ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor

ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor

ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protest... ABD'deki üniversite kampüslerinde İsrail karşıtı gösteriler hız kazanıyor. Emory Üniversitesi'nde çatışmalar yaşandı, Columbia Üniversitesi'nde Kongre Üyesi Omar da katıldı. Netanyahu ise eylemleri "dehşet verici" olarak nitelendirdi. Yahudi karşıtı eğilimler endişe yaratıyor.

ABD'deki üniversite kampüslerinde İsrail karşıtı protestolar hızla yayılıyor. Son haftalarda Columbia'dan California'ya kadar birçok üniversitede eylemler gerçekleşti. Emory'de çatışmalar yaşanırken, Netanyahu eylemleri "dehşet verici" olarak değerlendirdi. Yahudi karşıtı eğilimler endişe yaratıyor.

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi'nde geçen hafta başlayan İsrail karşıtı Gazze gösterileri ülke genelindeki onlarca kampüse yayıldı.

Polis, Atlanta eyaletinde bulunan Emory Üniversitesi'nde kamp kurmak isteyen eylemcilerle çatıştı. Eylemin dağıtılması için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıldığı belirtiliyor. Ancak polis, plastik mermi kullanılmadığını savundu.

Geçen haftaki eylemlerde gözaltına alınanlar arasında kızı da bulunan Demokrat Partili Kongre Üyesi İlhan Omar, Columbia Üniversitesi'ndeki eylemcilere katıldı. Omar, BBC'ye yaptığı açıklamada, geçen hafta Columbia Üniversitesi'nde polise kampüste göstericilerin kurduğu kampı dağıtma yetkisi verilmesinin, hareketin ülke geneline yayılmasına neden olduğunu söyledi.

Omar, "Bu, yalnızca 70 kişiyle başlamış bir hareketti. Columbia Üniversitesi'nin üstlerine gitmeye ve ifade özgürlüklerini ihlal etmeye karar vermesi nedeniyle şimdi ulusal ve uluslararası düzeyde yayıldı" dedi.

Başkent Washington'da yüzlerce üniversite öğrencisi, Georgetown'dan George Washington Üniversitesi'ne yürüdü.

Southern California Üniversitesi, 10 Mayıs'ta yapılması planlanan ana diploma törenini iptal etti.

Üniversite, yeni güvenlik önlemleri nedeniyle tören için kampüse beklenen çok sayıda ziyaretçinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı ve "Sonuç olarak, geleneksel olarak 65 bin öğrenci, aileler ve dostlarını kampüsümüze getiren ana sahnedeki tören iptal edildi" denildi.

Üniversite ayrıca, ayrıntı vermediği güvenlik tehdidi nedeniyle Müslüman öğrenci Asna Tabassum'un veda konuşmasını da iptal etmişti.

Syracuse, New York'a giden ABD Başkanı Joe Biden, "Genocide Joe - Soykırım Joe" yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 100 eylemci tarafından protesto edildi.

Boston'daki Emerson Koleji, Los Angeles'taki Güney California Üniversitesi ve Austin'deki Texas Üniversitesi'nde 200'den fazla kişi gözaltına alındı.

Gazze'deki İsrail saldırılarını protesto eden öğrenciler Chicago civarlarındaki Northwestern Üniversitesi, Michigan Üniversitesi, California Üniversitesi Berkeley ve diğer okullarda kamp kurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD genelindeki üniversite eylemlerini "dehşet verici" olarak tanımladı.

Netanyahu, "Amerika'nın üniversite kampüslerinde olanlar dehşet verici" dedi ve Filistin yanlısı eylemcileri, önde gelen üniversiteleri ele geçiren "antisemitik güruh" olarak nitelendirdi. İsrail Başbakanı ayrıca "Yahudi öğrencilere saldırıyorlar. Yahudi akademisyenlere saldırıyorlar. Kınanmalı ve su götürmez bir şekilde kınanmalı. Ama böyle olmadı. Bazı üniversite rektörlerinin tepkisi utanç verici" dedi.

Gösteriler genel olarak barışçıl geçerken, kampüslerde Yahudi karşıtlığının yükseldiği haberleri de var. Columbia Üniversitesi'ndeki bazı Yahudi öğrenciler, BBC'ye güvende hissetmediklerini söyledi. Başka Yahudi öğrencilerse gösterilere destek verdiklerini belirtti.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarına yönelik protestolar, bir hafta önce polisin eylemcilerin çadırlarını yıkmaya çalışırken, 100'den fazla kişinin tutuklanmasıyla ABD geneline yayıldı.

Columbia Üniversitesi'ndeki eylemciler, okulu ziyaret eden Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ı protesto ettiler.

Tüm kampüste Filistin bayrakları ve "gerçek Amerikalılar Gazze'nin yanında", "eğitimi askerden arındırın" ve "Gazze'de üniversite kalmadı" gibi sloganlar yazılı pankartlar görülüyor.

 

"ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor" haberi, 26 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 26 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 07 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:05 Ayder Yaylası'nda bulundu: Sosyal medyada bir anda yayıldı! Cryptanthus bivittatus
  2. 02:01 Hafızanız size oyun oynuyor! Keskin gözlüler gizli atkıyı şıp diye buluyor!
  3. 01:48 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır açıkladı: Batarya ham madde üretimine teşvik geliyor!
  4. 01:45 Hatay’da hak sahipliği itirazları için 15 gün süre tanındı
  5. 01:30 Salgın hızla yayılıyor: O bölgede eğitime ara!
  6. 01:28 Kahvaltıda sakın yemeyin: Kansere yol açıyor!
  7. 01:26 Fenerbahçe, Dünyaca Ünlü Olan O İsimle Anlaştı! Teknik Direktör Seçimi Belli Oldu!
  8. 01:21 Göbeğini sallayarak paraları götürmüş! Tiktok fenomeni Kazancı dudak uçuklattı!
  9. 01:19 Türkiye yeniden dünyanın halı merkezi oluyor
  10. 01:12 Modanın odağı: Met Gala gecesi heyecanı! Birbirinden ünlü markalar göz kamaştıracak!
  11. 01:10 Putin'in Talimatı: Ukrayna Yakınında Nükleer Tatbikat
  12. 01:06 Ses Kaydı Skandalı: Trump, Biden Yönetimini Gestapo'ya Benzeterek Tartışma Yarattı
  13. 01:00 Soğuk Havayı Seven Mucize Bitki: -19 Derecede Büyüyor, 2 Metreye Ulaşıyor, Hem Ucuz Hem de Verimli
  14. 00:59 Süper Lig 35. Hafta Tamamlandı: Güncel Puan Durumu, Haftanın Sonuçları ve 36. Hafta Programı
  15. 00:55 Galatasaraylı Icardi, Fenerbahçe'nin Puan Kaybını İğneliyor: "Uyku Zamanı!"
  16. 00:51 İsmail Kartal: 'Sezon Sonuna Kadar Elimizden Gelenin En İyisini Yapacağız'
  17. 00:43 Ali Çamdalı: "Mücadele Gücümüzü Sahaya Yansıttık, Samsun Maçında Galibiyet İçin Hazırız"
  18. 00:42 Fenerbahçe'nin şampiyonluk hedefiyle çıktığı maçta Konya deplasmanında takıldı
  19. 00:39 ABD Senatörleri, UCM Başsavcısını İsrail'e Yönelik Tutuklama Emri Konusunda Tehdit Etti
  20. 00:36 Türkiye’nin en genç ve en yaşlı ili belli oldu: Bakın en genç il neresi oldu?
Dünya Haberleri