'Adalet' demokrasinin günümüzdeki somut adıdır

'Adalet' demokrasinin günümüzdeki somut adıdır

'Adalet' demokrasinin günümüzdeki somut adıdır Mustafa İlker GÜRKANGazi Paşa'dan beri ülkemizin ve ulusumuzun verdiği kavga; bağımsızlık ve demokrasi mücadelesidir. Bu mücadelenin bazen bir yönü bazen bir başka yönü ileriye çıkar... Yarım yüz yıl önce ''Bağımsızlık’...

Mustafa İlker GÜRKAN

Gazi Paşa'dan beri ülkemizin ve ulusumuzun verdiği kavga; bağımsızlık ve demokrasi mücadelesidir. Bu mücadelenin bazen bir yönü bazen bir başka yönü ileriye çıkar... Yarım yüz yıl önce ''Bağımsızlık’ yönü öne çıkmıştı. Bugün ''Demokrasi’ yönü öne çıkıyor... Ve bugün demokrasinin somut ifadesi 'Adalet' olarak tezahür ediyor. Geçmişten bir küçük anıyla ve aldığımız derslerle aktarmak isterim..

Amerikan emperyalizmi (ve ''işbirlikçi eklentileri’), hesap sormadan ve almadan hesap kapatmaz... Bu dava, yurtseverlere sürekli bir teyakkuz görevi de yüklemiştir. Atasözleri boş sözler değildir; 'Su uyur düşman uyumaz'!

''Büyük Adalet Yürüyüşü’nün yapıldığı bu günlerde, bir başka yürüyüşü de anımsamak ve sonrası süreçlerden dersler çıkarmak gerekir diye yazıyorum.

1968 yılında, 29 Ekimde Samsun’dan başlayıp 10 Kasım’da Ankara’da Anıtkabir’de biten, “Tam Bağımsız Türkiye İçin Mustafa Kemal Yürüyüşü'' siyasal tarihimizdeki ilk uzun yürüyüştür.

Yürüyüşün önderi ve başlıca düzenleyeni, Genel Başkanlığını Deniz Gezmiş, Genel Sekreterliğini Mustafa İlker Gürkan’ın yaptığı DÖB (Devrimci Öğrenci Birliği) adlı ünlü gençlik örgütüdür.

Mesafenin uzunluğu, buna karşılık zamanın kısalığı, (417 km ve çıkışta gözaltına alınınca 2 gün kaybettik, kaldı  9 gün)  ayakkabı vb. uygunsuzluklar işimizi zorlaştırıyordu. (Örneğin altı lastik bez ayakkabılar kısa zamanda parçalanır, hatta asfalt lastik tabandan içeri nüfuz eder, ayaklarımız yara içinde kalır.) Ön hazırlıksız yola çıkılmış olması (serde delikanlılık vardı ve devrimci idik üstelik),  tıbbi destekten yoksunluk gibi nedenlerle arkadaşlarımızın  çoğu farklı yerlerde dinlenmek ve iyileşmek için kısa sürelerde de olsa konaklamak zorunda kaldılar.  

Demir Küçükaydın, Mehmet Ata Tansuğ, Mustafa İlker Gürkan’ın tümüyle tamamlayabildiği bu yürüyüş; ülkemiz tarihindeki ilk “Genel Toplumsal Amaç'' ile yapılan uzun yürüyüştür. Bundan önce bazı şehirlerarası yürüyüşler yapılmıştı.. Çorumlu çöpçülerin yürüyüşünden Özel Okullar (Kamulaştırılsın) Yürüyüşü'ne değin, toplumun çeşitli kesimleri “lokal'' ya da sınırlı amaçlı “şehirlerarası yürümek'' biçiminde bir tür toplumsal tepki örnekleri sergilemişlerdi.

Emek güçlerinin, bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinin bu yürüyüşlerde, en olmadık iftiralara uğradığını, yakıştırmalar yapıldığını da bu eylemlerden biliyoruz. Ve demek ki; böylece eylemcilerin bu günler için, bir tür 'şerbetlendiğini' de anlıyoruz.

“Tam Bağımsız Türkiye İçin Mustafa Kemal Yürüyüşünün'' toplumdan gördüğü olağanüstü destek üzerine, bir iftira ve karalama kampanyası açılacaktı. Bugün “Adalet'' yürüyüşüne karşı çıkanların bazıları işlerine o günlerde başlamışlardı. Bazıları bugün yine devrede. Bu günün adalet karşıtları, o günlerde ''fonksiyoner'' abilerinin ünlü “Kızıl bayrakla yürüyorlar'' uydurmasına benzer iftiralarla yine gündemde. 'Tam Bağımsız Türkiye İçin Mustafa Kemal Yürüyüşü'nün yapıldığı 1968'de bu iftiralara karşı “merkez medyanın" tamamında yürüyüşün önünde Türk Bayrağını taşıyan gencin fotoğrafı yer aldı… Bilinen bu fünlü otoğrafta o bayrak taşıyan genç, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinden Mustafa Karşılayan’dır.

Kitleler harekete geçti mi dedikodunun, söylentiler yaymanın toplumsal etkisi kalmaz. Bu tür provakatif girişimler –“Kızıl bayrak taşıyorlar'', çevreye saldırıyorlar-dövüyorlar'' vb gibi propagandalar/tahrikler  “’Sağ’da içe yönelik olarak'' yoğunlaştırılır… Amaç kitleleri, “kitlelerle'' (ya da siz bunu “bindirilmiş kıtalar'' diye okuyun)  bloke etmektir. “Kanlı Pazar'' örneğinde olduğu gibi.. Tezgah budur, hazır ve dikkatli olmak gerekir.

"'Adalet' demokrasinin günümüzdeki somut adıdır" haberi, 03 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 03 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan 'Adalet' demokrasinin günümüzdeki somut adıdır haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Adalet' demokrasinin günümüzdeki somut adıdır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  2. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  3. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  4. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  5. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  6. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  7. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  8. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  9. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  10. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  11. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  12. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  13. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  14. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  15. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  16. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  17. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  18. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  19. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  20. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
ABC Kritik Haberleri