AKP'nin katılmayacağını açıklaması tereddütleri giderdi: Taksim mitingine yüzbinler katılacak

AKP'nin katılmayacağını açıklaması tereddütleri giderdi: Taksim mitingine yüzbinler katılacak

AKP'nin katılmayacağını açıklaması tereddütl... ABC Gazetesi / Haber-AnalizCHP'nin çağrısıyla bugün 18.00'de İstanbul Taksim Meydanı'nda düzenlenecek, darbelere ve gericiliğe karşı "Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi" ne katılımın çok yüksek olması bekleniyor. AKP'nin katılım...

ABC Gazetesi / Haber-Analiz

CHP'nin çağrısıyla bugün 18.00'de İstanbul Taksim Meydanı'nda düzenlenecek, darbelere ve gericiliğe karşı "Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi" ne katılımın çok yüksek olması bekleniyor. AKP'nin katılım talebinin reddedilmesiyle, miting konusunda sol, demokratik ve cumhuriyetçi çevrelerde daha önce oluşan tereddütlerin de ortadan kalktığı belirtiliyor.

CHP'nin çağrısıyla bugün saat 18.00'de Taksim'de yapılacak, "Cumhuriyet Demokrasi ve Laiklik" temalı, "darbe girişimi ve AKP'nin gerici kalkışmasının" protesto edileceği mitinge, bir milyonun üzerinde kalabalığın katılması bekleniyor. 

Mitinge, hem Cemaatin darbe girişimine hem de bu krizi bir fırsata çevirmeye çalışarak kendi darbesini yapmaya kalkışan AKP gericiliğine karşı bütün parti, kuruluş, meslek örgütü ve toplum kesimlerinin katılacağı belirtiliyor. 
Mitingin başarılı geçmesi halinde, AKP'nin sokakta kurmaya çalıştığı hegemonyanın kırılacağına işaret ediliyor.

AKP REDDEDİLDİĞİ İÇİN KATILMIYOR
AKP'nin bu mitinge katılmayacağının açıklanması, sol, sosyalist, laik ve cumhuriyetçi çevrelerdeki kaygıları gidirdi. daha önce geniş bir CHP'li kesimin de katılmakta tereddüt ettiği, ancak son gün yaşanan bu gelişmenin söz konusu kesimleri de rahatlattığı gözlendi.

Bilindiği gibi, AKP, bu mitinge katılmak istediğini belirterek CHP'ye başvurmuş, bu durum önce parti yöneticilerinde de  ikincikli bir tutumun oluşmasına yol açmıştı. AKP yönetimi kendilerinin de davet edilmesini istemiş, daha da önemlisi kendilerine de kürsüde söz verilmesini ya da en azından anons edilmelerini talep etmişti.

Ancak, CHP'ye hem kendi tabanı ve örgütlerinden hem de çeşitli kurum ve kuruluşlardan yapılan baskıların da etkisiyle, AKP'nin bu isteği son gün geri çevril. Bunun üzerine AKP mitinge katılmayacağını açıkladı.

Bu gelişmenin, sol, laik ve cumhuriyetçi çevrelerdeki tereddütleri giderdiği, cumartesi akşamından itibaren sosyal medyada mitinge katılma çağrılarının olağanüstü boyutlara ulaştığı gözlendi.

HAZİRAN'IN KATILMASI ETKİLEDİ
Özellikle Haziran Hareketi'nin mitinge katılacağını açıklaması, sol ve sosyalist çevrelerdeki kaygıları büyük öçüde giderdiği gibi, DİSK, KESK, TMMOB, TTB büyük meslek örgütlerinin mitinge katılmalarında da önemli bir rol oynadı. 

Tayyip Erdoğan liderliğindeki AKP iktidarının, darbe krizini fırsata çevirerek, başkanlık rejiminin önünü açmaya çalıştığı, bu amaçla Olağanüstü Hal (OHAL) ilan ettiği, şeriatçı militanları ve gerici toplulukları sokaklara salarak toplumu sindirmeye çalıştığı bu kritik dönemeçte; bu durum bütün ülkede büyük kaygı ve rahatsızlık yaratıyor, Bu durumun mitinge gösterilen ilginin artmasını sağladığı vurgulanıyor.

LAİKLİK TALEBİ YÜKSELİYOR
Darbenin bastırılmasından sonra sokaklara dökülen AKP taraftarları ve dinci grupların, IŞİD'i anımsatan sloganlar atması, camilerin siyasal parti gibi kullanılması, Alevi mahallelerine yönelik saldırılar, içki içiliyor diye bazı mekanların basılması ve gençlere yönelik darp girişimleri toplumu tedirgin etmiş ve esas laikliğin büyük bir tehdit altında olduğunu göstermişti. Özellikle teslim olan askerlerin gericiler tarafından dövülmesi, yerlerde sürüklenmesi, linç edilerek tekbir eşliğinde boğazlarının kesilmesi, tepkileri arttırmıştı.

Sokağa dökülen gericiler ise, sanki darbe girişiminde bulunanlar AKP'nin eski ortağı başka bir dinci grup değil de, cumhuriyetçilermiş gibi bir algı yaratmaya çalışıldı. 

Bu nedenle, Tayyip Erdoğan ve AKP'nin ısrarlı çağırılarına karşın, darbelere karşı oldukları halde, toplumun çok büyük kesimi sokağa çıkmadı. Daha da önemlisi Erdoğan'ın toplumsal desteğinin dar bir cami cemaatinden, militan bir kesim ve onların etkilediği küçük topluluklardan ibaret olduğu da ortaya çıktı. Erdoğan4ın sanıldığı kadar güçlü olmadığı görüldü.

Özellikle, Cemaatçi darbe girişiminin, gerçekte TSK'daki darbeye katılmayan cumhuriyetçi askerler ve birlikler tarafından bastırıldığının ortaya çıkmaya başlaması, AKP tarafından yazılmaya çalışılan sahte kahramanlık öykülerinin de inandırıcılığına büyük darbe vurdu.

KILIÇDAROĞLU KONUŞACAK, ORTAK METİN OKUNACAK
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşma yapacağı mitingde, katılımcı bütün kuruluş ve grupları ifade eden ortak bir metin de okunacak.

Miting'de hiçbir partinin flaması ve bayrağı olmayacak. Ancak parti olmadıkları için sendika, meslek örgütü, platform gibi oluşumların taleplerini ifade ettikleri dövizler taşınıbilecek. Alanda sadece Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunacak..

"AKP'nin katılmayacağını açıklaması tereddütleri giderdi: Taksim mitingine yüzbinler katılacak" haberi, 24 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AKP'nin katılmayacağını açıklaması tereddütleri giderdi: Taksim mitingine yüzbinler katılacak haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'nin katılmayacağını açıklaması tereddütleri giderdi: Taksim mitingine yüzbinler katılacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  2. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  3. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  4. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  5. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  6. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  7. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  8. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  9. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  10. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  11. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  12. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  13. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  14. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  15. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  16. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  17. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  18. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  19. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  20. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
Politika Haberleri