AKP dokunulmazlık teklifini 3 partiyle görüştü

AKP dokunulmazlık teklifini 3 partiyle görüştü

AKP dokunulmazlık teklifini 3 partiyle görüştü AKPi Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'e iletti.Gök'ün TBMM'deki makamında...

AKPi Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'e iletti.

Gök'ün TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü.

Görüşmenin ardından Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı’nın kendisini arayarak, randevu talebinde bulunduğunu söyledi.

Gök, görüşmede Bostancı ve Üstün'ün AKP’nin önerisini sunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Getirdikleri bu öneri, anayasada geçici bir madde eklenmek suretiyle anayasanın 83. maddesinin 2. fıkrasında yer alan milletvekili dokunulmazlığına ilişkin maddenin 2. fıkrasının kaldırılmasına dönük geçici anayasa değişikliği teklifi. Getirdikleri teklifle, Başbakanlık'tan Meclis Başkanlığı'na gönderilen milletvekillerine ait fezlekelerin 83. maddenin 2. fıkrasında yapılacak değişiklikle kaldırılması, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde tüm dosyaların yargı mercine aktarılmasına ilişkindir." 

"TEKRAR BİR ARAYA GELECEĞİZ"

Gök, CHP olarak geçici bir maddenin ötesinde, daha kalıcı hale gelmesi açısından anayasanın 83. maddesindeki bir değişikliğe, parti programı ve seçim beyannamelerinde yer verdiklerini söyledi. 

CHP'nin bu konudaki duruşunun çok net olduğunu vurgulayan Gök, öteden beri kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını ifade ettiklerini belirtti. 

Gök, "Kürsü dokunulmazlığı bütün suçlardan dolayı milletvekillerinin, herkes gibi yargı önünde hesap vermesini savunan bir partiyiz. Yapılacak değişikliğin 83. maddede yapılmasının daha doğru olacağını kendilerine ifade ettik. Önerilerini yetkili kurullarımızda görüşerek kendileriyle tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdık. AK Parti'nin getirdiği bu öneriyi, derhal yetkili makamlarımıza ulaştıracağım. Getirilen öneriyi, Genel Başkanıma ve MYK üyelerine birazdan ileteceğim. Onların da yapacağı değerlendirmelerden sonra önümüzdeki günlerde biz de görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu. 

Tekrar ne zaman bir araya gelineceğinin sorulmasına Gök, "Sanırım hafta başında, pazartesi ya da salı günü, en kısa zamanda biz de görüşlerimizi kendileriyle paylaşacağız" karşılığını verdi.

İKİNCİ ADRES MHP OLDU

AKP'li yetkililer daha sonra MHP'li yetkilerle görüştü. MHP'de görüşme sonrası açıklama MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'dan geldi.

Vural, ''AK Parti anayasa geçici madde önerisi yaptı. Partiler arası mutabakatın yanındayız. Geçici değil kalıcı çözüm olmalı. Gelin hep beraber birlikte teröre destek sağlayanlara karşı saflarımızı bir tutalım. Dokunulmazlığın sınırlandırılması ve kaldırılmasınının sonuna kadar yanında olduğumuzu ifade etmek isterim. Bizim önerimiz 83. maddede değişiklikle bunu kalıcı hale getirmek gerekiyor'' dedi.

SON GÖRÜŞME HDP İLE

AKP'nin üçüncü ve son durağı ise saat 15.30'da HDP oldu. Naci Bostancı ve Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e iletti.

HDP Grubu'nda gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından Önder, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı'nın tekliflerini kendilerine ilettiğini belirtti

Önder, partinin eş genel başkanları ve yöneticilerinin, Nevruz etkinlikleriyle ilgili seçim bölgelerinde olduğunu hatırlatarak, "İlkesel olarak bu konuda daha önce ne dediysek, milim şaşmadan söylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimizde buna göre şekillenecektir" dedi.

Önder, ilk izlenimlerini paylaştığını ifade ederek kendilerinin bu meselenin kalıcı ve köklü bir revizyonla ele alınmasından yana olduklarını, "geçici, bir defaya mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın bütün milletvekilleri için geçerli olmamasından yana olduklarını, bunun kendilerinin ilkesel yaklaşımı olduğunu" vurguladı.

Önder, "Hem pratik olarak hem de gereğini yapmak gerektiğinde bu tutumumuzdan zerrece taviz vermeyeceğiz. Gelinen noktada bu getirilen teklifi Nevruz etkinliklerimiz bittikten sonra başta eş genel başkanlarımız, parti yetkili kurullarımız ve Meclis grubumuzla ayrıntılı olarak ele alıp cevabımızı bildireceğiz." diye konuştu.

NACİ BOSTANCI'DAN AÇIKLAMA

AKP Grup Başkanvekili Bostancı, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği tekliflerinin CHP, MHP ve HDP'nin bugüne kadarki söylemleriyle örtüşen yanlarının bulunduğunu belirterek, "Yetmez ama evet bağlamında yerleştirebilecekleri bir tekliftir" dedi.

İŞTE AKP'NİN TEKLİFİ

AKP'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığı'na havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

"AKP dokunulmazlık teklifini 3 partiyle görüştü" haberi, 18 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AKP dokunulmazlık teklifini 3 partiyle görüştü haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP dokunulmazlık teklifini 3 partiyle görüştü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  2. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  3. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  4. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  5. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  6. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  7. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  8. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  9. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  10. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  11. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  12. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  13. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  14. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  15. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  16. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
  17. 11:46 Milyarder CEO Elon Musk'tan Şok Edici İtiraf: Cinayetlerin Ardındaki İsim Ortaya Çıktı!
  18. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  19. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  20. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
Politika Haberleri