ABD'li istihbaratçılar: BAE, Katar’a siber saldırı düzenledi

ABD'li istihbaratçılar: BAE, Katar’a siber saldırı düzenledi

ABD'li istihbaratçılar: BAE, Katar’a siber s... Washington Post'a (WP) konuşan adı açıklanmayan ABD'li istihbarat yetkililerine göre, mayıs sonunda Katar ile Körfez ve Arap ülkeleri arasında başlayan krizin fitilini ateşleyen sürecin arkasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)...

Washington Post'a (WP) konuşan adı açıklanmayan ABD'li istihbarat yetkililerine göre, mayıs sonunda Katar ile Körfez ve Arap ülkeleri arasında başlayan krizin fitilini ateşleyen sürecin arkasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) var.

Yetkililere göre Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani'nin, Katar resmi haber ajansı ve sosyal medya hesaplarında yer alan 'yalan açıklamalarının' siber saldırı yoluyla sitelere konulmasını BAE organize etti.

'23 MAYIS'TA BAE'NİN ÜST DÜZEY GÖREVLİLERİ, PLANI VE UYGULAMASINI TARTIŞTI'
Yetkililer gazeteye yaptığı açıklamada, ABD'li istihbarat kurumlarının geçen hafta yaptığı yeni analizler sonucunda, 23 Mayıs'ta BAE hükümetinin üst düzey görevlilerinin planı ve uygulamasını tartıştığını doğruladı.

Ancak ABD'li yetkililer siber saldırıyı BAE'nin mı yoksa BAE'nin emri ile başka kişi ya da kurumların mı gerçekleştirdiğini tespit edemedi. 

Emir'e atfedilen ve yalanlanan açıklamalarda İran bir 'İslami güç' olarak tanımlanıyor ayrıca Gazze'deki Hamas hareketi övülüyordu.

Siber saldırı ve açıklamanın yayınlanması, ABD Başkanı Donald Trump'ın Körfez liderleri ile terörizmle mücadele konusunda bir araya gelerek onların birleşmesini istediği görüşmelerin ardından 24 Mayıs'ta gerçekleşmişti.

Katar Emiri'ne atfedilen açıklamaların ardından Suudi Arabistan, BAE ve Mısır acil olarak tüm Katarlı medya kuruluşlarını yasaklamıştı. Ardından Katar ile diplomatik ilişkiler sonlandırılmış, ticaret ve diplomatik boykot başlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bu adımların ABD'nin IŞİD'le mücadelesine zarar verebileceği uyarısında bulunmuştu.

BAE'NİN ABD BÜYÜKELÇİSİ HABERİ YALANLADI
BAE'nin Washington Büyükelçisi Yusuf el Uteybe ise WP'nin ABD'li istihbarat yetkililerinin iddiasına yer veren haberini yalanladı.

Açıklamasında "BAE makalede iddia edilen siber saldırı (hackleme) iddiası ile ilgili hiçbir rol oynamamıştır" diyen Uteybe, "Doğru olan Katar'ın yaptıklarıdır. Taliban'dan Kaddafi ve Hamas'a kadar aşırıcıları desteklemek ve fonlamak. Şiddeti körüklemek, radikalleşmeyi teşvik etmek ve komşularının istikrarını sarsmak" ifadelerini kullandı.

Uteybe'nin kişisel e-posta hesabının hacklenmesiyle ortaya çıkan yazışmalar da birkaç ay önce ortaya çıkmıştı.

Hackleme olayını Katar yanlısı örgüt GlobalLeaks üstlenmişti. Orataya çıkan yazışmalar, Katar ile yaşanan krizlerde ABD'deki siyasileri ve politika üretenler, BAE'nın yanına çekmek konusundaki kararlılığı gösteriyordu.

ABD'Lİ İSTİHBARAT KURUMLARI AÇIKLAMA YAPMADI
Katar daha önce birçok kez resmi hesaplarının siber saldırıya maruz kaldığını açıklasa da başlattığı soruşturmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmadı. Yetkililer hacklemenin arkasında Mısır, Suudi Arabistan veya BAE'nin olabileceği yorumunu yapsa da Katar'a yönelik planın arkasında net olarak kimin yer aldığı açığa çıkarılmadı.

ABD'deki Katar Büyükelçiliği'nden bir sözcü konuyla ilgili gazeteye yaptığı açıklamada geçen ay Katarlı savcı Ali bin Fetais el Marri'nin açıklamasını hatırlattı.

Savcı "Hackleme konusunda Katar'a yönelik abluka uygulayan ülkeler merkezli belli IPhone'ların kullanıldığı kanıtına sahibiz" demişti.

ABD'li istihbarat kurumları ise konunun hassasiyeti nedeniyle yorum yapmadı. CIA konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, soruşturmaya yardım ettiğini açıklayan FBI da son iddialarla ilgili açıklama yapmadı.

"ABD'li istihbaratçılar: BAE, Katar’a siber saldırı düzenledi" haberi, 17 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 17 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan ABD'li istihbaratçılar: BAE, Katar’a siber saldırı düzenledi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD'li istihbaratçılar: BAE, Katar’a siber saldırı düzenledi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  2. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  3. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  4. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  5. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  6. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  7. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  8. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  9. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  10. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  11. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  12. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  13. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  14. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  15. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  16. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  17. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  18. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  19. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  20. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
Teknoloji Haberleri