AKP'nin yazdığı ve oynadığı bir gösteri: Rektörlük seçimleri

AKP'nin yazdığı ve oynadığı bir gösteri: Rektörlük seçimleri

AKP'nin yazdığı ve oynadığı bir gösteri: Rek... Geçtiğimiz günlerde, ilk kez Kaçak Saray'da yapılan Yükseköğretim AkademikYıl açılışında konuşmuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Üniversitelerimizde hala var olan rektör adaylarının öğretim üyelerinin oylarıyla...

Geçtiğimiz günlerde, ilk kez Kaçak Saray'da yapılan Yükseköğretim AkademikYıl açılışında konuşmuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Üniversitelerimizde hala var olan rektör adaylarının öğretim üyelerinin oylarıyla belirlenmesi bir sıkıntıya dönüşmüştür. Üniversitelerde yaşanan bu yıkıcı süreç YÖK ve Cumhurbaşkanının takdiriyle daha da kırıcı ve yakıcı bir hale dönüşmüştür. Genel olarak yükseköğretim sistemimizin ciddi bir yeniden yapılandırmaya tabir tutulması gerekmektedir' ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın açıklamasını değerlendiren Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) Başkanı Ebru Aylar, 'Erdoğan'ın Akademik Yılı Açılış Töreni''ndeki açıklamalarıyla bir süredir sinyalleri verilen dönüşümün başka noktalarına da değinmiş olduğunu söyledi ve "Rektörlük seçimleri topyekün AKP'nin yazdığı ve oynadığı bir gösteriye dönüşmüştür" ifadelerini kullandı.

 Ebru Aylar'ın soL'da yer alan yazısı şu şekilde:

Yükseköğretim alanında gerçekleşecek olan ciddi değişikliklerin arifesindeyiz. 674 sayılı KHK ile ÖYP kapsamındaki araştırma görevlilerinin iş güvencesi ellerinden alındı, bunu yükseköğretim alanındaki emek sürecinin dönüşümünde, devamı gelecek önemli bir adım olarak okumak gerek. Erdoğan'ın "Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni''ndeki açıklamalarında bir süredir sinyalleri verilen dönüşümün başka noktalarına da değinilmiş olundu. Rektörlük seçimleri önceleri Erdoğan, zamanında Davutoğlu tarafından da ara ara gündeme getirilmişti. En son Ağustos ayında AKP tarafından meclise getirilen önerge, muhalefet partilerinin oyları ile kabul edilmedi. Bu önerge seçimlerin kaldırılmasına, YÖK'ün belirleyeceği 3 aday arasından Cumhurbaşkanının bir kişiyi rektör olarak atamasına dayanmaktaydı. 

ERDOĞAN'IN AKLINDA NE VAR?

Erdoğan mevcut rektörlük seçimlerini "görünüşte demokratik" olarak nitelerken, aklında ise üniversite bileşenlerinin görüşünü tamamen önemsiz kılan bir atama sürecine geçiş yapmak var. Bunu farklı şekillerde hayata geçirebilirler; geçen sefer öne sürdükleri önergenin içeriğine sadık kalabilirler ya da çeşitli sermaye gruplarını üniversitelerin yönetim sürecinde söz sahibi kılacak mütevelli heyeti kurgusunu da hayata geçirerek rektör belirlemede AKP'nin ve sermayenin ortak karar vereceği bir süreç tanımlayabilirler. 

Aslında ne şu an fiili olarak yürüttükleri süreç demokratiktir, ne de yeni tanımlanacak olan... Amaç Gülen Cemaati ile yaşadıkları çekişme sonrası oluşan kaos ortamı üzerinden üniversitelerde kendi belirlenim ve otoritelerini artırmak.

ÜKD (Üniversite Konseyleri Derneği) olarak biz bunu bir süredir “AKP’nin üniversiteleri''ni yaratma çabası olarak tanımlıyoruz. Burada demokrasiye yer yok. Demokrasiden bahsedeceksek, İstanbul Üniversitesi’ndeki seçimlerde en yüksek oyu alan ve atanmayan Raşit Tükel örneğini nasıl okuyacağız, ya da en son seçimde oyların büyük bir çoğunluğunu almış olmasına rağmen atanmayan Gülay Barbarosoğlu, yani Boğaziçi Üniversitesi örneğini... Boğaziçi üniversitesinde halen rektör ataması gerçekleşmedi, hangi gerekçeye dayandıkları ise belli değil.

Son olarak, şu an yürürlükte olan rektörlük seçimlerine de değinmek gerek. AKP iktidarı ile birlikte rektörlük seçim süreci aslında tam bir oyun sahnesine dönmüştü. AKP iktidarı öncesinde üniversitenin tüm bileşenlerinin oy hakkının olmayışını, yani idari personel, araştırma görevlileri, okutmanlar ve öğretim görevlileri ile öğrencilerin seçim sürecinde söz sahibi olmamasını eleştirmekteydik. Bugün ise rektörlük seçimleri topyekûn AKP'nin yazdığı ve oynadığı bir gösteriye dönüşmüştür. Eleştirilecek nokta sayısı daha da artmıştır. Rektör adaylarının sırasıyla Cumhurbaşkanının huzuruna çıkıp onay almaya çalıştığı süreçler yaşadık. Fiili süreç içerisinde seçim yapılıyor olsa da asıl kararı veren Cumhurbaşkanı, bu ara kademeleri ortadan kaldırmak niyetinde. Yalnız bu durum “Zaten böyle işlemiyor muydu süreç? Değişen bir şey olmayacak ki'' rahatlığında karşılanmamalı. Tüm bu müdahalelerin üniversiteleri bilim ve aydınlanmadan uzak mekânlara dönüştürme sürecini hızlandırdığı unutulmamalı.

"AKP'nin yazdığı ve oynadığı bir gösteri: Rektörlük seçimleri" haberi, 20 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AKP'nin yazdığı ve oynadığı bir gösteri: Rektörlük seçimleri haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'nin yazdığı ve oynadığı bir gösteri: Rektörlük seçimleri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Gündem Haberleri