Acemi yandaş Erdoğan'ın foyasını ortaya çıkardı

Acemi yandaş Erdoğan'ın foyasını ortaya çıkardı

Acemi yandaş Erdoğan'ın foyasını ortaya çıkardı ABC Gazetesi/HABER ANALİZCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın aktif siyaset girdiği yıllardan bu yana, miting meydanlarında en çok kullandığı argümanlardan biri, CHP'nin iktidarda olduğu dönemlerde Türkiye'nin kötü yönetim yüzünden...

ABC Gazetesi/HABER ANALİZ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın aktif siyaset girdiği yıllardan bu yana, miting meydanlarında en çok kullandığı argümanlardan biri, CHP'nin iktidarda olduğu dönemlerde Türkiye'nin kötü yönetim yüzünden krize giirdiği ve ekmek, yağ ve petrol ürünlerinin karneye bağlandığı.

"Eyyyy benim falancalı kardeşlerim! İşte CeHaPe zihniyeti budur" diye dile getirdiği bu propagandanın aslında gerçeği yansıtmadığını havuz medyasının Aydınlık Hareketi'inden devşirdiği taze yancı Kayhan Uygur, havuz kanalı 24'te farkında olmadan deşifre etti.

"NEW YORK'TA BENZİN OLMADIĞI İÇİN ARABALARI ATLAR ÇEKİYORDU"

Akşam gazetesinde yazan eski Maocu yeni AKP'li Kayhan Uygur, Ethem Sancak'a ait Kanal 24'te Ortadoğu'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirirken 1973 petrol kirizine dair şunları söyledi:

"1973 yılında dünyada büyük bir petrol bunalımı yaşandı. O döneme Batılıların sistematik olarak İsrail'i desteklemesinden rahatsız olan Arap ülkeleri, 1973 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra (Yom Kippur) petrol boykotu uyguladılar. Öyle bir durum oldu ki, Amerika'da arabalar çalışmadı.Benzin istasyonları önünde kuyruklar birikti. Arabalar atlarla çekildi New York caddelerinde."

Yani, Tayyip Erdoğan'ın "CeHaPe zihniyeti gazı, mazotu, benzini karneye bağladı" dediği yıllarda sadece Türkiye'de değil, ABD ve Avrupa'da da petrol ürünleri karneye bağlanmıştı ve bunun nedeni de petrol üreten ülkelerin (OPEC) başlattığı petrol boykotuydu! 

Ancak toplumun yakın tarih konusundaki bilgisizliğine güvenen Erdoğan, yıllardır bu dönemi "CeHaPe zihniyeti" olarak anlatmaya devam ediyor. Oysa bugün gelinen noktada çok farklı enerji kaynakları olduğu halde ve pterol fiyatları tarihin en ucuz seviyelerinde seyrettiği halde Erdoğan, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Gazprom'un doğalgaz akışını durdurabileceği ihtimali üzerine "Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık. Bu millet çileye alışık bir millettir" diyerek gerekirse yeniden kömür yakmaya dönülebileceğinin işaretini vermiş, krizden çıkış için ise 'Gerekirse tezek yakarız' diyen Erzurumlu vatandaş örnek gösterilmişti!

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA KARNELİ YILLAR

Erdoğan'ın en çok kullandığı propagandalardan biri de 1940'lı yıllarda ekmek, şeker, yağ gibi temel tüketim maddelerinin karneye bağlanmış olması. Yine o yıllara baktığımızda, Dünya tarihinin gördüğü en büyük yıkım olan 2. Dünya Savaşı'nın devam ettiği ve bütün dünyada bu tür maddelerin karneye bağlandığı yıllardı.

Tayyip Erdoğan, 2011 yılında İzmir Mitinginde 1940'lı yıllarda ve 1970'li yıllarda yaşanan bu krizleri CHP'ye şu sözlerle mal ediyordu:

PROPAGANDA VE GERÇEKLER: 

'' İnönü zamanında ekmek karne ile dağıtıldı, kuyruklar vardı. CHP halkı yokluğa mahkum etti. “

Erdoğan'ın ve AKP sözcülerinin en sık kullandığı propagandalardan biri bu. Peki gerçekte duru neydi? Ekmeğin karneye bağlanması, CHP'nin ve İsmet İnönü'nün bir hatası mıydı, yoksa o günlerin gerekliliği miydi?

