ABD çekimser kaldı, BM'den tarihi İsrail kararı çıktı, İsrail uymayacağını açıkladı!

ABD çekimser kaldı, BM'den tarihi İsrail kararı çıktı, İsrail uymayacağını açıkladı!

ABD çekimser kaldı, BM'den tarihi İsrail kar... Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasadışı tüm yerleşim faaliyetlerini "hemen ve tamamen" durdurmasını öngören karar tasarısını kabul etti. Güvenlik Konseyi üyesi 15...

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasadışı tüm yerleşim faaliyetlerini "hemen ve tamamen" durdurmasını öngören karar tasarısını kabul etti. Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkeden 14'ü karar tasarısı için 'evet' oyu verirken, veto hakkı bulunan ancak bu hakkı kullanmayan ABD 'çekimser' oy kullandı. İsrail BMGK'nın kararına uymayacağını açıklarken ABD'ye çok sert tepki gösterdi.

BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen'' durdurmasını talep eden karar, ABD’nin ilk defa çekimser oy kullanmasının ardından kabul edildi.

BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen karar uyarınca İsrail'den Doğu Kudüs'te dahil olmak üzere Filistin topraklarında devam eden yerleşim faaliyetlerine son vermesi talebinde bulunuldu.

BMGK Başkanı Roman Oyarzun, ABD'nin katılmadığı oylamada, karar taslağının 14 lehte oyla kabul edildiğini söyledi. Mısır'ın hazırladığı tasarı, 2334 numaralı BMGK kararı olarak, başta Doğu Kudüs'te olmak üzere Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimi inşa etme faaliyetlerinin durdurulmasını öngören karar tasarısının kabul edilmesi durumunda İsrail'den faaliyetlerine ''hemen' son vermesini talep ediyor.

İSRAİL KARARA TEPKİ GÖSTERDİ

BM Güvenlik Konseyi’nin kararı uluslararası toplum tarafından olumlu karşılanırken, İsrail karara sert tepki gösterdi. İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, veto hakkını kullanmadığı için ABD’yi sert bir dille eleştirirken, ''Ne Güvenlik Konseyi ne de UNESCO, İsrail halkı ile İsrail toprakları arasındaki bağları koparamaz’ dedi.

ELÇİLER ÇAĞIRILDI, SENEGAL’E YARDIM KESİLDİ

Danon, İsrail’in en büyük müttefiki ABD’nin karar tasarısını veto etmesini beklediklerini ancak sonucun hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, BMGK'nın kararına uyulmayacağı belirtilirken, Yeni Zelanda ve Senegal'den dönecek elçilerle değerlendirme yapılacağı ifade edildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'na da Senegal'e yönelik yardım programlarının iptal edilmesi talimatı verildi.

“ABD ÇETEYLE İŞBİRLİĞİ YAPTI''

İsrail'in seçilmiş başkan Donald Trump'la çalışmayı dört gözle beklediğinin kaydedildiği açıklamada, “(ABD Başkanı Barack) Obama yönetimi sadece İsrail'i BM'deki çeteye karşı korumakta başarısız olmadı, onlarla sahne arkasında işbirliği yaptı'' dendi.

FİLİSTİN: İSRAİL POLİTİKASINA TOKAT

Filistin, BMGK'nın yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerinin ''derhal ve tamamen' durdurulmasını talep eden kararını, İsrail politikasına büyük bir tokat olarak nitelendirdi. Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Redine, yaptığı yazılı açıklamada, “BMGK’nın kararı, İsrail politikasına büyük bir tokattır'' dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI FİLİSTİN KARARINI DEĞERLENDİRDİ

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi'nin bugün gerçekleştirdiği toplantıda İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında yürüttüğü yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu kayıt altına alan bir karar kabul etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. İsrail'in işgalci güç olarak hukuki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği vurgulanan kararda yerleşimlerin iki devletli çözüm vizyonunun önünde engel oluşturduğunun teyit edilmesi önem taşımaktadır'' denildi.

Ayrıca İsrail'e, bu karara uyarak, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da sürdürülmekte olan yasadışı yerleşim faaliyetlerine biran önce son verilmesi çağrısında bulunuldu.

ABD
 
Birleşmiş Milletler
 
Filistin
 
İsrail

"ABD çekimser kaldı, BM'den tarihi İsrail kararı çıktı, İsrail uymayacağını açıkladı!" haberi, 23 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 23 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABD çekimser kaldı, BM'den tarihi İsrail kararı çıktı, İsrail uymayacağını açıkladı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD çekimser kaldı, BM'den tarihi İsrail kararı çıktı, İsrail uymayacağını açıkladı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  2. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  3. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  4. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  5. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  6. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  7. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
  8. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  9. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  10. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  11. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  12. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  13. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  14. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
  15. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
  16. 20:36 Dış Kapıya Tuz Serpmenin Gizemli Faydaları! Atalarımızın Bilgeliği Gün Işığına Çıkıyor!
  17. 20:35 Böcek Isırıklarının Kabusu Bitti! Bu Doğal İlaçları Deneyin
  18. 20:35 Altın Sahiplerinin Dikkatine: Bakan Mehmet Şimşek Resmen Açıkladı!
  19. 20:34 Ruslar Türkiye'ye Veda Ediyor: 50 Bin Kişi Ülkeyi Neden Terk Etti?
  20. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
Dünya Haberleri