Ahmet Necdet Sezer'in imzaladığı MGK belgeleri FETÖ iddianamesinde

Ahmet Necdet Sezer'in imzaladığı MGK belgeleri FETÖ iddianamesinde

Ahmet Necdet Sezer'in imzaladığı MGK belgele... Serdar Nâzım Yüce/ABC28 Kasım 2013’te Taraf’ta Mehmet Baransu’nun bavulundan çıkan belgelerle atılan “Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı'' sürmanşeti, gündeme bomba gibi düşmüş, Milli Güvenlik Kurulu’ndan...

Serdar Nâzım Yüce/ABC

28 Kasım 2013’te Taraf’ta Mehmet Baransu’nun bavulundan çıkan belgelerle atılan “Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı'' sürmanşeti, gündeme bomba gibi düşmüş, Milli Güvenlik Kurulu’ndan sızdırılmış gizli belgeler günlerce tartışılmıştı.

Taraf’ın Mehmet Baransu imzalı haberinde 25 Ağustos 2004 günü yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında “Türkiye’de Nurculuk faaliyetleri ve Fethullah Gülen'' konusunun gündeme geldiği bilgisi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül imzalı MGK belgesinde ise ''Fethullah Gülen hareketinin yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerine karşı bir eylem planı hazırlanmasının uygun görüldüğü’ ifadeleri yer alıyordu.

untitled-3-003.jpg

AKP’LİLER REDDETMİŞTİ
O dönemde, yani haberin yapıldığı 28 Kasım 2013’ten sonra, AKP cephesinden habere gelen tepkilere bir göz atalım. Dönemin Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan konuyla ilgili olarak Twitter hesabından yaptığı açıklamada “2004'teki MGK kararı hükümet tarafından yok hükmünde kabul edilmiş, hiçbir bakanlar kurulu kararı alınmamış, hiçbir işlem yapılmamıştır'' demişti. Yine Twitter’dan açıklama yapan AKP’li milletvekili Şamil Tayyar, “Doğru Cemaati bitirme kararı 2004'de alındı; sonra emniyet cemaate bağlandı, dersane ve okul sayısı patladı, Ak Partiye kapatma davası açıldı. Fitneye destek verenleri görünce sorunun fitneciyle sınırlı olmadığı anlaşılıyor'' ifadelerini kullanmıştı.

''İMZALADIK AMA HİÇBİR ŞEY YAPMADIK’
Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise gazetecilere konuyla ilgili verdiği demeçte 'Bu 11 yılda o MGK’da kabul edildiği varsayılan konuların hiçbirisi gerçekleşmediği gibi bunun tam aksine dindarları dini toplulukları bireysel olarak insanları rahatsız edecek onları takip altına alacak onlarla ilgili bir takım olumsuz çalışmalar yapacak hiçbir şey yapmadık. Aksine bütün ayrımcılıkları ortadan kaldırdık. Eskiden kırmızı kitap diye bilenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesini de tamamen değiştirdik. Orada irtica bir tehlike olarak görülürken, yeşil tehdit olarak bir iç tehlike olarak görülürken AK Parti hükümetleri döneminde bu tamamen kabul edilmedi. Milli Güvenlik siyaset belgesinde irticayı bir iç tehdit olmaktan çıkaran bir hükümet nasıl olur ki böyle yazılı olduğu şekliyle bir şey yapmış olsun'' şeklinde kapsamlı ve bugünden bakıldığında bir o kadar iddialı bir açıklama yapmıştı. Özetle, AKP cephesi, MGK belgesinde sıralanan çalışmaları yapmadıklarını, belgeyi reddettiklerini açıklamışlardı.

''BU İKİ YÜZLÜLÜKTÜR’
AKP’lilerin ısrarla “Hiçbir şey yapmadık'' dediği şey şuydu… MGK’nın yaptığı görevlendirmeye göre “Gülen ekibine karşı uygulanacak tedbirler'' için Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı bu operasyondan sorumlu olacaklardı. Başbakanlık uygulamayı takip ve koordine edecekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, “O belge iktidarın iki yüzlü politika izlediğini gösteriyor. Düne kadar neler söylüyordu. Meğer neler yapmış. Bunu görüyoruz'' şeklinde bir açıklama yapmıştı.

BELGEYİ İMZALAYANLAR
Baransu imzasıyla Taraf’ta yayımlanan haberde, MGK 'da “Gülen grubuna ait kurumların faaliyetlerinin engellenmesi için, "ağır yaptırımlar getiren yasal düzenlemeler yapılmalıdır, eylem planı hazırlanmalıdır" denildiği belirtiliyordu.

