ABD'de yaptırımları delmekten hapse girdi: Kimse onun için nota vermedi

ABD'de yaptırımları delmekten hapse girdi: Kimse onun için nota vermedi

ABD'de yaptırımları delmekten hapse girdi: K... İran’a uygulanan ABD ambargosunu delmekten dört yıl dokuz ay hapis cezası ve sonrasında üç yıl kontrollü serbestlik olmak üzere yaklaşık yedi yıla yakın bir cezaya çarptırılan Erdal Kuyumcu, New Jersey’deki Fort Dix FCI...

İran’a uygulanan ABD ambargosunu delmekten dört yıl dokuz ay hapis cezası ve sonrasında üç yıl kontrollü serbestlik olmak üzere yaklaşık yedi yıla yakın bir cezaya çarptırılan Erdal Kuyumcu, New Jersey’deki Fort Dix FCI Federal Cezaevine girdi.

2016 yılının Mart ayında gözaltına alınan Kuyumcu, tutuksuz olarak yargılanmış, geçen Eylül ayında yapılan son duruşmada da hapis cezasına çarptırılmıştı.

Erdal Kuyumcu, Amerika’nın Sesi’ ne yaptığı açıklamada tüm dava sürecini ayrıntılarıyla anlatmış, işlenmeyen bir suçla, lehine olan delillerin aleyhine olarak kullanılarak, haksızca hapis cezasına çarptırıldığını iddia etmişti. Kuyumcu, “Sarraf davasının kurbanı oldum'' diye konuşmuştu.

“TAHLİYE EDİLME UMUDUNU TAŞIYORUM''

Cezaevine girmeden bir gün önce Amerika’nın Sesi’ ne konuşan Kuyumcu, Amerikan hükümeti tarafından kendisine bir temyiz avukatı atandığını belirtti. Cezaevine girmeden avukatıyla son kez görüştüğünü ifade eden Kuyumcu, hakkında verilen hapis cezası kararının temyizden döneceğinden emin olduğunu söyledi.

Suçsuz bir şekilde cezalandırıldığını ifade eden Kuyumcu, hukuk mücadelesini bundan sonra cezaevinde sürdüreceğini söyledi.

Kuyumcu, temyiz mahkemesinin kararı bozması halinde dört yıl dokuz ay gibi bir süre cezaevinde kalmayıp kısa bir süre içerisinde tahliye edilme umudunu taşıdığını dile getirdi.

“KARDEŞİM HUKUK MÜCADELESİNDEN GALİP ÇIKACAK''

Kuyumcu’nun ağabeyi Nail Şengün ise kardeşiyle ilgili bir açıklama yaptı. Şengün, “Eski tiyatro ve sinema oyuncusu, sevgili kardeşim Erdal Kuyumcu, kendisine verilen sürenin sonunda, 17 Kasım 2017 itibari ile New Jersey Eyaletinde bulunan Fort Dix hapishanesine giriş yapmıştır. Erdal Kuyumcu’nun morali yüksek. Hukuksal mücadeleye devam edecek. Yakında başlayacak temyiz süreci boyunca, hepimizin desteği ile girişeceği hukuk mücadelesinden galip çıkacağına ve yargılamanın hukuksuzluğunu ve kararın adaletsizliğini ispat edeceğine inanıyorum'' dedi.

“İŞLENMEYEN BİR SUÇ BASKI ALTINDA KABUL ETTİRİLDİ''

Kuyumcu’nun ağabeyi açıklamasına şöyle devam etti: “Kardeşim Erdal Kuyumcu’ya ''işlemediği’ değil ''işlenmeyen’ bir suç baskı altında kabul ettirilmiştir. 1 Mart 2016’da, New York’taki evinden sabah 05:30’da, 20’ye yakın FBI ajanı tarafından göz altına alınmasının hemen ardından başlayan, Erdal Kuyumcu’nun sorgulaması psikolojik baskı, korkutma, tehdit, algı yanıltması altında beş saatten fazla sürmüştür. Yapılan baskının şiddetini ve ağırlığını kendisinin ''bana o anda Kennedy’i sen vurdun deselerdi vurdum derdim’ diyerek tarif ettiği bir sorgulamada, kardeşim kendisine yöneltilen, iki parti halinde yaklaşık 430 kiloluk kobalt metal tozunu uygulanmakta olan ambargoyu ihlal ederek İran’a gönderme suçunu kabul etmek zorunda kalmıştır.''

“SAVCILIK MAHKEMEYE SUÇUN İŞLENDİĞİYLE İLGİLİ HİÇ BİR KANIT SUNAMADI''

Şengün, kardeşi aleyhine yapılan duruşmalarda hiç bir delilin sunulamadığını belirterek, “Ancak, davayı takip eden herkesin bildiği üzere FBI ve savcılık, tüm bir mahkeme süresince kardeşimin baskı altında kabul ettiği suçun işlendiğini kesin olarak ispat eden belge, görüntü ve şahit sunamadı. İddialarını ön görülere ve daha önceki tecrübelerine dayandırdılar. Federal savcılığın tek ve en güçlü delili kardeşimin masumluğunu ispatlamıştır. Türkiye’ye sattığı ürünlerin İran’a gittiğini ispatladığı iddia edilen tek delil Türkiye’den alınmış bir gümrük beyannamesi. Bu delil, savcılık tarafından mahkemeye tek ve en güçlü resmi delil olarak İngilizceye çevrilmeden sunulmuştur. Karar duruşmasında Türkçeye çevrilerek sunulan bu gümrük beyannamesinin Türkiye’den İran’a satılmış Alman menşeili bir ürün için düzenlenmiş olduğu görüldü. Kardeşim Erdal’ın ürünlerinin İran’a gitmemiş olduğunu göstermesine rağmen yargıç bu delili reddetmeyerek Amerikan adalet sistemi için hukuk skandalı niteliğinde bir karara imza attı'' ifadelerini kullandı.

“YARGIÇ TARAFINDAN VERİLEN CEZA SAVCIYI BİLE ŞAŞIRTTI''

Kardeşini suçlayan federal savcının açtığı davada Kuyumcu’nun iki ile dört yıl arası hapis cezası almasını istediğini belirten ağabey Şengün, şunları söyledi: “ABD yasaları gereği mahkemeye atanmış hukuk uzmanları tarafından yargıca suçun tanımı ve cezasının ne olması ile ilgili tavsiye vermek için bir kere hazırlanması gereken ön duruşma raporu, yargıç tarafından iki kere hazırlatılmış. Her iki rapor da kardeşimin suçlu bulunması halinde verilebilecek cezanın iki yıl hapis olması gerektiğini tespit etmiştir. Daha da ilginç olanı davayı yöneten yargıç ise duruşmalar esnasında suçu 23 Puanlık yani cezası 48 ay ile 57 ay arasında hapis cezası olan bir suç sınıfında ele alacağını beyan etmiştir. Ancak karar duruşmasında yargıç, büyük bir öfke ile ve ilerleyen dönemlerde kamuoyu ile paylaşacağımız ve kardeşimi fevkalade üzen ifadeler ile cezayı yedi yıl yani 84 ay olarak açıklamıştır. Savcının cezanın açıklandığı sıradaki şaşkınlığı salondakilerin dikkatinden kaçmamıştır.''

"ABD'de yaptırımları delmekten hapse girdi: Kimse onun için nota vermedi" haberi, 21 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Kasım 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ABD'de yaptırımları delmekten hapse girdi: Kimse onun için nota vermedi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD'de yaptırımları delmekten hapse girdi: Kimse onun için nota vermedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Gündem Haberleri