AİHM'e referandum iptal edilsin başvurusu!

AİHM'e referandum iptal edilsin başvurusu!

AİHM'e referandum iptal edilsin başvurusu! Stuttgart - Işın ToymazDemokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler ve meslek kuruluşlarının temsilcilerindne oluşan heyet,  16 Nisan’da gerçekleşen anayasa değişikliği referandumunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı.AİHM’e...

Stuttgart - Işın Toymaz

Demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler ve meslek kuruluşlarının temsilcilerindne oluşan heyet,  16 Nisan’da gerçekleşen anayasa değişikliği referandumunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı.

AİHM’e başvuru demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri tarafından referandumun ikinci ayına denk gelen bugün, yani 16 Haziran’da Strazburg’ta yapıldı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun anayasaya aykırı biçimde mühürsüz oyları kabul etmesi kararına itiraz eden heyet, bu başvuru ile adalet arayışını uluslararası boyuta taşımış oldu.

Başvuruya, AİHM önünde toplanan Avrupa’daki Türk sivil toplum örgütlerinin,  CHP Avrupa örgütlenmelerinin temsilcileri ve vatandaşların ellerinde “Adalet “ pankartları ve Türk bayrakları ile katılarak destek verdiler.

AİHM önündeki basın açıklaması öncesi ABC’ye konuşan CHP Almanya Sözcüsü Kazım Kaya, Türkiye’deki adalet arayışına Avrupa’da birçok kentte, başkentlerde destek vermek amacıyla eylemlerin başaltılacağını belirterek “Türkiye’yi gericilere teslim etmeyeceğiz'' dedi.

“DÜNYAYA, ÜLKEMİZDE OYLAR ÇALINDI DEMEKTEN ACI DUYUYORUZ''

Kazım Kaya’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Adaletin katledildiği, yerle bir edildiği, vicdanların yok edildiği, hapishanelerin ağzına kadar dolduğu, düşüncelerin nefes alamadığı bir ülkenin insanları olarak AİHM önünde bunları söylemek, haykırmak bize acı veriyor. Ama bu bir dünya gerçeği. Türkiye’deki adalet arayan, hak arayan yoldaşlarımızı bırakamayız.

Bir elimiz yüreğimizde, bir elimiz ülkemiz haritası üstünde. Genel Başkanımızın Güven Park’ta başlattığı adalet yürüyüşünü yürekten destekliyoruz, selamlıyoruz.

Bunun bir meşale olması gerekir. Dünyanın her tarafında sesimizi yükseltmek zorundayız. Avrupa’da 50 yıldır yaşıyoruz. Avrupa’da yaşayanlar olarak, basın ve düşünce özgürlüğünün tadını çıkarıyoruz. Ülkemizde bu özgürlüklerin olmamasının acısını duyuyoruz. Genel Başkanımızın Mahatma Gandhi’nin tuz yürüyüşüne benzeyen  adalet yürüyüşü çok yüce bir tavırdır. Adalet herkesin sığındığı bir kavramdır. Herşeyden önce vicdandır. Herşeyden önce bu vicdanlara seslenmek  için Avrupa’da bütün şehirlerde, bütün başkentlerde eylem başlattığımızı duyurmak istiyoruz.  Türkiye’deki dostlarımız yalnız değiller. Yüreğimizle onların yanında olduğumuzu buradan haykırmak istiyoruz.

Katledilen adaletle, insanımızın geleceğini çaldılar.  Bu kepazeliği yaşatıyorlar ülkemize. Dünyaya, ülkemizde oylarımız çalındı demekten acı duyuyoruz. Ancak ülkemizin geleceğini çaldılar. O nedenle buradayız. 

ALMANYA’NIN 1933’TE YAŞADIĞI KEPAZELİĞİ BİZ ŞİMDİ ÜLKEMİZDE YAŞIYORUZ''

Avrupa’da 14 gün boyunca referandumda  bütün sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlarımızla, namuslu, dürüst insanlarımızla bir birliktelik içindeydik. Bu birlikteliği adalet meşalesi ile taçlandırmamız gerekir. Ta ki o adaleti ülkemize getirinceye kadar mücadelemiz devam edecek. Devam etmek zorundadır, bu yurtseverliğin gereği, insan olmanın görevidir. Almanya’nın 1933’te yaşadığı aynı kepazeliği biz şu anda kendi ülkemizde yaşıyoruz. Yaşadığımız ülke faşizmin ne olduğunu bilen bir ülkedir. Bu nedenle ülkemize burada cesaret ve güç vermemiz gerekir. Onların yalnız olmadığını yüzlerce kilometre uzaktan vatandaşlarımız buraya gelerek gösterdi. Dostlarımızın yüreklerine sağlık. Mustafa Kemal Türkiye’sini gercilere teslim etmeyeceğimizi bir kez daha buradan haykırmak istiyorum.''

