'ABD Kürdistan'ı savunacaktır'

'ABD Kürdistan'ı savunacaktır'

'ABD Kürdistan'ı savunacaktır' Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) dün gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunda, yüzde 96'nın üzerinde 'evet' oyu kullanıldı. Bölgesel ve küresel çapta yapılan baskılara rağmen gerçekleştirilen referandum,...

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) dün gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunda, yüzde 96'nın üzerinde 'evet' oyu kullanıldı. Bölgesel ve küresel çapta yapılan baskılara rağmen gerçekleştirilen referandum, belki hemen bağımsızlık ilânı anlamına gelmiyor ancak, Bağdat ile Erbil'in arasındaki sorunlara bir yenisini ve hatta en büyüğünü eklediği de bir gerçek.

Referanduma ilişkin en sert tepkiler ise, Bağdat yönetiminden, İran'dan ve Türkiye'den geldi. Bağdat yönetimi referandumu tanımadığını çok önceden duyurmuştu. İran ise, IKBY'ye kara sınırlarını ve hava sahasını kapattı. Türkiye de sınırda askeri tatbikat yaparken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Vana bizde, kapatırız" diyerek gözdağı verdi.

'AYRILIK İÇİN ACELELERİ YOK'

Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Ahmet Kasım Han, Irak'ta düzenlenen referandumun ardından IKBY yönetiminin ayrılık için acelesi olmadığını şu sözlerle açıkladı: "Kürdistan'ın birdenbire bağımsızlık ilân etmek gibi bir durumu yok. Bunu da açık açık söylüyorlar. Dökerek, yıkarak bir ayrılık istemedikleri yönünde bir tutumları var. Zaten öyle olması halinde hangi risklerin kendilerini beklediğini de biliyorlar."

'TÜRKİYE HENÜZ ÇARESİZ DEĞİL'

Türkiye'nin henüz çaresiz bir pozisyonda olmadığını da ifade eden Ahmet Kasım Han, şunları söyledi: "Uluslarası ilişkilerde, bu tip durumlarda 3 farklı yol izlenebilir. İlki, konuyu öncesinde oturur düşünürsünüz, istediğiniz iklimin oluşması için bir yol haritası çizersiniz. İkincisi, tüm aktörlerin tutumlarına göre, kendiniz için en iyi sonucu almaya çalışırsınız. Üçüncüsü ise ortaya çıkan sonuca göre 'bununla nasıl yaşarım' diye düşünmek olur. Türkiye henüz, üçüncü şıkka mahkûm değil. İkinciyle üçüncü arasında bir yerde. Ama bir iklim yaratmak durumunda da değil."

'ABD, ASKERİ MÜDAHALEYE MÜSAADE ETMEZ, SAHAYA İNER"

IKBY'ye yönelik bir askeri harekâta ABD'nin izin vermeyeceğini ifade eden Han'a göre, ABD'nin Suriye'de YPG'ye verdiği destekle, Barzani'yle ilişkileri birlikte analiz edilemez. Han, ABD'nin Kürtlerle ilişkilerini ve referandumun getireceği olası sonuçlara yapabileceği müdahaleleri şöyle açıkladı:

"Amerikalılar, bu bölgeyle alakalı bir stratejiye sahip değiller. Bir stratejileri varsa bile, buna strateji ismini vererek onurlandırılmayı hak ediyor mu, bundan emin değilim. Topu daha reaktif oynuyorlar. IKYB'nin referandumu, en azından zamanlaması bakımından, ABD'nin onayı yokken, onlara rağmen yapıldı. ABD'nin Suriye'de YPG/PKK'ya verdiği destekle, Barzani'yle ilişkileri birbiriyle aynı potanın içinde analiz edilemez. Çünkü bunlar birbiriyle rakip olan aktörler. Rüyaları, aynı olabilir ama oraya gidene kadar bir çok gerçek ve başka rüyalar var. Amerikalılar, çok sıkışmadıkları sürece, Erbil'e yönelecek bir askeri harekatı durdururlar. Bunun için sahaya da çıkabilirler. Bağdat'ın, Erbil'i yok edeceğim diyerek İran'la birlikte hareket etmesini, İran'ın bu bölgede iyice kudretli bir hale gelmesini istemezler."

"'ABD Kürdistan'ı savunacaktır'" haberi, 26 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 26 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'ABD Kürdistan'ı savunacaktır' haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'ABD Kürdistan'ı savunacaktır' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  2. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  3. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  4. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  5. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  6. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  7. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  8. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  9. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  10. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  11. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  12. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  13. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  14. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  15. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  16. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  17. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  18. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  19. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  20. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
Gündem Haberleri