AKP'den Meclis Başkanı'na Anayasa mektubu

AKP'den Meclis Başkanı'na Anayasa mektubu

AKP'den Meclis Başkanı'na Anayasa mektubu CHP’nin ardından AKP de Meclis Başkanı'na Anayasa Uzlaşma Komisyonu'yla ilgili mektup gönderdi. Mektupta “Komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda...

CHP’nin ardından AKP de Meclis Başkanı'na Anayasa Uzlaşma Komisyonu'yla ilgili mektup gönderdi. Mektupta “Komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda Komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ederim'' ifadesi kullanıldı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılmasının ardınadn CHP masaya dönmek için ilk dört maddenin tartışılmaması ve başkanlık sisteminin gündeme getirilmemesi şartını ortaya atmıştı. 

Meclis Başkanı'na hitaben AKP'nin yazdığı mektupta ise, “Henüz Komisyon’un çalışma usulleri konuşulurken, CHP’nin önkoşul ve dayatmalarla Komisyon’un iradesini ipotek altına almaya çalışması, iyi niyet ve beklentilerle başlayan çalışmaları kesintiye uğratmış, milletimizin Yeni Anayasa umudunu gölgelemiştir. CHP, bu tür bahanelerle Komisyonu kilitleyerek milletimizin yeni Anayasa talebinin gecikmesinin müsebbibi haline gelmiştir“ ifadeleri kullanıldı. 

Meclis Başkanı'na gönderilen mektuptan bir bölüm şöyle: 

CHP’nin Komisyon’u parlamenter sistemin tartışılmasıyla sınırlandırma ön şartı, açıkça Yüce Meclis ve Komisyon’un iradesini sınırlandırmaya matuf olup Komisyon’a katılan siyasi partilerin dayandığı büyük halk kitlelerinin iradesine açık bir saygısızlıktır.

CHP, Yeni Anayasa ile ilgili tutumunu belirlerken, insan hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınması, güçler ayrılığının güvence altına alınması, denge-fren mekanizmalarının etkili işletilmesi, temsilde adalet-yönetimde istikrar hedefine ulaşılması, vesayete-paralel yapılara izin verilmemesi gibi ilkelere yaslanmak yerine başkanlık sistemine karşıtlığı temel önceliği haline getirmiş durumdadır.

Ayrıca, CHP’nin Komisyon için önerdiği “Türkiye’yi Darbe Hukukundan arındırma Komisyonu'' başlığı Komisyon’un esas işlevini gölgeleme ve Komisyonu Darbe Hukuku’nun temizlenmesi ile meşgul ederek Anayasa yapımı hedefinden uzaklaştırmaktan başka bir anlama gelmemektedir. Ayrı bir çalışma grubuyla bu meseleyi kısa zamanda çözüme kavuşturabileceğimizi ifade etmiştim.

AK Parti 1982 Anayasası’nın revize edilmesi veya tashih edilmesinden öte milletimizin taleplerini karşılayacak yeni ve özgürlükçü bir reform Anayasasının yazılması gerektiği kanaatindedir.

"AKP'den Meclis Başkanı'na Anayasa mektubu" haberi, 02 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AKP'den Meclis Başkanı'na Anayasa mektubu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'den Meclis Başkanı'na Anayasa mektubu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  4. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  5. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  6. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  7. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  8. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  9. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  10. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  11. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  12. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  13. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  14. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  15. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  16. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  17. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  18. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  19. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  20. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
Politika Haberleri