AKP’nin MİT sessizliği bozuldu: 1 ayda ne oldu?

AKP’nin MİT sessizliği bozuldu: 1 ayda ne oldu?

AKP’nin MİT sessizliği bozuldu: 1 ayda ne oldu? İlk olarak 23 Ağustos’ta gündeme gelen “PKK, MİT’in suikast timini yakalayıp kaçırdı'' iddiasına ilişkin KCK’dan doğrulama gelirken, CHP de konuyu Başbakan Binali Yıldırım’a sormuştu. AKP ve MİT'in konuya ilişkin...

İlk olarak 23 Ağustos’ta gündeme gelen “PKK, MİT’in suikast timini yakalayıp kaçırdı'' iddiasına ilişkin KCK’dan doğrulama gelirken, CHP de konuyu Başbakan Binali Yıldırım’a sormuştu. AKP ve MİT'in konuya ilişkin neredeyse 1 ay süren sessizliği ise dün sona ererken, kaçırılma olayı doğrulandı. Peki, bu 1 aylık süreçte neler yaşanmıştı?

İLK AÇIKLAMA KYB’DEN
İddialara göre, Süleymaniye’de Cemil Bayık’a suikast planlayan bir MİT timi, çift taraflı çalışan bir istihbarat elemanın verdiği bilgiler sonrası PKK tarafından Süleymaniye’de yakalandı ve kaçırıldı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Ankara Temsilcisi Behroz Gelali’nin AKP tarafından apar topar sınır dışı edilmesi ve temsilcilİğin de kapatılması sonrası olay ilk kez kamuoyunun gündeme gelmişti.

KYB’nin Politbüro üyesi Sadi Ahmed Pirê, sınır dışı kararına tepki gösterdiği açıklamasında, “Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) KYB’nin kontrolünde olan bir bölgede başarısız bir operasyon gerçekleştiriliyor. Boşa çıkan operasyonda MİT üyeleri kaçırılıyor. Bu olayın hemen ardından Ankara, temsilcimizi sınır dışı ediyor'' demişti.

KCK DOĞRULADI
Bu sözler sonrası AKP’den bir açıklama gelmezken, ilk açıklama KCK üyesi Diyar Xerib’ten geldi. Xerib, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) suikast için görevlendirdiği yetkililerini Süleymaniye’de yakaladıklarını söyledi. Xerib, ihtiyaç olması durumunda bu isimleri ve fotoğrafları medyayla paylaşmaya hazır olduklarını dile getirdi.

ÇİFT TARAFLI ÇALIŞTI…
Al-Monitor’da konuyla ilgili yer alan haberde, “Temmuz 2015’ten sonraki bir tarihte MİT’in PKK yöneticisi Cemil Bayık’ın yakın çevresine sızmaya çalıştı ve bunun üzerine PKK, Bayık’ın bir korumasını yem olarak kullanmaya karar verdi. MİT bu yemi yuttu ve PKK, bu koruma üzerinden MİT ajanlarını iki yıl boyunca doğru bilgilerle besledi'' iddiası yer aldı.

Buna göre, aynı istihbarat elemanı üzerinden verilen sahte bilgi sonrası MİT’çiler Süleymaniye’de yakalanıp, kaçırıldı.

AKP, konuyla ilgili çıkan haberlere uzun süre sessizlikle yanıt verirken, CHP Milletvekili Musa Çam, iddiaları Meclis gündemine taşımıştı. Çam,  Binali Yıldırım’a hitaben verdiği soru önergesinde,  "MİT mensuplarının Süleymaniye’de kaçırıldığı doğru mu?" diye sordu.

Çam, “Hemen her konuda konuşan Erdoğan’dan ne hikmetse tık yok. MİT’in kanunsuz ve Anayasaya aykırı şekilde Erdoğan’a bağlanmasını iyi bir şeymiş gibi göstermek için bir operasyon gerçekleştirilmek isteniyor. Ve maalesef ülkemiz adına istihbarat örgütümüz adına ciddi bir başarısızlık, bir kriz yarattılar'' ifadelerini kullandı.

BİR AYLIK SESSİZLİK SONA ERDİ
Tüm bu açıklamalara karşın 19 Eylül'e kadar AKP ve MİT'in sessizliği sürmüş, olay ne doğrulanmış, ne de yalanlanmıştı.

Dün akşam saatlerinde Al Monitor’ün, “PKK’nın Irak’ın kuzeyinde iki üst düzey Türk istihbarat yetkilisini kaçırıp Kandil dağlarındaki üssüne götürdüğüne dair bilgiler geliyor. MİT Başkanı Hakan Fidan’ın görüşmeler yapmak için Erbil’e gidebileceği söyleniyor. Ankara bu sorunu nasıl çözmeyi planlıyor?'' sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, suskunluğu bozarak, şunları söyledi:

"PKK yerel yetkilileri, sıradan sivilleri, doktorları, polisleri ve herkesi kaçırdı. Bu yüzden bir terör örgütü. Elbette kurumlarımız, PKK’nın kaçırdığı tüm vatandaşlarımızın geri getirilmesi için çalışıyor; ancak ülkemizin, bizim bahsedilen iki kişiyi geri getirmek için PKK ile kurduğumuz doğrudan bir bağlantı yok."

"AKP’nin MİT sessizliği bozuldu: 1 ayda ne oldu?" haberi, 20 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 20 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AKP’nin MİT sessizliği bozuldu: 1 ayda ne oldu? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP’nin MİT sessizliği bozuldu: 1 ayda ne oldu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  2. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  3. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  4. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  5. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  6. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
  7. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  8. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  9. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  10. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  11. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  12. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  13. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  14. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  15. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  16. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  17. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  18. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  19. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  20. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
Gündem Haberleri