Akıl almaz rakam: 16 yılda 100 bin orangutan insanlar yüzünden yok oldu

Akıl almaz rakam: 16 yılda 100 bin orangutan insanlar yüzünden yok oldu

Akıl almaz rakam: 16 yılda 100 bin orangutan... Borneo'da  orangutanlara ilişkin 16 yılı kapsayan bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucuna göre, orangutanların sayısı ciddi bir hızla azaldı. Bu hızlı yok oluşun bilinen önemli sebepleri arasında orangutanların yaşam...

Borneo'da  orangutanlara ilişkin 16 yılı kapsayan bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucuna göre, orangutanların sayısı ciddi bir hızla azaldı. Bu hızlı yok oluşun bilinen önemli sebepleri arasında orangutanların yaşam alanı olan ormanların, kereste ticareti, yağı kıymetli palmiye dikimi, madencilik ya da kağıt fabrikaları yapımı amaçlarıyla kesilmesi olarak görülüyordu.

Fakat Current Biology adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre orangutanlar, hala ormanlık olan alanlarda düşünülenden çok daha büyük bir hızla yok oluyorlar. Bu da Almanya'daki Max Planck Evrimci Antropoloji Enstitüsü'nden Maria Voigt'un işaret ettiği gibi çok sayıda orangutanın ormanlık alanda insanlar tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.

AVCILARIN HEDEFİNDELER
BBC'nin Bilim muhabiri Victoria Gill'in haberine göre, Araştırma ekibinden Doktor Voight ve arkadaşları, orangutanların avcılar tarafından hedef alındığını ve özellikle ekili alanlarda yetişen ürünleri yedikleri gerekçesiyle öldürüldüklerini söylüyorlar.

Profesör Wich, "Hayvanlar bir çiftliğin yakınlarında insanlarla karşı karşıya geldiğinde daima kaybeden taraf oluyor. Öldürülüyorlar. Daha geçen hafta bir orangutanın vücudunda 130 saçma ile bulunduğu haberi geldi. Bunlar şok edici ve gereksiz şeyler. Orangutanlar çiftliklerde yetişen meyvaları yiyor olabilir ama tehlikeli değiller" diye sürdürüyor.

Profesör Wich Malezya ve Endonezya hükümet yetkililerinin orangutanların hedef alınmasına karşı açık bir tepki koyması için çağrı yapıyor.

'35 YILDA 45 BİN ORANGUTAN DAHA YOK OLABİLİR'
Fakat bu orangutanların karşı karşıya olduğu diğer tehlikeyi yani ormanların inanılmaz bir hızla yok edilişini ortadan kaldırmıyor. 

Araştırmacılar ormanların bu hızla yok edilmesi durumunda önümüzdeki 35 yıl içinde 45 bin orangutanın daha yok olacağını tahmin ediyorlar.

PALMİYE YAĞINA DİKKAT ÇEKTİLER
Birleşmiş Milletler'in doğayı koruma örgütü WWF'den Emma Keller bu tehlike karşısında tüketicilerin özellikle birçok gıda ürününe katılan palmiye yağının üretiminin doğayı yok etmeden yapılması konusunda şirketlere baskı yapması gerektiğini söylüyor.

Doğa koruma uzmanları bu araştırmanın bulguları doğrultusunda umut verici bir öneri daha getiriyorlar.

ORANGUTAN KÖPRÜLERİ
Britanya'daki Chester Hayvanat Bahçesi'nden bir ekip, insanlarca yapılan asma köprü benzeri bağlantıların orangutanlar tarafından parçalanan orman alanları arasında geçiş için kullanabildiğini kanıtlayan fotoğrafları yayınladılar.

Hayvanat bahçesi yetkilisi Catherine Barton, Malezya'daki bir yerel yardım örgütünün de yardımıyla, orangutanların kullanabileceği şekilde Borneo'da palmiye çiftlikleri, yollar ve su kanalları ile bölünen orman alanlarını bağlayan köprüler yaptıklarını anlattı ve hayvanların bunları hemen kullanmaya başlamış olmasının çok umut verici olduğunu söyledi.

Ama Barton uzun vadede çözümün, ormandan alınan alanların yeniden ormana döndürülmesi ve orangutan yaşam alanlarının korunması olduğunu vurguluyor.

"Akıl almaz rakam: 16 yılda 100 bin orangutan insanlar yüzünden yok oldu" haberi, 16 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 16 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Akıl almaz rakam: 16 yılda 100 bin orangutan insanlar yüzünden yok oldu haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Akıl almaz rakam: 16 yılda 100 bin orangutan insanlar yüzünden yok oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:05 İzmir'de dehşet: Hastaneyi pompalı tüfekle bastı, 'Katliam yapacağım' dedi
  2. 08:55 Belediye kasası TÜGVA’ya açılmış: Vakıflara rant sağlanmış
  3. 08:51 Timur Soykan: Beşikten mezara vahşet
  4. 08:46 Renault iddialı: Yeni modeller satışları artıracak
  5. 08:41 Hülya Avşar'dan yıllar sonra Kaya Çilingiroğlu itirafı
  6. 08:38 Arif Pişkin “Gaddar”da Adnan Hoca’yı mı canlandıracak?
  7. 08:33 Bakan Bayraktar'dan net açıklama: Yaz saati uygulaması değişecek mi?
  8. 08:28 İstanbul Havalimanı’na "holding" ortak geldi
  9. 08:24 Fatih Erbakan'dan "Cumhur İttifakı'nda mısınız?" sorusuna yanıt geldi
  10. 08:16 Çadır skandalında ikinci perde: Kızılay çadırları askere diktirip satmış
  11. 08:13 AK Parti'nin kalesi: Yeşilay'ın Bilim Kurulu üyeleri tartışma yarattı
  12. 08:08 Cemil Çiçek: Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım
  13. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den Marmara ve Ege dahil birçok bölgeye toz uyarısı
  14. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  15. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  16. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  17. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  18. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  19. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  20. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
Yaşam Haberleri