AKP'den muhalefete 'parti kapatma' tehdidi!

AKP'den muhalefete 'parti kapatma' tehdidi!

AKP'den muhalefete 'parti kapatma' tehdidi! Tek adam rejimi ile parlamenter rejimi fiilen etkisizleştiren AKP, şimdi de muhalefet partilerini kapatma silahını kullanarak ''terbiye etmeye’ hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki kez “Parti...

Tek adam rejimi ile parlamenter rejimi fiilen etkisizleştiren AKP, şimdi de muhalefet partilerini kapatma silahını kullanarak ''terbiye etmeye’ hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki kez “Parti kapatma zorlaştırılıyor'' görüntüsü altında TBMM gündemine getirdikleri ancak kabulünü sağlayamadıkları Anayasa değişikliği teklifinin yeniden TBMM’ye sunulması talimatını verdi.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Saray’da Anayasa’ya uyum amacıyla altı yasada yapılması planlanan düzenlemelerin ele alındığı toplantıda, çoğunluk partisine siyasi parti kapatma yolunda önemli bir olanak sağlayacak düzenleme de gündeme geldi. Erdoğan, kurmaylarından bu konuyla ilgili düzenlemenin de uyum yasaları sürecinde ele alınmasını istedi. Toplantıya katılan bazı isimler bunu kabul ederken hukukçu kökenli bazı milletvekillerinin bunun ancak Anayasa değişikliği yoluyla yapılabileceğini belirtti. Toplantıda, hazırlanacak tek maddelik değişiklik teklifine MHP’nin destek vermesine kesin gözüyle bakılarak, CHP ve HDP ile de görüşülmesi kararlaştırıldı.

Bu toplantıdan sonra AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “2010 referandumunda gündeme getirdiğimiz, 26 maddelik pakette yasalaşmayan, siyasi partilerin kapatılmasını imkansız hale getiren, siyasi partileri kapatmak yerine suç işleyen kişilerin cezalandırılması konusunda bir düzenleme üzerinde çalışmalarımız devam ediyor'' diyerek teklif hazırlıklarını duyurdu.

İLK KEZ 2010'DA
AKP, ilk kez 2010 yılında kabul edilen Anayasa Değişikliği Paketi içine parti kapatma düzenlemesini yerleştirdi. Siyasi partiler hakkında kapatma davasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından Anayasa Mahkemesi’nde açılmasına ilişkin uygulamayı değiştiren teklif, TBMM’yi sürece katıyordu. Teklif, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin temsil edildiği bir komisyonun vereceği izin üzerine dava açılmasını öngörüyordu.

AKP’nin “temelli kapatma'' yerine “kapatma'' yaptırımı öngörmesi, kapatmanın yanı sıra milletvekillerinin cezalandırılması ya da Hazine yardımının kesilmesi gibi hükümler dolayısıyla “Parti kapatma zorlaştırılıyor'' diye sunduğu teklif, o dönem muhalefetin yanı sıra daha sonra siyasetten tasfiye edilen bazı AKP’lilerin de tepkisini yol açtı.

'PARTİ DEVLETİ'
Teklife, muhalefet sert tepki gösterdi. Genel Kurul’da CHP adına konuşan eski Konya Milletvekili Atilla Kart, bu Anayasa değişikliği ile “parti devleti'' yapısının oluşturulduğunu söyledi. Siyasi partilerin kapatılmasının çoğunluk partisinin insafına bırakılacağını ifade eden Kart, “Demokrasinin intiharından söz ediyorum'' dedi. Dönemin MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ''ın da “kaos'' uyarısında bulunduğu bu düzenlemenin oylamasında en az sekiz AKP milletvekilinin de muhalefete destek vermesiyle madde reddedildi. Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın büyük tepki gösterdiği ret kararından beş yıl sonra teklifin benzeri yeniden TBMM’ye sunuldu. Bu teklif de o dönem komisyonda kabul edildi ancak yasalaşmadı.

'DEMOKRASİ MASKELİ FAŞİZM'
AKP’nin daha önce iki kez gündeme getirip sonuç alamadığı düzenlemeyle ilgili yeniden harekete geçmesiyle ilgili konuşan HDP’nin hukukçu milletvekillerinden Meral Danış Beştaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bunu daha önce de denediler, kabul ettiremediler ancak ısrarlarından vazgeçmiyorlar. Önerimiz, tek maddelik bir teklif hazırlayıp ''AKP ve ortağı dışında hiçbir parti siyaset yapamaz, siyaset yapmaları yasaklanmıştır’ desinler. Her zaman olduğu gibi yine demokrasi görünümü verip faşizm uygulamalarını hayata geçirmeye çalışıyorlar. Aslında parti kapatmaya yol vermelerine de ihtiyaç yok, fiilen HDP’yi tasfiye için bütün yöntemler kullanılıyor.

"AKP'den muhalefete 'parti kapatma' tehdidi!" haberi, 08 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 08 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AKP'den muhalefete 'parti kapatma' tehdidi! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'den muhalefete 'parti kapatma' tehdidi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  2. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  3. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  4. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  5. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  6. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  7. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  8. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  9. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  10. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  11. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  12. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  13. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  14. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  15. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  16. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  17. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  18. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  19. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  20. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
Gündem Haberleri