AKP-MHP ittifakı teklifi Meclis'te

AKP-MHP ittifakı teklifi Meclis'te

AKP-MHP ittifakı teklifi Meclis'te AKP ve MHP arasındaki ittifak görüşmelerinin ardından ittifak paketi bugün Meclis'e sunuldu. Paket, TBMM'ye AKP ve MHP'nin ortak imzası ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sunuldu. 26 MADDELİK TEKLİFTeklif, AKP Grup Başkanı ve...

AKP ve MHP arasındaki ittifak görüşmelerinin ardından ittifak paketi bugün Meclis'e sunuldu. Paket, TBMM'ye AKP ve MHP'nin ortak imzası ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sunuldu. 

26 MADDELİK TEKLİF
Teklif, AKP Grup Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin imzasını da taşıyor.

Buna göre yüzde 10'luk seçim barajı korunacak.

Partilerin milletvekili genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifak yapması yasal hale getirilecek.

İttifakın oy oranı yüzde 10'u geçtiğinde katılan partiler barajı geçmiş sayılacak.

Milletvekilliğinde olduğu gibi belediye başkanı, belediye meclis üyelikleri ve muhtar seçilme yaşı 18'e indirilecek.

Cumhurbaşkanı adaylığı için 100 bin imza noter kanalıyla değil Yüksek Seçim Kurulu üzerinden toplanacak.

Yasa teklifinde ittifak için sayı sınırlaması olmayacağı, bir partinin aynı anda bir başka partiyle ayrı, bir diğeriyle ortak liste üzerinden ittifak yapabileceği belirtiliyor. 

Oy pusulasına ilişkin düzenlemeler de var. İsteyen partilerin ortak logo ve adla blok olarak ittifak oluşturabileceği, isteyenin ayrı sütunlarda yer alabileceği de söyleniyor. Partiler, ittifak modeli ya da protokolünü Yüksek Seçim Kurulu'na bildirecek. 

İttifak partilerinden sadece birine ya da ikisine birden vurulan mühür geçerli olacak, oy ittifaka verilmiş sayılacak. Çift mühürlü oyların paylaşımı, partilerin aldıkları oy oranlarına göre yapılacak. Partiler, ayrı listelerde seçime girebileceği gibi ortak liste de yapabilecek.

Sandık güvenliğini tehdit eden durumlarda vatandaşlara da polis çağırma yetkisi verileceği belirtiliyor. Sandık kurulu başkanları kamu görevlileri arasından seçilebilecek.

Seçim kanunu, siyasi partiler kanunu, mahalli idareler kanunu ve milletvekilliği kanunu ile ilgili düzenleme yapıldı, ittifakın önündeki yasal engeller kaldırıldı.

İKİ PARTİDEN ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI
İki parti yetkilileri ortak açıklama yaptı. Açıklamada konuşan AKP’li Mustafa Şentop şunları söyledi: “Türkiye'nin önündeki kritik seçimlerde mutabakata kanuni temel kazandırmak için çalışmalara başlamıştık. Temel hedefimiz düzenlemeleri yapmak. Toplam 26 maddelik bir metin, 4 kanunda değişiklik içeriyor. Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun, siyasi partiler kanunu, mahalli idareler kanunu ve milletvekilliği kanunu.''

“YENİKAPI RUHUNUN…''
MHP'li Mustafa Kalaycı ise şöyle konuştu:

“Biz millet ne diyor, ona bakıyoruz. Yenikapı ruhunun 2019 seçimlerine taşınmasını arzuluyoruz. Komisyon olarak hazırladığımız ilk kanun teklifinde seçim ittifakı, seçim güvenliği ve mahalli idareler kanununda düzenlemeler yapılmıştır.

İŞTE İTTİFAK TEKLİFİNİN TAM METNİ (tıklayınız)

KOMİSYON ÇALIŞMASINDA İTTİFAK SAĞLANAN KONULAR

AKP ve MHP kurmaylarının kendi aralarında yaptıkları komisyon çalışmasında ittifak sağlanan başlıklar şunlar:

1. Komisyonunun temel ve nihai amacı Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin bütün kurum ve kurallarıyla ve sağlıklı olarak yerleştirilmesini sağlayacak çalışmayı yapmaktadır.

2. Komisyon bu çerçevede hukuki altyapının oluşturulması için uyum yasaları kapsamında çalışmalarına devam edecektir.

3. İttifak çalışmaları ile ilgili olarak seçim kanunları ve siyasi partiler kanununda gerekli değişiklikler yapılmak suretiyle hukuki altyapı oluşturulacaktır.

4. İttifakın amacı yeni dönemde güçlü bir yürütme ve yasama oluşturulması için hem Cumhurbaşkanlığı seçiminde hem de milletvekilliği seçiminde ittifakın oyunu artırmak olacaktır.

5. İttifaklar sadece oy kaygısını değil, bir tavır ve tutum, bir milli duruş ortaya koymayı, bununla birlikte oluşabilecek karşı ittifakları da milletimizin görmesi ve değerlendirmesini sağlamayı hedefleyecek şekilde değerlendirilmektedir.

6. Çalışmalardaki sıralamada öncelik, süre bakımından sınırlaması olan mahalli idareler seçimlerine yönelik düzenlemeler olacaktır. İttifak konusu, yapılacak çalışmalar kapsamındaki birçok hususla doğrudan ilgili bulunduğundan “ittifak''la ilgili düzenlemeler de öncelikle ele alınacaktır.

7. Milletvekili Genel Seçimlerinde ülke seçim barajı değişmeyecektir. Bununla birlikte ittifak yaparak seçime giren siyasi partiler bakımından baraj, ittifakın aldığı oy toplamına göre belirlenecektir. İttifak halinde ayrıca farklı bir baraj oranı söz konusu olmayacaktır.

