AK Parti'nin kanun teklifinde imar affının yolu açılıyor

AK Parti'nin kanun teklifinde imar affının yolu açılıyor

AK Parti'nin kanun teklifinde imar affının y... AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu 57 maddelik yeni torba kanun teklifi ile imar affı niteliğinde bir düzenleme geliyor.

Kanun teklifinin 37’nci maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapılıyor. Madde ile kaçak kullanımın azaltılması amacıyla inşaat ruhsatı almış ancak kullanma izni verilmeyen 1 Temmuz 2022 öncesi olan yapılara abonelik verilebilecek. 2022 öncesi yapılarda ruhsat şartı aranmayacak.

Meclis'in tatile girmesine az bir süre kala hükümet bazı konularda yeni yasaların yetişmesi için mesaisini yoğunlaştırdı. Bu kapsamda AK Parti 57 maddeden oluşan bir torba kanun teklifini de TBMM'ye sundu. En düşük emekli maaşını 3 bin 500 liraya çıkaran, Kredi Garanti Fonu'na (KGF) aktarılacak kaynağı 50 milyar liradan 100 milyar liraya yükselten ve memurlara 3600 ek gösterge verilmesini sağlayan kanun teklifinde imar affını ilişkin de bir maddede yer aldı.

Teklif ile ayrıca imar affı niteliğinde bir hüküm de getiriliyor. Dünya gazetesinden Canan Sarkaya ile Hüseyin Gökçe'nin haberine göre 31 Aralık 2021 tarihinden önce yapılmış inşaatlarda, elektrik ve su aboneliği için ruhsat alma ve ruhsata göre yapma şartı kaldırılıyor.


ELEKTRİK VE SU ABONELİĞİ ALABİLMEK İÇİN YAPI RUHSATI OALMA ŞARTI KALDIRILACAK
Kanun teklifinin 37’nci maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapılıyor.
Madde gerekçesinde yazdığı şekliyle; kaçak kullanımın azaltılması amacıyla inşaat ruhsatı almış ancak kullanma izni verilmeyen yapılara geçici olarak elektrik ve su aboneliği verilmesiyle ilgili süre uzatılıyor. Yani 1 Temmuz 2022’ye kadar bu kapsamda olan yapılara abonelik verilebilecek.

Madde ile getirilen asıl önemli düzenleme ise elektrik ve su aboneliği verilebilmesi için yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılmış binalar için aranmayacak. Başka bir ifade ile elektrik ve su aboneliği alabilmek için yapı ruhsatı almış olma şartı kaldırılarak, bu durumdaki binalara bir çeşit af getirilmiş oluyor.


“İMAR AFFI DEĞİL AMA AFFIN ÖNÜNÜ AÇAR, MÜTEAHHİTLERE SATIŞ KOLAYLIĞI SAĞLAYACAK
Düzenlemeyi değerlendiren kaynaklar, bunun doğrudan bir imar affı olmadığını, ancak imar affının önünü açabilecek bir uygulama olduğunu kaydettiler. Düzenlemenin aynen kanunlaşması halinde, yaptıkları konutlar için iskan almamış müteahhitlerin daha kolay satış yapmasının önünün açıldığını kaydeden kaynaklar, “Günümüzde müteahhitler konutu satıyorlar fakat iskan olmadığı için elektrik ve su aboneliği şantiyeden kullanılıyordu. Ev alanlar da sürekli müteahhidi sıkıştırıyorlardı. Bundan sonra imar başvuruları da düşebilir” değerlendirmesinde bulundular.


NİSAN'DA MÜTEEHİTE EK ÖDEME KOLAYLIĞI GETİRİLMİŞTİ
Öte yandan 8 Nisan 2022'de Meclis'te kanunlaşan ve tam ismi 'Hazine’ye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve KDV Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' olan 'torba teklif'nde AK Parti ve MHP’nin önergesiyle, 'müteahhitlere ek fiyat farkı verilmesi' sağlanmıştı.

"AK Parti'nin kanun teklifinde imar affının yolu açılıyor" haberi, 30 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 30 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan AK Parti'nin kanun teklifinde imar affının yolu açılıyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AK Parti'nin kanun teklifinde imar affının yolu açılıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Türkiye Haberleri