İnönü döneminde, 1. Dünya savaşı’nın vurduğu ekonomik darbelerin üstüne ayrıca dünyayı kasıp kavuran 1929 Bunalımı ve onun üstüne de 2. Dünya savaşı gibi Avrupa’dan Pasifik’e kadar devam eden tarihin en kanlı savaşı gerçekleşmiştir.

O dönem yeni kurulan, Osmanlı’dan ciddi bir ekonomik alt yapı mirası olmayan Türkiye Cumhuriyeti, 2. Dünya savaşının korkunç kamplaşması içerisinde bağımsız kalmaya çalışarak her ihtimale karşı yine de savaşa hazırlanmıştır.

İnönü, hem ülkede üretimi kıt , hem savaş ve kriz yüzünden ithalatı çok zor olan buğday  ve ekmek tüketiminde kotalar koyarak halkı karneye bağlamıştır. Bütün amaç bu kıtlık ve belirsizlik içerisinde hem kaynakları israf etmemek hem de savaş ihtimalinde orduyu besleyecek stok oluşturmaktır.

2. Dünya savaşının o en buhranlı günlerinde halkı ekmek ve yiyecek karnesine bağlayan tek ülke Türkiye değil; aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomik ve siyasi gücü olan İngiltere, diğer Avrupa ülkeleri ve ABD de aynı uygulamaya gitmiştir. Hem krizden, hem savaştan dolayı büyük güçlükler ve yokluklar yaşayan Avrupa’da insanlar uzun süre karneyle yiyecek,elbise, petrol almıştır.

O döneme ait Avrupa'dan bazı karne belgeleri  

a-001.jpg

Sadece yiyecek değil, elbise ve ayakabı gibi diğer temel ihtiyaçlarda  karneye bağlanmıştı.

b-001.jpg

İnönü döneminde  Avrupa’da yine elinde karne ile saatlerce ekmek ve yiyecek kuyruğunda bekleyen halk

c.jpg

2. Dünya Savaşı’nın ve 1929 Global Ekonomik krizinın hüküm sürdüğü o yıllarda sadece dünyanın en güçlü devleti Ingiltere’de değil, hemen hemen bütün Avrupa’da yiyecek, içecek, petrol, ayakkabı gibi bütün temel ihtiyaçlar karne ile dağıtılıyordu.

Öteki ülkelerden Karne Örnekleri  

d.jpg

Sadece Avrupa’dan değil, o dönem büyük bir buhran yaşayan 1929 krizinin anavatanı Amerika’dan da 1940'lı yıllara ait Yiyecek ve Petrol Karneleri örnekleri

e.jpg

Gördüğünüz gibi, o dönem bütün dünya hem Ekonomik krizle derinden sarsılıyor; hem de Avrupa’dan Afrika’ya, Uzak Doğu’ya kadar yayılan 2. Dünya Savaşı ile büyük yıkımlar  yaşıyordu. Türkiye için o dönem en büyük öncelik güvenlik, yani böyle bir süreçten ayakta kalarak çıkmaya çalışmaktı.

İsmet İnönü de, Türkiye’nin katılacağı bir savaş ihtimaline karşı elinden gelen önlemleri alarak zaten kaynakları kıt olan ve ciddi bir üretim ekonomisi olmayan, yeni  devleti felaketlere karşı korumaya çalışıyordu.

Adnan Menderes’in yardımcılığını ve İçişleri Bakanlığı’nı yapan Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu bir konuşmasında İsmet İnönü’yü 2. Dünya savaşına girmediği için “ İsmet inönü milletimizin erkekliğini öldürdü.'' diyerek eleştirmiştir. 

Nitekim İnönü’nün kendisine ''Sen bizi ekmeksiz, şekersiz bıraktın.'' diyen bir çocuğa verdiği ''Ben sizi ekmeksiz bıraktım ama babasız bırakmadım.'' cevabı dönemi en güzel özetleyen ifadedir. 

PETROL NEDEN KARNEYE BAĞLANDI?

"1970ler’de CHP döneminde yine Petrol,Yakıt, Şeker ve Yağ kuyrukları vardı."

Erdoğan'ın en sık kullandığı propagandalardan biri de 1970'lerde petrol ürünlerinin CHP hükümeti tarafından karneye bağlanmış olması. 

Bahsettiği petrol, benzin, yağ, şeker gibi maddelerin yokluğu sadece CHP iktidarlarında değil, aynı zamanda Demirel’in 70ler’de kurduğu Milli Cephe hükümetleri zamanında da yaşanmıştır.

