Ahmet Zeki Üçok: Dere geçildiğinde üst komuta görevden alınacak

Ahmet Zeki Üçok: Dere geçildiğinde üst komuta görevden alınacak

Ahmet Zeki Üçok: Dere geçildiğinde üst komut... 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname ile 149'u general 1684 asker TSK'dan ihraç edildi. Emekli Albay Ahmet Zeki Üçok, KHK'lerin yeterli olmayacağını, ihraç sayılarının yükseleceğini söyledi. Tüm komuta...

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname ile 149'u general 1684 asker TSK'dan ihraç edildi. Emekli Albay Ahmet Zeki Üçok, KHK'lerin yeterli olmayacağını, ihraç sayılarının yükseleceğini söyledi. Tüm komuta kademesinin istifa etmesi gerektiğini vurgulayan Üçok, oluşacak boşluklar için önerilerini de sıraladı.

Darbe girişimi sonrasında alınan tedbirler sonrasında KHK ile TSK'dan 149 general, bin 99 subay, 436 astsubay ihraç edildi. İhraç edilenler arasında tutuklu generaller Adem Huduti ve Akın Öztürk de bulunuyor.
RS FM'de Yavuz Oğhan'ın hazırlayıp sunduğu 'Bidebunudinle" programında ihraç kararını yorumlayan emekli Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, KHK’nin yeterli olmadığını ve ilerleyen günlerde daha fazla askerin ihraç edileceğini söyledi.
Üçok, "Bu yeterli değil. Son çıkan kararname ilk etapta etkin komuta kademesinde olanların veya darbe girişimine fiilen katılabilme imkanı olanların ihraç edildiği kararname. TSK içinde bin 800 cemaatçi olmadığını düşünürsek ikinci üçüncü hatta dört ve beşinci kararnameye de ihtiyaç duyulacak. Daha fazla FETÖ'cünün ilişiği kesilecek" diye konuştu.
'KOMUTA KADEMELERİ ONUR GEREĞİ İSTİFA ETMELİ'

Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar'ın istifa etmesi gerektiği pek çok kesim tarafından dillendiriliyor. Ancak bu işin zafiyet boyutu da var. TSK’dA tuğgeneral kalmadı. Pek çok üst komuta subayı da tutuklu ya da gözaltında. Üçok, tüm komuta kademesinin istifa etmesi gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı’nın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar için sarfettiği "Dereyi geçerken, at değiştirilmez" sözlerini hatırlatan Üçok, şunları söyledi:
"Bence Genelkurmay Başkanı bugüne kadar Cumhurbaşkanı'na istifa edeceğini ya da böyle bir talebi olursa görevi bırakabileceğini söylemiştir. Komuta kademesinde bu kadar başarısız olan insanların bunu yapmasının onur olduğunu düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı da ''Dereyi geçene kadar at değiştirilmez’ demişti. Şimdilik görevler devam edecektir. Derenin geçildiğine karar vediği anda görevden alınacaklardır."

'TUĞGENERALLERİN YÜZDE 73'Ü, TUĞAMİRALLERİN YÜZDE 80'İ…'

YAŞ toplantısının öne alınmasını da oluşan komuta boşluklarını doldurmak olarak açıklayan Üçok, o boşlukların nasıl doldurulacağına ilişkin çözümler de sundu:
"Ben bu açığı gidermek üzere komuta kademesindeki terfilerin daha yüksek olacağını bekliyorum. Orduda tuğgeneral kalmadı. 2013 yılnda terfi eden kara tuğgenerallerin yüzde 73’ü, tuğamirallerin ise yüzde 80’i darbeye dahil olup açığa alındı. Bunlar için en uygun adaylar da Balyoz davası kapsamında tutuklanıp beraat ettikten sonra orduya dönenlerdir. Bir de 85, 86, 87, 88 devrelerinin emekli edilmesine ilişkin kanun çıkarılmıştı. Bu kanun FETÖ’cü olan Partigöç ve onun emrindeki kişiler tafından hazırlanıp komuta kademeleri ikna edilmişti. Cemaatin en az olduğu son dört devre bunlardır. Bu devrelerin emeklilik işlemleri durdurulup, kanunun yürürlüğe girmesi ertelenir. Genç  teğmenlerde, subaylarda, assubaylarda da açık olacak. Burada da İzmir Casusluk Davası’nda atılan bine yakın subay, astsubay, çavuş, kıdemli çavuş çocuklar var. Bunlar tekrar alınıp genç kadrolardaki açıklar doldurulur. Ayrıca Harp okullarında şok mangası gibi uygulamalarla atılanlar geri alınabilir. FETÖ’cü olmadığı kesin olan çocuklardır. Bakın şimdiden dört-beş bin kadro çıkardık."
'HAKAN EVRİM LİSTEMİN BAŞINDAYDI'
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, özel bir TV kanalında örgütün liderinin Fethullah Gülen olduğunu belirtti. Darbe girişiminin Türkiye’deki bir numaralı isminin tespit edildiğini söyleyen Canikli, isim vermedi. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, ifadesinde Tuğgeneral Hakan Evrim'in kendisini kanaat önderimiz diyerek Gülen’le görüştürmek istediğini ifade etti. Bir numaralı isim hâlâ tartışma konusu.
Gülen cemaatine yönelik önceden çalışmalarıyla bilinen Üçok ise, "Bu ismi savcılar bulacak. 4 yıldır iğne ile kuyu kazar gibi tespit edip iddianame hazırladılar. Tuğgeneral Hakan Evrim listenin başına koyduğum kişiydi. Komuta kademesine illettiğimde önlem alınmadığını acı bir şekilde gördük" dedi.  

"Ahmet Zeki Üçok: Dere geçildiğinde üst komuta görevden alınacak" haberi, 29 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ahmet Zeki Üçok: Dere geçildiğinde üst komuta görevden alınacak haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ahmet Zeki Üçok: Dere geçildiğinde üst komuta görevden alınacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  2. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  3. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  4. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  5. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  6. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  7. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  8. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  9. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  10. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  11. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  12. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  13. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  14. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  15. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  16. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  17. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  18. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  19. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  20. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
Gündem Haberleri