“TÜM DÜNYA HALKLARININ DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ''

Heyette yer alan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise ABC’ye yaptığı açıklamada Türkiye’nin adalet arayışına dünya haklarının desteğini istedi. Candan şöyle konuştu: “Adaletin ve hukukun olmadığı bir ülkede, ülkemizin attığı imzalara sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, bugün AİHM’deyiz.  Hükümeti, AİHM’a başvurarak, adalete davet ediyoruz. Türkiye için olan adalet arayışımız dünya için de örnek olmalı. Türkiye’deki demokrasi mücadelesinin damarlarının tükenmediğini, ülkenin her bir metrekaresine yayıldığını, bugün aslında başlayan adalet yürüyüşü ile birlikte biz de AİHM’e bu başvuruyu yaparak, dostlarımızın da destekleriyle birlikte bugün bunu gerçekleştirmek için buradayız. Türkiye’de başlayan adalet yürüyüşüne, tüm dünya halklarının destek vermesini bekliyoruz. Bu sadece Türkiye halkının arayışı değil aynı zamanda küresel süreçte dünya halklarının adalet arayışının Türkiye’deki temsiliyeti olarak görülebilir. Dünyadaki halkları adalet yürüyüşüne destek olmaya, adalet nöbetleri tutmaya, Türkiye’ye selam göndermeye davet ediyoruz.''

“DİKTATÖRÜ ÇİLEDEN 3 ŞEY ÇIKARIYOR...''

Diğer taraftan Avrupa Konseyi önünde bir basın açıklaması yapan heyetteki Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı Başkanı Murtaza Demir, AİHM bavurusunun yanı sıra adalet yürüyüşü ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına yönelik sert sözler söyledi.

Demir özetle şu açıklamaları yaptı:

“Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının derinlerinde yatan şey Mit tırlarıdır. Mit tırları ile Işid’e silah kaçırılmıştır.  Suriye halkının parçalanmasına yol açan bu skandal , bu alçaklığa kim elini vurursa yanıyor.

Diktatörü çileden çıkaran birinci temel neden 17-25 Aralık hırsızlığı, ikinci neden Mit tırları, üçüncüsü ise Zarrab meselesidir. Bu 3 kriteri söylediğinizde, yazdığınızda diktatör çileden çıkıyor. Amerika’ya gittiğinde Zarrab’ı mı istedi, Fethullah Gülen’i mi istedi? Fetö’nün Türkiye’ye gelmesini asla istemiyor. Onun istediği Zarrab’tır. Zarrab’la olan ilişkisinin ortaya çıkmAsından korkmaktadır. Bu  3 temel konu Türkiye’nin yumuşak Karnıdır. Hiçbir alçaklık gizli kalmaz. Ortaya çıktığında ne olur, tacıyla, tahtıyla bütün geçmişiyle kodesi boylar. O arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşurken, esas cezayı çekmesi gereken  de cezasına razı olmak zorunda kalır. Bunu binlerce kez haketmişştir. “

“BİZE TEK YOL BIRAKTILAR: AİHM''

Hayır bloğunun oyları neredeyse yüzde 60’lara çıkmıştı. Türkiye’de herşeyimizi çalan iktidar, Türkiye’de cumhuriyetin tüm kazanımlarını yok eden iktidar bu irademizi de çaldı. Kazandığımız referandumu, kendileri kazanmış gibi kayda geçirdi ve itiraz haklarımızı engelledi. Referandumdan sonra YSK’nın ve iktidarın bu tutumunu protesto ettik. Binlerce imza verdik, itiraz ettik. Bu itirazlarımız reddedildi. Üstelik hukuksuz bir biçimde reddedildi. Dolayısıyla bize tek bir yol kaldı. AİHM’e başvurmak. 60 kurulu tesilen başvurularımızı imzaladık. Bugün ortaya çıkan bir adalet arayışı var. AİHM başvurusunu da aşan bir adalet arayışı bu.

Biz bu adalet arayışını Avrupa’dan da Türkiye’ye gönderen , Avrupa’nın çeşitli kentlerinde de bu adalet arayışının sürüdürülmesini temin etmek üzere arkadaşlarla bir karar almak üzere buradayız.''

“AİHM BAŞVURUSU, ADALET ARAYIŞIMIZIN EVRENSEL İLANIDIR''

AİHM önünde bir basın açıklaması yapan DKÖ’ler Sekretaryası Mahmut Aslan ise sert açıklamalarda bulundu. Aslan şunları söyledi:

“Cumhuriyet, laiklik, demokrasi, adalet gibi değerleri bertaraf eden,  tek adamlığa geçiş niteliğinde olan 16 Nisan halk oylaması meşru olmadığı gibi, halkın iradesini de yansıtmamaktadır. DKÖ olarak AİHM’e başvurumuz Türkiye’nin adalet arayışı ve sesi için dünyanın neresinde olursa olsun, sesimizi yükselteceğimizin göstergesidir. Bizim güzel ülkemize en çok adaletin yakıştığı inancı ile AİHM başvurumuz dünyada ve Türkiye’de adalet arayışının kararlılıkla devam edeceğinin evrensel ilanıdır.  Ayrıca dün başlayan adalet yürüyüşünün devamıdır bu başvurumuz. Türkiye’de adalet arayanlara bin selam olsun.''

Öte yandan AİHM önündeki basın açıklaması sonrası Avrupa Konseyi’ne doğru yönelen göstericiler adalet yürüyüşü gerçekleştirdiler ve daha sonra Avrupa Konseyi önünde de bir oturma eylemi yaptılar.

"AİHM'e referandum iptal edilsin başvurusu!" haberi, 16 Haziran 2017 tarihinde yazılmıştır. 16 Haziran 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AİHM'e referandum iptal edilsin başvurusu! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AİHM'e referandum iptal edilsin başvurusu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Gündem Haberleri