Abdullah Gül: Meclisin bombalanacağını kimse hayal edemezdi

Abdullah Gül: Meclisin bombalanacağını kimse hayal edemezdi

Abdullah Gül: Meclisin bombalanacağını kimse... 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Her şeyin olacağı akla gelirdi, böyle bir şey kimsenin aklına gelmezdi. Suikastler, sokak çatışmaları, bazı isyanlar... Ama Meclisin planlı bir şekilde bombalanacağını kimse hayal edemezdi....

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Her şeyin olacağı akla gelirdi, böyle bir şey kimsenin aklına gelmezdi. Suikastler, sokak çatışmaları, bazı isyanlar... Ama Meclisin planlı bir şekilde bombalanacağını kimse hayal edemezdi. Bütün bunlar kara leke olarak geçti." dedi.

Gül, FETÖ'nün darbe girişiminde bombalanarak ağır hasar gören Meclisi ziyaret etti. Gül, görüşmeye gitmek üzere şeref holünden geçerken, Başbakanın makam odası yakınındaki bomba isabet eden yere yöneldi ve incelemede bulundu. 

Gül, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Genel Kurul Başkanlık Divanının arkasındaki salonda bir araya geldi. Görüşmede Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da hazır bulundu. 

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin gazetecilerin görüntü almasına izin verilen başlangıcında Kahraman'a geçmiş olsun dileklerini ileten Gül, şöyle konuştu: 

"Her şeyin olacağı akla gelirdi, böyle bir şey kimsenin aklına gelmezdi. Suikastler, sokak çatışmaları, bazı isyanlar... Ama Meclisin planlı bir şekilde bombalanacağını kimse hayal edemezdi. Bütün bunlar kara leke olarak geçti. Çok daha karanlık günlere girebilirdik. Bunlar geçti. Cumhurbaşkanının, Başbakanın verdiği ilk işaretler, bunun ne kadar düzensiz olduğunu gösterdi."

Abdullah Gül, CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin ve herkesin birlik, beraberlik içinde darbeye, gece baskınına karşı çıkmasının, demokrasiyi sahiplenmesinin Türkiye için büyük övünç kaynağı olduğunu bildirdi. 

Türkiye'yi bu badireden çıkarmanın ve normalleştirmenin iktidarla muhalefetin sağlam diyaloğuyla olacağını belirten Gül, şöyle devam etti: 

"Farklı görüşler çoğulculuğun, demokrasinin şartı ama diyalog da demokrasinin şartı. Sayın Başbakanın demeçlerini takdirle takip ediyorum. Meclis Başkanımızın söyledikleri... Utanç duyacağımız bir olayı yaşadıktan sonra hep beraber ülkeye, vatana, demokrasiye sahip çıkmak, üzüntümüzü belki biraz azaltıyordur. Meclis hiçbir dönemde bombalanmadı. Karanlık günlerde bunlar meydana gelmedi. Tekrar geçmiş olsun." 

Yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere de açıklama yapan Gül, "Maalesef 15 Temmuz'da tarihimizin en utanç sayfalarından birini yaşadık." dedi. 

Gül, silahlı kuvvetler içinde örgütlenen ve bugün açıkça deşifre olan Gülen cemaatine mensup birçok askerin organize olmasıyla yönetimin ele geçirilmesi ve darbe teşebbüsünün söz konusu olduğunu vurguladı. 

Büyük üzüntü içinde olduklarına işaret eden Gül, "Bunu yapanları şiddetle lanetliyoruz. İnanıyorum ki mevcut yasalar çerçevesinde hak ettikleri cezayı göreceklerdir. Bu işi yapanlar Türkiye'de bir Afrika ülkesine, Latin Amerika ülkelerindekine benzer işler yaptılar. Halka kurşun çektiler, halkı tanklarla ezdiler. Komutanlarına en büyük saygısızlığı ve en büyük itaatsizliği yaptılar." diye konuştu. 

Darbe girişiminde birçok şehit verildiğini anımsatan Gül, vatan için, millet için canını feda eden vatandaş, asker ve polise rahmet, ailelerine ve millete başsağlığı diledi. 

"Türkiye bu acıları atlatacaktır ve tekrar en normal günlere dönecektir"

Abdullah Gül, gece baskınının önlenmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Binali Yıldırım'ın, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın Meclisi toplamasının, diğer siyasi partilerin sağlam duruş sergilemesinin örnek davranış olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"İnanıyorum ki Türkiye bu acıları atlatacaktır ve tekrar en normal günlere dönecektir. Bunun işaretleri de Mecliste ortada. Siyasi partiler arasındaki yapıcı diyalog halkın da beklediği manzaraydı. Bunu bugün TBMM'yi ziyaret etmemde görmüş olmaktan büyük memnuniyet duydum. Türkiye'yi bir an önce bu atmosferden çıkarmak için başta Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan olmak üzere herkes elinden geleni yapıyor. Türkiye bunları geride bırakacaktır ve çok parlak günlere süratle geri dönecektir. Bir kez daha milletimizin başı sağolsun."

Gül, OHAL kararı alındığı anımsatılarak, sürecin nasıl geçmesi gerektiği yönündeki soruya, "Mecliste tartışılıyor." cevabını verdi. 

Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin gündeminin ne olacağı sorusu üzerine de "Gündem, bu konuştuklarımız." dedi. 

"Abdullah Gül: Meclisin bombalanacağını kimse hayal edemezdi" haberi, 21 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Abdullah Gül: Meclisin bombalanacağını kimse hayal edemezdi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Abdullah Gül: Meclisin bombalanacağını kimse hayal edemezdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:58 Aston Villa, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde büyük bir etki yarattı
  2. 22:55 Burdur'da Çöl Tozu Etkisi: Kent Tozla Kaplandı, Yetkililer Uyarıyor!
  3. 22:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, G7 Toplantısında Ukrayna'ya Destek Vurgusu Yaptı
  4. 22:44 Tunceli'de PKK'ya Ait 8 Sığınak Tespit Edildi: 'Şehit Savcı Murat Uzun' Operasyonu
  5. 22:40 Diyadin İlçesinde İmamın Öğrencilere Şiddet İddiası: Gözaltı ve Soruşturma Başladı
  6. 22:36 Türkiye'deki Enflasyon Artışı: Ankara Havalimanı'nda Bir Bardak Çay 100 TL!
  7. 22:27 Kenya'da Helikopter Kazası: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 Askeri Personel Hayatını Kaybetti
  8. 22:22 Bahar Geldi, Flamingolar Ankara'nın Gölbaşı İlçesine Misafir Oldu!
  9. 22:22 Çin BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'e Gazze Çağrısı Yaptı
  10. 22:09 Türkiye'nin Önde Gelen Mobilya Devi İflas Etti!
  11. 22:05 Netanyahu açıkladı: "Varoluşsal bir tehlikeyle karşı karşıyayız"
  12. 21:57 Hindistan'da 47 Milyon Yıllık Dev Yılan Fosili Bulundu!
  13. 21:20 Türk Kargo Şirketi GKN İflas Etti: Beşiktaş ve Galatasaray'ın da Sponsoruydu!
  14. 21:14 Ünlü Reçel Markası İflas Etti: 139 Yıl Önce Kurulmuştu!
  15. 21:01 Zeytin Değil Altın Hasat Etti: Bahçesinde Çapa Yaparken Altın Dolu Bizans Hazinesini Buldu!
  16. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  17. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  18. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  19. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  20. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
Politika Haberleri