8. Seçim sistemine ilişkin bir değişiklik olmayacaktır.

9. Siyasi partiler ittifak yaparak seçime katılabileceklerdir.

10. İttifaklar siyasi partilerin tüzel kişilikleriyle, adı, amblemi, kısa adı, liderinin adı, milletvekili listelerini açıkça ortaya koyacaktır.

11. İttifak yapan siyasi partiler seçime ayrı aday listeleriyle girecektir.

12. İttifak halinde milletvekili dağılımı önce ittifakın toplam oyu üzerinden yapılacaktır.

13. İttifak içindeki partiler için milletvekili dağılımı ise partilerin aldığı oylara göre ayrıca yapılacaktır.

14. İttifak durumunda ittifaka dahil partilerin aldıkları oy toplamı, kendi aldıkları oylar ile ittifakın ortak oyunun aldıkları oy oranları ile partilere dağıtılması sonucu çıkan payın toplanması sonucu belirlenecektir.

15. Partilere verilmiş oylar hem partinin oyu, hem de aynı zamanda ittifakın oyu sayılacaktır.

16. İttifaka dahil partiler oy pusulasında yan yana yer alacaktır.  İttifak alanı içinde her hangi bir yere evet mührü basılması halinde bu oy, ittifakın geçerli oyu olarak kabul edilecektir. Partilerden herhangi birine verilmemiş ama ittifaka ait alan içerisinde kalmış evet mühürleri de ittifakın “ortak oy''u kabul edilecektir. İttifaka dahil partilerin birden fazlasına evet mührünün basılması halinde bu oy ittifakın ortak oyu kabul edilecek, siyasi partilere yazılmayacaktır.

17. Hem ittifakın milletvekili sayısının belirlenmesi hem de ittifak içerisindeki siyasi partilerin milletvekili dağılımı, bugüne kadar uygulandığı gibi d’Hont usulüne göre yapılacaktır.

18. Oy pusulasında ittifakın unvanı üste yazılacak, ittifak partileri kur’ada tek bir parti gibi dikkate alınacak ve tek sıra numarası alacaktır. İttifak içi sıralama da ayrıca kur’a ile belirlenecektir.

19. Milletvekili seçimlerine girme yeterliliği olduğu halde seçimlere katılmayan siyasi parti üyeleri, partilerinden istifa etmeden başka siyasi partilerin aday listelerinden milletvekili adayı gösterilebilecektir.

20.          İttifakın yapılacağına dair bilgi ve ittifakla ilgili bütün hususlar YSK’ya verilecek bir protokolde yer alacaktır. İttifak protokolü YSK’nın belirlediği seçim takviminin başlangıcından itibaren 7 gün içinde YSK’ya verilecektir. Protokolde varsa ittifakın ortak adı ve varsa diğer hususlar gösterilecektir. Söz konusu protokol, ittifaka dahil siyasi partilerin genel başkanlarının imzası ile YSK’ya bildirilecektir.

21. İttifak protokolünde değişiklik ya da ittifak iradesinden vazgeçmek için bu yöndeki karar da aynı usulle YSK’nın belirlediği seçim takvimine göre aday listelerinin verilmesinden 3 gün önce YSK’ya bildirilecektir.

22. Sayım ve döküm cedvelleri ile oy pusulasında ve oy birleştirme tutanaklarında ittifak için ayrı sütun bulunacaktır.

23. Sandık kurulları başkanları kamu görevlileri arasından kur’a ile belirlenecektir. Bu çerçevede sandık sayısının iki katı sayıda isim kur’a ile belirlenecek, bu kişiler arasından ilçe seçim kurulu başkanı sandık başkanlarını belirleyecektir.

24. Sandık güvenliğine ilişkin olarak sandık ve seçim bölgelerinin birleştirilmesi gibi düzenlemeler yer almaktadır.

25. Engelliler ve hastalığını raporla belgelendirenler için muhtarlık seçimleri hariç, ayrı sandık seçmen listesi oluşturulması ve bunlar için seyyar sandık uygulaması getirilmektedir.

26. Mahalli idareler seçimleri için seçilme yaşı 18 olmakta, yine Anayasa’da yapılan değişiklik doğrultusunda bazı uyum düzenlemeleri de yapılmaktadır.

27. Mahalli idareler seçimlerinde seçmenler oy pusulalarını ortak zarfa koyacak ve tek sandıkta oylarını kullanacaklardır.

28. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekilliği genel seçimleri aynı anda yapılacağından her iki oy pusulası tek zarfa konulacak ve tek sandığa atılacaktır. Oyların sayım ve dökümü sırasında öncelikle her iki seçimle ilgili pusulalar ayrılacak ardından ilk olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci ve son olarak da milletvekili seçiminin sayım ve dökümü yapılacaktır.

29. YSK tarafından gönderildiğinde şüphe bulunmayan zarflar ve oy pusulalarında sandık kurulu mührü eksikliği YSK’nın müstakar uygulamalarıyla da uyumlu olarak tek başına geçersizlik sebebi sayılmayacaktır.

30. Oy kullanma kabinlerinin hazırlanması ve şekli konusunda YSK yetkili olacaktır.

31.  YSK, seçmenin oy kullanmasını kolaylaştıracak şekilde sandık bölgesi ve seçmen sayısını belirleyebilecektir.

"AKP-MHP ittifakı teklifi Meclis'te" haberi, 21 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 21 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AKP-MHP ittifakı teklifi Meclis'te haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP-MHP ittifakı teklifi Meclis'te 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Gündem Haberleri