Öyle ki, Demirel’in o zamanlarda söylediği '' Benzin vardı da biz mi içtik. “ gibi sözleri ta bugüne kadar halk arasında devam edip gelmiştir.

1970ler’deki kıtlığın 2 ana nedeni vardır.

İlk nedeni yukarıda yandaş yazarın ağzından dinledik. Petrol üreten ülkelerin uyguladığı petrol boykotu. İkincisi ise Kıbrıs Barış Harekatı'dır.

1973’te başlayan bu savaşın üzerine Ecevit hükümeti 1974’te Kıbrıs’a askeri harekat düzenler ve bu harekat sebebiyle büyük devletler ülkemize ekonomik ambargo koyar. Hem Arap – İsrail savaşları ile bir anda petrol fiyatlarının fırlaması, gelişmiş ülkelerdeki borsalarda başlayan krizler ve Kıbrıs Harekatı nedeniyle konulan ambargo ülke ekonomisinde çok büyük hasarlara yol açmıştır.

İşin Türkiye’de bilinmeyen yanı, bu süreci sadece Türkiye değil, hem Avrupa hem de Amerika petrol ve temel madde kıtlıklarıyla yaşamıştır.

1-1.jpg

Yukarıdaki İngilizce kısımda, Washington’da bulunan bu Petrol istasyonunun 1973-1974’de yaşanan kriz sebebiyle terk edildiğini ve arada dini toplantılar gibi başka amaçlar için kullanıldığı yazıyor.

1-2.jpg

Yukarıdaki resim o yıllar Portland, Oreon’da çekilmiş. Sadece randevu ile petrol satışı yapıldığını duyuruyor.

Aşağıdaki fotoğrafta 1970'lerin o zorlu yıllarında elektrik kesintisi yüzünden devlet dairelerinde mumla çalışmak zorunda kalan İngiliz Memurlar görülüyor.

ingiltere.jpg

Ve 1940'larda karne kullanan Avrupa, 1974 kriziyle birlikte tekrar Karne ile petrol dağıtmaya başlıyor

karne.jpg

İşte 1970'li yıllarda büyük petrol krizinden payını alan ABD'den çarpıcı görüntüler:

09cityroom-ration-blog480.jpg
Petrol istasyonlarında oluşan uzun araç kuyrukları...
9a4700f6c47f558a2eb3d7be8640d312.jpg
Pompalar kapalı 
1970s-gas-crisis.jpg
Benzin bulma umudu ile gaz istasyonuna giden bir Amerikalı
20140412_esp973.jpg
Ve bir miktar benzin almayı beceren kadın sürücünün mutluluğu

3347365572_7e3ec294a0_o.jpgdoor_paard_getrokken_taxi.jpgw1000_1973_1_premier_choc_petrolier.jpg
Benzin bulunamadığı için atlar tarafından çekilen otomobiller

130827184639-05-signposts-horizontal-large-gallery.jpg
Aldığı bir bidon benzini otomobiline koyan kadın sürücü ve gaz istasyonunda uzayan kuyruk

a10.jpg
Otomobiller yollara çıkamayınca otoyollar bisikletlilere kaldı

ap7306010161_wide-46e2e8ad0c34c0bdfdaa425c7561c0eb564c1f6c.jpg

Gaz istasyonu sahibi "Üzgünüz gaz yok" yazıyor.

historical-photos-pt6-1973-oil-crisis-picnic-highway.jpg
Boşalan otoyollarda gençler piknik yapıyor!

images-001.jpg
New York caddelerinde atlılar!

gasoline_shortage_hit_the_state_of_oregon_in_the_fall_of_1973_by_midday_gasoline_was_becoming_unavailable_along..._-_nara_-_555405.jpggasoline.jpeg
Kapalı pompalar ve karneye bağlı olarak benzin satan istasyonlar. 

"Acemi yandaş Erdoğan'ın foyasını ortaya çıkardı" haberi, 26 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 26 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Acemi yandaş Erdoğan'ın foyasını ortaya çıkardı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Acemi yandaş Erdoğan'ın foyasını ortaya çıkardı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  2. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  3. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  4. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  5. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  6. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  7. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  8. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  9. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  10. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  11. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  12. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  13. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  14. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  15. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  16. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  17. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  18. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  19. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  20. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
Ekonomi Haberleri