AKP şehitleri de böldü! Ankara katliamı şehitlerine 789 TL, 15 Temmuz şehitlerine 3 bin 203 TL

AKP şehitleri de böldü! Ankara katliamı şehitlerine 789 TL, 15 Temmuz şehitlerine 3 bin 203 TL

AKP şehitleri de böldü! Ankara katliamı şehi... Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadele sırasında şehit düşenlerin  yakınları ile gazi olanlara, vazife malullüğü aylığı verilecek.Bağlanacak en düşük aylık tutarı 3 bin 203...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadele sırasında şehit düşenlerin  yakınları ile gazi olanlara, vazife malullüğü aylığı verilecek.

Bağlanacak en düşük aylık tutarı 3 bin 203 lira olurken, şehitlerin  kanuni mirasçılarına 88 bin 596 lira, bakıma muhtaç malullere 177 bin 192 lira  nakit ödeme yapılacak. 103 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Gar Meydanı'ndaki IŞİD saldırısında hayatını kaybeden ve 'sivil şehit' kabul edilenlerin yakınlarına ise 789 TL maaş bağlandı.Başkent’teki terör saldırısında yaşamını yitiren ve ''sivil şehit’ sayılanların ailelerine 29 bin TL tazminat ödenmesi, saldırıyla engelli kalanlarsa, 41 bin 874 TL’ye kadar tazminat alabilmeleri kararlaştırılmıştı.

SGK'nın internet sitesinde yer alan duyuruda, 15 Temmuz gecesi  darbecilerle mücadele ettiği sırada şehit düşenlerin yakınları ya da gazi  olanlara belli haklar tanındığı bildirildi.

Buna göre, hayatını kaybeden veya malul hale gelen sivil  vatandaşların, kendilerine veya hak sahiplerine SGK  tarafından aylık bağlanacak.

Aylık işlemlerinde, ilgililerin mevcut öğrenim durumları esas alınacak  ancak terör eylemlerine maruz kalan erbaş ve erler gibi yüksek derece ve kademe  üzerinden hesaplama yapılacak. Bu çerçevede, bağlanacak en düşük aylık tutarı 3  bin 203 lira olacak.

Hayatını kaybeden veya aylık almaktayken vefat edenlerin hak  sahiplerine, şehit veya gazi için ödenecek vazife malullüğü aylığı, herhangi  kesinti olmaksızın tam olarak verilecek.

Vefat edenlerin kanuni mirasçılarına 88 bin 596 lira, bakıma muhtaç  malullere 177 bin 192 lira, diğer malullere ise malullük derecelerine göre 66 bin  447 ila 22 bin 149 lira arasında, yaralananlara da 17 bin 719 lirayı geçmemek  üzere yaralanma derecelerine göre, tespit edilen tutarda nakdi tazminat ödenecek.

Kamu personeli (memur) olanlardan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık  Sigortası Kanunu'nun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında  bulunanlardan, hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere en yüksek devlet  memuru aylığı, diğer malullere ise kendi görev aylıkları esas alınarak 30 yıl  hizmet yapmış gibi SGK tarafından emekli ikramiyeleri ödenecek.

Diğer sivillerden hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere 150  bin 613 lira, diğer malullere ise 101 bin 885 lira tutarında ek tazminat, nakdi  tazminat ödemesini yapan kurumlarca verilecek.

HER TÜRLÜ İYİLEŞTİRİCİ ARAÇ VE GEREÇLER KARŞILANACAK

Hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile anne, baba  veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam 2 kişi kamuda istihdam edilecek.

Malullerin ise kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya  çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere 1 kişi kamuda işe  yerleştirilecek.

Aylık bağlananların ilaç, ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve  gereçleri ile yardımcı üreme yöntemi ve tedavilerinde katılım payı ve ilave ücret  alınmayacak. Aylık bağlanan malullerin sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları  her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri, herhangi bir  kısıtlama getirilmeksizin SGK tarafından karşılanacak.

Yaralananların tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri  kesinleşinceye kadar sağlanacak sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacak.  Ayrıca tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar geçen  sürede verilen sağlık hizmetleri ve diğer haklardan aylık bağlanmış olanlar gibi  yararlandırılacak.

