yok. Bütün arşivlerimiz açık.

"SİYASETÇİLER TARİH YAZMAMALI"

Bu konunun tarihçilerin karar vermesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Siyasetçiler tarih yazmamalı. Tarihi olaylarla ilgili siyasi kararlarla sonuçlar çıkarılmamalı."

Bozkır, AP'nin geçen yıl kabul ettiği rapor için de 1915 olaylarına soykırım şeklinde atıf yapılması durumunda iade edecekleri uyarısını yaptıklarını ve bunun da bu şekilde gerçekleştiğini anımsatarak şöyle devam etti:

"GEÇTİĞİMİZ YIL RAPORU YOK HÜKMÜNDE SAYARAK İADE ETTİK"

"Bu çerçevede geçtiğimiz yıl 1915 olaylarına sözde soykırım referansı yapılması durumunda bu raporu iade edeceğimizi söylemiştik. Maalesef geçtiğimiz yıl raporu yok hükmünde sayarak, iade ettik.

"AP RAPORUNU YOK SAYACAĞIZ"

Bu yıl da maalesef, aynı referans Avrupa Parlamentosu'nun, Türkiye raporunda yer alıyor. Bütün çabalarımıza, bütün ikazlarımıza rağmen, bu referansın giderilmesi mümkün olmadı.

"DAİMİ TEMSİLCİMİZ AP'YE İADE EDECEK"

O nedenle bu raporu da yok hükmünde, geçersiz sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP'ye iade edecek" diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AA muhabirinin, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bugün oylanacak Türkiye'nin Avrupa Birliği 2015 İlerleme Raporu'na ilişkin sorularını yanıtladı.

Geçen yılki raporda 1915 olayları için soykırım nitelendirmesi yapıldığını, diğer iki unsurun ise reddedildiğini dile getiren Bozkır, yine de soykırım nitelemesi sebebiyle raporu yok hükmünde kabul ettiklerini hatırlattı.
Bakan Bozkır, geçen yıl AP Türkiye Raportörü Kati Piri imzalı çıkan ve Türkiye'nin tepkisini çeken raporun bu yılki versiyonunda da yine 1915 olaylarından soykırım olarak bahsedildiğine dair bilgilerin geldiğinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

''ÜMİDİMİZ OYLAMADA REDDİ YÖNÜNDE KARAR ÇIKMASI'

"Maalesef bu seneki raporun şu anki taslağında, yine 1915 olaylarını sözde soykırım olarak gören ifade yer alıyor. Ancak, tabii öğleden sonra oylaması yapılacak. Ümit ediyoruz ki, AP'deki aklıselim sahibi, Türkiye ile dostluğa önem veren ve bunun anlamsız olduğunu düşünen parlamenterler bunu reddedeceklerdir. Ve o zaman, raporun içinde birçok tenkit olmasına rağmen bunlarla ilgili olarak görüşürüz, yanlış bulduklarımızı izah ederiz, doğru bulduklarımızı yararlı tenkit olarak alır ve bu belgeyle önümüzdeki dönemde çalışırız. Ama bu üç unsur varsa bizim tarafımızdan geçersiz olacak. Merakla bekliyoruz. Ümidimiz de bu oylamada reddi yönünde bir karar çıkması."

AP raporlarının hiçbir bağlayıcı tarafı bulunmadığına işaret eden Bozkır, "Maalesef şu ana kadar bu derdimizi anlatamadık. Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz" dedi.

Türkiye'nin geçen yılki ilerleme raporunun AP'ye iade etmesinin ardından bu yıl benzer bir durumun yaşanmasından endişe duymadıklarını belirten Kati Piri ise, "Endişeden ziyade son aylarda Türkiye ile bozulan ilişkilerimizin düzelmesini ümit ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

"AB Bakanı Volkan Bozkır: Türkiye, AB İlerleme Raporu'nu iade edecek" haberi, 14 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan AB Bakanı Volkan Bozkır: Türkiye, AB İlerleme Raporu'nu iade edecek haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AB Bakanı Volkan Bozkır: Türkiye, AB İlerleme Raporu'nu iade edecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  2. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
  3. 14:40 G7 Bakanlarından İran'a Yeni Yaptırımlar Kararı: İsrail'in Güvenliği Vurgusu ve Ortadoğu Gerilimi
  4. 14:34 "Ukrayna'da Rus Saldırılarında Sekiz Kişi Öldü, İki Çocuk Hayatını Kaybetti"
  5. 14:34 Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Yağış Uyarısı
  6. 14:25 "Beylikdüzü'nde Bir Giyim Dükkanına Silahlı Saldırı: Şüpheliler Henüz Yakalanamadı"
  7. 14:22 "Tesla Model Y, Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri"
  8. 14:22 Milletvekili Zamı Tartışması: Asgari Ücrete Zam Yok, Milletvekillerine 43.302 TL'lik Artış
  9. 14:19 "Konya'da Oto Hırsızlığı Operasyonu: 13 Milyon Liralık Değerde Araç ve Parçalar Ele Geçirildi"
  10. 14:14 "Diyarbakır'da Kadın Kafa ve Yüzünden Bıçaklandı: Eş Şiddetle Suçlanıyor"
  11. 14:12 TBMM lokantasının fiyatları gündeme bomba gibi düştü: Simitten bile daha ucuz bir menü fiyatı!
  12. 14:11 Tokat'taki deprem, büyük bir depremin habercisi olabilir mi?
  13. 14:09 "Ölümcül Bakteriler İnsan Kanını Hedef Alıyor: WSU'deki Araştırmada Tespit Edildi"
  14. 14:06 "Meteoroloji'den Fırtına Uyarısı: Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Etkili Olacak"
  15. 14:02 "Prens William, Çevre ve Topluluklarla Çalışan Kuruluşları Ziyaret Etti"
  16. 13:54 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belli oldu! Siyah-beyazlılar, yeni hocayı İngiltere'de buldu
  17. 13:54 Ünlü ekonomist, et fiyatlarına gelecek olan yüzde 50'lik zam için tarih erdi
  18. 13:54 Galatasaray, iki önemli futbolcu için toplamda 60 milyon Euro hedefliyor
  19. 13:50 "Mağdur, Sanık Tarafından İşyerinde Kilitlenerek Darbedildiğini İddia Ediyor"
  20. 13:36 Borsa İstanbul'da günün ilk yarısında gerileme yaşandı
Dünya Haberleri