Ahmet Takan: Sarayda ve AKP'de seçimi kaybetme korkusu var

Ahmet Takan: Sarayda ve AKP'de seçimi kaybetme korkusu var

Ahmet Takan: Sarayda ve AKP'de seçimi kaybet... Ahmet Takan bugün köşesinde 24 Haziran baskın seçimleri ile ilgili MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat'la konuştu. Takan yazısında, ''Siyasi partilerin milletvekili aday listeleri yarın YSK'ya teslim ediliyor....

Ahmet Takan bugün köşesinde 24 Haziran baskın seçimleri ile ilgili MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat'la konuştu. 

Takan yazısında, ''Siyasi partilerin milletvekili aday listeleri yarın YSK'ya teslim ediliyor. Dün, listesini teslim eden MHP dışında partilerde heyecan doruk noktasındaydı. R. Erdoğan'ın tek seçiciliği ve başta görevden el çektirilen belediye başkanları, teşkilat yöneticileri, Abdullah Gül çevresinin bu seçimlerde aleyhte çalışacağı endişesi ve bilgileri yüzünden AKP'de karamsarlık yüzlerden okunuyordu. "Seçimin kaybedilebileceği" ihtimalini açıktan konuşan Erdoğan'a öfke duyan AKP'li ünlü isimler kapalı kapılar ardında korkularını dile getiriyordu.'' ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı şu şekilde:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, yandaş TV kanalına çıktı;"Seçimlerden sonra yeniden çözüm süreci olabilir" dedi. Başına gelmeyen iş kalmamış meğer!..Saray kaynaklarından ulaştığım bilgilere göre, R. Erdoğan, İlnur Çevik'i bizzat telefonla arayarak fena halde fırçalayıp çok sert sözler sarf etmiş. Bu  köşeye yazabileceğim kadarıyla, "Sen ne diyorsun kardeşim. Nereden çıkarıyorsun" demiş. Çevik de, yediği telefon fırçasından sonra etrafına epeyce bir ağlamış!..

Siyasi partilerin milletvekili aday listeleri yarın YSK'ya teslim ediliyor. Dün, listesini teslim eden MHP dışında partilerde heyecan doruk noktasındaydı. R. Erdoğan'ın tek seçiciliği ve başta görevden el çektirilen belediye başkanları, teşkilat yöneticileri, Abdullah Gül çevresinin bu seçimlerde aleyhte çalışacağı endişesi ve bilgileri yüzünden AKP'de karamsarlık yüzlerden okunuyordu. "Seçimin kaybedilebileceği" ihtimalini açıktan konuşan Erdoğan'a öfke duyan AKP'li ünlü isimler kapalı kapılar ardında korkularını dile getiriyordu.

Sahada, sürekli, anket çalışmaları yapan MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ile konuştum. O da benzer endişeler sahip. Tüm sorularıma açıklıkla yanıt verdi Mehmet Ali Kulat. İktidar cephesindeki durumu şöyle özetledi:

"AKP'den oy alıyor MHP. Af söylemi ile birlikte af çıkmasa da MHP'ye katkısı oldu. MHP'nin oy oranı çok düşmüştü. Şu andaki MHP'nin oy oranındaki görünen artış AK Parti'den giden oy, dışarıdan alınan oy değil. MHP, bizim tespitlerimize göre 4-5 puana inmiş durumda. Bunu da şuna bağlı olarak çıkarıyoruz; insanlara '7 Haziran'da ,1 Kasım'da kime oy verdiniz?' diyoruz. AK partililerin bir kısmının MHP'ye vereceğini ifade ettiğinden bu hareketle çıkarıyoruz."
--Cumhurbaşkanlığı seçimi?..

"Seçimin 2'nci tura kalma olasılığını daha fazla görüyorum. Ama Cumhurbaşkanı'nın performansını da son dönemde yapacağı çıkışları da  genelde hep gördüğümüz için bu seçim 2'nci tura yüzde yüz kalır demek zor, çünkü zaman var. Karasız seçmen sayısı iyice azaldı, kararını söylemeyen seçmen var. Cumhurbaşkanı seçiminde 48-49 bandında Cumhur ittifakı.''

Bu seçimde de HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı sorusu AKP için kritik önem taşıyor. Kulat, Güneydoğu'dan yeni döndü. Çalışmaları ve izlenimleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki kanaat önderleri ile çeşitli görüşmeler yaptım. HÜDAPAR'ın da yetkilileri ile görüştüm. Bizzat  kendim de bulunarak nabzı tutmaya çalışıyorum. Benim kanaatim HDP barajı aşacak. Nasıl aşacak? Belki HDP şu anda oy potansiyeli olarak yüzde 10 görünmüyor ama  bu 2 ayrı nedenden dolayı görünmüyor: Birincisi; insanlar gerçek kanaatlerini ifade etmiyor, farklı endişelerden dolayı, ikincisi de CHP'li seçmen imece usulü siyaseti sevmeye başladı. Vekil verdi, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için farklı partilere imza desteği verdi. Elimdeki verilere göre,  seçimlerde de yapacağını düşünüyorum. Araştırmamızda şunu sorduk '7 Haziran da kime oy verdiniz, 1 Kasımda hangi partiye oy verdiniz?' Farklı dönemlerde verdikleri oyları inceleyerek görmeye çalışıyoruz. Bir mezhepsel  araştırma  yapmıyoruz ama seçmenin oy kullandığı bölgelere bakarak Tunceli gibi bölgelerde daha önce CHP'ye oy verdiğini, söyleyen seçmenin bir kısmının  HDP'ye oy vereceğinin kanaatindeyim.

"Sarayda ve AKP'de seçimi kaybetme korkusunun olduğunu ve bunun  dillendirildiğini de hatırlattım Kulat'a... Şunları söyledi:

"Ben çok net söyleyeyim, bugün daha net görüyorum; böyle bir hava var. Seçim kaybedecek endişesi içinde meselelere yaklaşılıyor. Bu anlamda herkes gördüğüm kadarıyla çözüm üretmeye çalışıyor.

"Mehmet Ali Kulat'ın, "Son çıkarılan paketlerdeki afların -mali afların kastediyorum- verilen paraların falan oya yansıdığını görmüyoruz" tespiti de oldukça manidardı.

Seçimleri kaybetme telaşı yüzünden saray cenahı oldukça  gergin. R.Erdoğan'ın çok agresifleştiği konuşuluyor. Kulağıma gelen bilgilere dayanarak söylüyorum; Haziran ayı başı özellikle seçime 10-15 gün kala iktidar cephesi seçim atmosferini iyice gerecek planlar üzerinde çalışıyor. Erdoğan'ın "kriz yönetimi" algısına katkıda bulunmak için (!) ortaya çıkabilecek provokatif senaryolara karşı çok dikkat!.. 

 

"Ahmet Takan: Sarayda ve AKP'de seçimi kaybetme korkusu var" haberi, 20 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Mayıs 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ahmet Takan: Sarayda ve AKP'de seçimi kaybetme korkusu var haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ahmet Takan: Sarayda ve AKP'de seçimi kaybetme korkusu var 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Gündem Haberleri