94 BİN LİRA TUTARINDA FAİZSİZ KONUT KREDİSİ VERİLECEK

Başkasının yardım ve desteği bulunmadan yaşamak için gereken  hareketleri yapamayacak derecede malul olan gazilere, asgari ücretin net  tutarının iki katı kadar (bugün itibarıyla 2 bin 354,92) aylık bakım ücreti  ödenecek.

Şehit düşenlerin yakınları ile gazi olanlara, 2016 itibarıyla 94 bin  lira tutarında faizsiz konut kredisinden yararlanabilecek.

 Şehit ve gazilerin çocuklarına ilköğrenimde bin 398 lira, lisede 2 bin  98 lira, yükseköğrenimde ise 2 bin 797 lira tutarında yılda bir defa eğitim  öğretim yardımı ödenecek. Ayrıca maluliyet derecelerine göre 2017 yılında ek  ödeme yapılacak.

Şehit ve gazilerin kendileri ile hak sahipleri, yurt içinde TCDD'de,  deniz yolları şehir hatlarında ve belediye toplu taşıma araçları ile belediye  tarafından kurulan şirketler veya özel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu  taşıma işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilecek.

Şehit ve gazilerin kendileri ile hak sahipleri, tahakkuk ettirilecek  su ücreti yüzde 50'den az indirim içermemek üzere belediye meclisleri tarafından  belirlenecek tarife üzerinden ve indirim oranı yüzde 40'ı geçmemek üzere  belirlenen elektrik tarifeleri üzerinden indirimli su ve elektrik kullanım  hakkına sahip olacak.

Şehit olanların yakınları ile gazilerin tüm bu haklardan  yararlanabilmeleri için öncelikle valiliklere bu haklardan yararlanmak için  başvuruda bulunmaları gerekecek.

ANKARA KATLİAMI ŞEHİTLERİNE 789 LİRA MAAŞ!
15 Twmmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden sivil şehitlere en düşük 3 bin 203 lira maaş bağlanması kararlaştırılırken, 103 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Gar Meydanı'ndaki IŞİD saldırısında hayatını kaybeden ve 'sivil şehit' kabul edilenlerin yakınlarına ise 789 TL maaş bağlandı.

 TAZMİNAT VE MAAŞ HAKKI

Terör eylemi nedeniyle hayatını kaybeden sivil şehitlerin mirasçılarına 29 bin 79 TL tazminat verilecek. Ölenlerin hak sahiplerine yani eş, çocuk, anne ve babalarına aylık bağlanacak. Sivil şehitlerin hak sahiplerine 2015 yılında maaş bağlanması durumunda, 789 TL maaş ödenecek. Yasaya göre engelli kalanlara, 2 bin 326 TL’den 41 bin 874 TL’ye kadar tazminat ödenecek. Engel durumuna göre, 473 TL ile 789 TL arasında aylık da bağlanacak. Saldırı sonucu hayatını kaybedenlerin yakınları ile yararlananlar veya yakınlarına, kamuda istihdam olanağı sağlanacak. Hayatını kaybedenlerin eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi kamuda istihdam edilecek. Engelli hale gelenlerin kendilerinin veya eş ve çocuklarından birinin, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birinin de istihdamını devlet sağlayacak. Mağdurların çocukları, eğitim hayatları boyunca burs alabilecek. 

ŞEHİT ASKERLERİN DURUMU DA FARKSIZ

Öte yandan terörle mücadelede hayatını kaybeden rütbesiz askerlerin yakınlarına bağlanan maaşlar da 15 Temmuz şehitleri ile mukayese edilemmeyecek durumda. CHP'nin en düşük şehit yakını maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesi teklifi de AKP hükümeti tarafından kabul edilmedi.

abcgazetesi.com

"AKP şehitleri de böldü! Ankara katliamı şehitlerine 789 TL, 15 Temmuz şehitlerine 3 bin 203 TL" haberi, 29 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AKP şehitleri de böldü! Ankara katliamı şehitlerine 789 TL, 15 Temmuz şehitlerine 3 bin 203 TL haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP şehitleri de böldü! Ankara katliamı şehitlerine 789 TL, 15 Temmuz şehitlerine 3 bin 203 TL 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Gündem Haberleri