'ABD artık YPG'ye silah vermeyecek'

'ABD artık YPG'ye silah vermeyecek'

'ABD artık YPG'ye silah vermeyecek' Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüşmesine ilişkin "Bizim Amerika ile ilişkilerimizin olumsuz anlamdaki en çok konulardan birisi ise FETÖ ile diğer...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüşmesine ilişkin "Bizim Amerika ile ilişkilerimizin olumsuz anlamdaki en çok konulardan birisi ise FETÖ ile diğer konuların yanında ABD'nin YPG'ye vermiş olduğu silahlardır. En son bazı zırhlı araçların da verildiğini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu rahatsızlığını bir kez daha sayın Trump'a iletmiştir. Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini bundan sonra YPG'ye silah verilmeyeceğini esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir. Net bir şekilde generallere ve ulusal güvenlik danışmanına talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini Trump sayın Cumhurbaşkanımıza net bir şekilde söylemiştir. İfadelerinden memnuniyet duyduk uygulamada da görmek istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Leonard She Okitundu ile ortak basın toplantısında konuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüşmesine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "Görüşmede, Cumhurbaşkanımız, Soçi ile ilgili bilgiler aktarmıştır. Suriye ilgili siyasi çözüm ile ilgili konularda Rusya ile Amerika'nın da görüşleri örtüşüyor. Bizim de Amerika ile görüşlerimizi örtüşüyor. Tabi örtüşmeyen konular da var. Biz nasıl Soçi'de YPG'nin ulusal diyalog kongresine katılmasına karşı çıktıysak ki İran da bu konuda karşı çıkmıştır. Terör örgütlerinin burada yer almaması gerekir.

'KONGREYE KİMLERİN KATILACAĞINI DA 3 ÜLKE BİRLİKTE İSTİŞARE EDECEK KARAR VERECEK'

Özelikle Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duymayan grupların da bu kongrede yer almayacağını net bir şekilde belirttik. Kimlerin katılacağını da 3 ülke birlikte istişare edecek karar verecek. YPG'nin böyle bir oluşumda yer almaması gerektiği çok net bir şekilde Trump'a da iletmişlerdir.

Bizim Amerika ile ilişkilerimizin olumsuz anlamdaki en çok konulardan birisi ise FETÖ ile diğer konuların yanında ABD'nin YPG'ye vermiş olduğu silahlardır. En son bazı zırhlı araçların da verildiğini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu rahatsızlığını bir kez daha sayın Trump'a iletmiştir.

'TRUMP YPG'YE SİLAH VERİLMEYECEĞİ TALİMATINI NET BİR ŞEKİLDE SÖYLEMİŞTİR'

Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini bundan sonra YPG'ye silah verilmeyeceğini esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir.

Konuşmanın ileriki aşamalarında bir kere daha bu sözünü teyit etmiştir. Net bir şekilde generallere ve ulusal güvenlik danışmanına talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini Trump sayın Cumhurbaşkanımıza net bir şekilde söylemiştir.

Biz bu ifadelerinden memnuniyet duyduk. Bize tehdit oluşturan ve Suriye'yi bölmeye çalışan bu örgüte silah verilmeyeceğinin sözünün net bir şekilde verilmesi bizi memnun etmiştir. Bunu uygulamada da görmek istiyoruz.

Diğer ikili konular da samimi bir ortamda telefonda iki başkan arasında görüşülmüştür. En kısa zamanda tekrar görüşme konusunda teyitleşmişlerdir. Esasen Cumhurbaşkanımız ile Trump arasında hem yakın bir dostluk var hem de sık sık telefonda görüşüyorlar veya uluslararası toplantılarda yine aynı şekilde bir araya geliyorlar. Diyaloğun devam etmesi, iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi bakımından önemlidir.

Artık vize sorununun tamamen kaldırılması konusunda düşüncemizi de Cumhurbaşkanımız, Trump'a iletmiştir. Böyle gereksiz bir problemin iki ülke arasında olmaması gerektiğini tekrar vurguladık."

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Soçi zirvesi, Suriye krizi ve bölgesel sorunların ele alındığını belirtti. Kaynaklar, ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yapılacağını da duyurdu.

Trump, “Bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ortadoğu'da miras aldığım karışıklığı sona erdirip barış getirmeyi konuşacağız'' mesajını atarken aynı tweet'te 43 milyonu aşkın takipçisine, “Ortadoğu'da işleri yoluna koyacağım. Bu zamana kadar birçok yaşam ve 6 trilyon dolarlık hata yapılmış, öncelikle bunları düzelteceğim. En başından oraya girmemeliydik'' ifadesini kullanmıştı.

"'ABD artık YPG'ye silah vermeyecek'" haberi, 24 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. 24 Kasım 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'ABD artık YPG'ye silah vermeyecek' haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'ABD artık YPG'ye silah vermeyecek' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Gündem Haberleri