AB'nin en önemli gündemi Brexit ve Rusya

AB'nin en önemli gündemi Brexit ve Rusya

AB'nin en önemli gündemi Brexit ve Rusya Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, yıl sonu zirvesi için Brüksel'de toplanacak. Gündemde AB-Türkiye sığınmacı mutabakatının uygulanması, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konuları...

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, yıl sonu zirvesi için Brüksel'de toplanacak. Gündemde AB-Türkiye sığınmacı mutabakatının uygulanması, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konuları var.

Sputnik'in haberine göre 1 gün sürecek zirvede ana gündem maddeleri arasında sığınmacı krizi, Türkiye, Rusya, Suriye, güvenlik konusu, Brexit, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması ve avro bölgesindeki ekonomi olacak.

Üst düzey bir AB yetkilisi de "Mayın tarlasında yürüyoruz. Gündemde ters gidebilecek çok fazla konu var" yorumunu yaptı.

ZİRVENİN EN KRİTİK KONULARI BREXIT VE RUSYA 

Zirvenin en kritik konuları Brexit ve Rusya olacak. AB liderlerinin Rusya'ya Ukrayna krizi nedeniyle uygulanan yaptırımları 6 ay için daha yenilemesi beklenirken, Halep'te yaşananlar nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması beklenmiyor.

Ancak taslak metni elde eden AFP'nin haberine göre liderler "Suriye rejimi ve müttefiklerini, özellikle de Rusya'yı güçlü bir şekilde kınayacak" ve "Halep'e yardım edilmesine izin verilmesi" çağrısında bulanacaklar.

Zirvede AB'nin Ukrayna'nın birliğe daha fazla entegrasyonuna karşı ek garantiler sunmaması halinde Hollanda'nın engellemekle tehdit ettiği AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması da masaya yatırılacak.

Hollanda 28 üye arasında Ortaklık Anlaşmasını onaylamayan tek ülke konumunda.

İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY AKŞAM YEMEĞİNE DAVET EDİLMEDİ

İngiliz vekillerden Brexit takvimine onay Brexit meselesini ele alacak olan liderler İngiltere'nin 2 yıl sürmesi beklenen ayrılma sürecini tartışacak. AB liderlerinin akşam yemeğine davet edilmeyen İngiltere Başbakanı Therea May, Brexit sürecinin  2017 Mart sonu itibariyle başlayacağını açıklamıştı.

AB liderlerinin ortak açıklamasında sürecin bir an önce başlatılmasını kabul ettiklerini söylemesi bekleniyor. Liderlerin açıklamasında ayrılma müzakerelerine Avrupa Komisyonu'nun öncülük etmesi gerektiği ve Avrupa Konseyi üyelerinin de görüşmelerde yer almasını isteyeceği belirtiliyor.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise müzakerelere kendilerinin de katılmasını isteyerek parlamenterlerin herhangi bir anlaşmayı reddedebileceğini söylemişti.

Şu anda anlaşmalar parlamenterlerin onayına sunulsa da müzakerelerde temsil edilmiyorlar.

AB-TÜRKİYE SIĞINMACI MUTABAKATI GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Zirvenin gündemindeki öncelikli maddelerden biri de göç konusu.

Bu kapsamda AB ile Türkiye arasında 18 Mart'ta yapılan ortak açıklamanın uygulanışı gözden geçirilecek. Avrupa Birliği liderlerinin, AB-Türkiye sığınmacı anlaşmasının yükümlülüklerine bağlı olduklarını teyit etmeleri, uygulamadaki eksiklikleri çözüme kavuşturmak için bir dizi karar almaları bekleniyor.

AB diplomatları, mutabakatın uygulamasında, özellikle Yunanistan'da yaşanan zorluklara dikkat çekerken, bunun aşılması için mali yardım ve personel desteğinin arttırılmasının hedeflendiğini kaydediyor.

Bu şekilde sığınmacıların kayıt altına alınması, iltica durumlarının değerlendirilmesi gibi süreçlerin hızlandırılması, kaçak yollarla Türkiye üzerinden Yunanistan'a gelmiş olanların hızlı bir şekilde geri gönderilmesi hedefleniyor.

AB Komisyonu yetkilileri, bugüne kadar Türkiye'ye geri gönderilen sığınmacı sayısının bin 200'ü aştığına dikkat çekiyor. Bu alanda Türkiye'ye tahsis edilen 3 milyar euronun ödenmesinin hızlandırılması ve Türk vatandaşlarına Schengen alanı için vize serbestisini de ele almaları bekleniyor.

SONUÇ BİLDİRGESİNDE TÜRKİYE İLE ÜYELİK MÜZAKERELERİNE DOĞRUDAN ATIF BEKLENMİYOR 

Geçen ay Strasbourg'daki genel kurul oturumlarında kabul ettiği "Türkiye ile müzakereler geçici olarak dondurulsun" mesajı içeren kararı ile yankı uyandıran Avrupa Parlamentosu ise söz konusu kararın 15 Aralık liderler zirvesine yansımasında ısrar ediyor.

AP'den gelen çağrılara rağmen, zirvenin sonuç bildirgesinde Türkiye ile üyelik müzakerelerine doğrudan atıf yapılması beklenmiyor. Avusturya veya Hollanda'nın konuyu liderler zirvesinde gündeme tekrar getirebileceği ancak sonucun değişmesinin beklenmediği belirtiliyor.

KIBRIS DA MASADA

AB liderler zirvesinde Türkiye ana gündem konularından biri olmasa da, Kıbrıs'ta çözüm çabaları ve Suriye'deki son gelişmelerin ele alınacak olması nedeniyle de Ankara açısından büyük önem taşıyor.

Zirvede Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in, Kıbrıs müzakereleri ile ilgili son durumu aktarması, gelinen aşama hakkında AB liderlerine bilgi vermesi bekleniyor.

"AB'nin en önemli gündemi Brexit ve Rusya" haberi, 15 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 15 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan AB'nin en önemli gündemi Brexit ve Rusya haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AB'nin en önemli gündemi Brexit ve Rusya 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
  2. 20:36 Dış Kapıya Tuz Serpmenin Gizemli Faydaları! Atalarımızın Bilgeliği Gün Işığına Çıkıyor!
  3. 20:35 Böcek Isırıklarının Kabusu Bitti! Bu Doğal İlaçları Deneyin
  4. 20:35 Altın Sahiplerinin Dikkatine: Bakan Mehmet Şimşek Resmen Açıkladı!
  5. 20:34 Ruslar Türkiye'ye Veda Ediyor: 50 Bin Kişi Ülkeyi Neden Terk Etti?
  6. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  7. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  8. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  9. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  10. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  11. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  12. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  13. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  14. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  15. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  16. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  17. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  18. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  19. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  20. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
Dünya Haberleri