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül'ün yanı sıra, beş ayrı bakanın imzasının bulunduğu 25 Ağustos 2004 tarihli MGK kararı şöyleydi:

untitled-4-001.jpg

Mehmet Baransu’nun sızdırdığı ve sızdırdığı için ''devletin güvenliğini tehdit etmek’ten yargılandığı bu MGK belgesi 15 Temmuz ana iddianamesine girdi. İddianamede “Demokratik ve anayasal Devletlerde mevcut sistemin nasıl değiştirilebileceği, demokrasinin ve hukukun ilkeleri çerçevesinde bellidir. FETÖ, kanunların ve hukukun boşluklarından faydalanıp bu kavramları istismar ederek egemenliği elde etme politikası izlemektedir'' diyen Savcılar,  “Nitekim Örgütün bu niteliği nedeniyle Milli Güvenlik Kurulu, 25 Ağustos 2004 günü yaptığı toplantıda, ''Fetullah Gülen grubunun faaliyetlerine karşı alınması gerekli tedbirler’ başlığı altında, Nurculuk ve Fetullah Gülen grubuna ait kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi için 15 ayrı karar almıştır'' dediler.

SAVCILARDAN MUĞLAK İFADELER
15 Temmuz ana iddianamesi savcıları, AKP’lilerin hiçbir şey yapmadıklarını ileri sürdükleri MGK kararı için belirsiz ifadeler kullanıyor. İddianamede, FETÖ’ye karşı eylem hazırlığı için anlaşma sağlandığı ama alınan 15 kararın “bir işe yaramadığı'' şeklinde muğlak bir ifade kullanılıyor:

“Kararlarda, Cemaat hakkında ağır yaptırımlar gerektiren yasal düzenlemelerin yapılması ve eylem planının hazırlanması konusunda mutabakata varılmış, darbe girişiminden sonra da bu kararların bir işe yaramadığı ve Örgütün Türk Silahlı Kuvvetlerindeki yapılanmasının boyutları acı bir şekilde ortaya çıkmıştır.''

MGK’nın “Türkiye’deki Nurculuk Faaliyetleri ve Fetullah Gülen'' kararlarıyla ilgili, iddianamenin başka bir kısmında ise şunlar söyleniyor:

“Milli Güvenlik Kurulu değişik tarihlerde gerçekleştirdiği toplantılarında Fetullahçı Terör Örgütü hakkında değerlendirmeler yapmıştır. 25 Ağustos 2004 tarihinde toplanan Milli Güvenlik Kurulunun kararında, “Türkiye’deki Nurculuk Faaliyetleri ve Fetullah Gülen'' konusu gündeme getirilmiş, yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerine karşı bir eylem planı hazırlanması uygun görülmüş ve bu konudaki tavsiye kararının bildirilmesine karar verilmiştir. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne tehdit olarak işlenmesi için alınan kararda FETÖ, “Ulusal güvenliği tehdit eden legal görünümlü illegal yapı'' olarak tanımlanmıştır. Bununla birlikte silahlı güç kullanmadan darbe yapılamayacağını ve Devletin yıkılamayacağını bilen FETÖ ele geçirilecek Devlet kurumları içerisinde en önemli ve öncelikli hedef olarak TSK’yı seçmiş, türlü takiyeci yöntemler ile algı yönetimi tekniklerini kullanarak TSK içerisinde etkili noktaları ele geçirmeyi başarmış ve nihayet darbe teşebbüsünü gerçekleştirmiştir.''

GÜL ''TALEP GELMEDİ’ DEDİ
15 Temmuz’la ilgili olarak ifadeye çağrılan 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bu belgeler sorulmuştu. “Bütün bu süreçlerde Gülen Cemaati olarak adlandırılan yapı ve faaliyetleri, söz konusu suçlamaların ana hedefinde hiçbir zaman bulunmamıştır'' diyen Gül’ün şu ifadeleri de iddianamede yerini aldı:

“2004 yılında Milli Güvenlik Kurulu’nda yapılan genel irtica sunumları içerisinde 10. Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer’in ve dönemin Genelkurmay Başkanı Sayın Hilmi Özkök’ün bizzat bu yapı üzerine dikkat çektiklerini hatırlıyorum. Öte yandan, devletin sivil-asker güvenlik ve istihbarat birimleri tarafından ''Fetullah Gülen Yapılanması’ başlıklı bir rapor şahsıma sunulmadığı gibi o dönem Gülen Cemaati olarak anılan veya bugünkü adıyla FETÖ/PDY hakkında kapsamlı bir rapor iletilmesi veya sunum yapılması talebi de söz konusu olmamıştır. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı görevlerim sırasında veya Cumhurbaşkanı olarak Milli Güvenlik Kurulu Başkanlığını üstlendiğim dönemde de Komisyonunuzca sorulduğu şekilde ''sivil veya asker üyeler tarafından ''Fethullah’ ön adıyla başlayan illegal bir yapıya dair herhangi bir husus gündeme getirilmemiştir.''

"Ahmet Necdet Sezer'in imzaladığı MGK belgeleri FETÖ iddianamesinde" haberi, 14 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ahmet Necdet Sezer'in imzaladığı MGK belgeleri FETÖ iddianamesinde haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ahmet Necdet Sezer'in imzaladığı MGK belgeleri FETÖ iddianamesinde 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Gündem Haberleri