Almanlar da 'sehven' dedi

Almanlar da 'sehven' dedi

Almanlar da 'sehven' dedi Işın Toymaz / BerlinG20 zirvesine gölge düşüren, içinde Türk gazeteci Adil Yiğit’in de bulunduğu yasaklı 32 gazetecinin yer aldığı kara liste, Alman medya tarihine de Temmuz ayında kara bir leke olarak geçmişti.Yaklaşık...

Işın Toymaz / Berlin

G20 zirvesine gölge düşüren, içinde Türk gazeteci Adil Yiğit’in de bulunduğu yasaklı 32 gazetecinin yer aldığı kara liste, Alman medya tarihine de Temmuz ayında kara bir leke olarak geçmişti.

Yaklaşık iki ay önceki akreditasyon skandalının ardından Federal Kriminal Dairesi Şefi Holger Münch gazetecilerden öyle bir mazaretle özür diledi ki, akıllara Türkiye’deki “sehven'' gerekçeleri geldi.

BERAAT EDEN GAZETECİ ''SABIKALI’ KAYDEDİLMİŞ
BKA’daki bilgisayarlarda milyonlarca verinin hatalı kaydedildiği iddiaları sonrası Berlin’de basın mensuplarının karşısına çıkan Alman polis şefi Münch, akreditasyon skandalı ile ilgili 2 olayda hatanın BKA merkezinden değil eyalet düzeyindeki kriminal dairelerin hatalı işlem yapmasından kaynaklandığını, bir diğerinde isim karışıklığı meydana geldiğini, dördüncü olayda ise bir foto muhabirinin sehven “sabıkalı'' olarak kaydedildiğini dile getirdi.

Holger Münch, sanıldığının aksine BKA’nın değil verilerden bölgelerdeki polis merkezlerinin sorumlu olduğunu belirttiği konuşmasında sistemdeki “zayıf noktalara'' işaret etti. Bununla birlikte BKA’nın fişleme sistemini Münch, “Veri bankası Alman polisinin hafızasıdır. İlgili makamlar bilgileri hassasiyet içinde değerlendiriyorlar. Federal Kriminal Dairesi masum olanlar hakkında toplu olarak bilgi toplamıyor'' sözleriyle savundu.

GAZETECİLERE ''CİDDİ GÜVENLİK TEHDİDİ’ SUÇLAMASI
Beraat etmiş olmasına rağmen, G20 Zirvesinde akreditasyonu sabıkalı olduğu iddiası ile iptal edilen gazetecinin itirazı sonrası söz konusu ithamlar yüksek sesle dile getirilmişti.

Geçtiğimiz Temmuz ayı başında Hamburg’daki G20 zirvesi çerçevesinde Federal Basın Dairesi ve Federal Kriminal Dairesi 32 gazetecinin akreditasyonunu iptal etmişti.

9 gazeteci zirvenin olduğu binadaki basın merkezinin girişinden geri çevrilmiş, diğerleri ise merkeze bile gelememişti. Akreditasyonu iptale gerekçe olarak “Ciddi güvenlik tehdidi'' öne sürülmüştü.

TÜRK GAZETECİ ADİL YİĞİT: DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ
Başta akrediteleri kabul edilen basın mensuplarından 32 kişinin arasındaki tek Türk gazeteci olan Adil Yiğit’in de akreditasyonu “sakıncalı'' ve “aktivist'' olduğu gerekçesi ile iptal edilmişti.

Almanya’nın Hamburg kentindeki Avrupa Postası gazetesinin yayıncısı ve Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) üyesi Adil Yiğit, akreditasyonların Alman Gazeteciler Birliği’nin (DJV) desteğiyle konuyla ilgili toplam 9 gazeteci adına dava açtıklarını bildirdi.

''ÖZÜR DEĞİL, HÜKÜMETE DESTEK OPERASYONU’
Yiğit söz konusu akreditasyon iptallerinin Alman medya tarihinin kara günü olarak niteledi ve Almanya’nın basın özgürlüğü konusunda sınıfta kaldığını vurgulayarak, davanın takipçisi olduklarını belirtti.

Gazeteci Yiğit ABC’ye yaptığı açıklamada , Alman polis şefinin açıklamalarını “Mecbur kaldılar, özür dilediler. Bu Merkel’e seçimlere ramak kala destek operasyonudur, imaj temizliğidir'' sözleriyle değerlendirdi.

''MİT-ALMAN İSTİHBARATI İLİŞKİSİ İDDİALARI NETLİK KAZANDIRILSIN’
Yiğit “Almanya gibi istihbaratı gelişmiş bir ülkenin seçimlere ramak kala bu özrü Merkel Hükümeti’ne düpe düz destektir. Gerçekte kamuoyu baskısı sonrası mecbur kaldılar. DJV dava açmasaydı, kamuoyu ve Alman medyasının temsilcileri peşine düşmeseydi özür falan da dilemezlerdi. 32 gazeteci için özür bekliyoruz. Yazılı özür borçları var.

Tüm bu ''mecburi’ özür tarzı, akreditasyon skandalının ardında Türk ve Alman istihbaratının işbirliği içinde olduğu yönündeki şüphelerimizi de güçlendirdi. Tüm bunlarından arkasında Türkiye olduğuna inanıyorum. MİT-Alman istihbaratı işbirliği iddialarına karşı Başbakan Angela Merkel’den konuya hızla netlik kazandırmasını bekliyoruz'' dedi.

YEŞİLLER KONUYU MECLİS’E TAŞIYOR
Öte yandan Birlik’90 / Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Konstantin von Notz BKA’nın binlerce kişi hakkında yasalara aykırı olarak bilgi topladığını belirtti. Yeşiller konuyu Meclis İçişleri Komisyonu’nun Özel Oturumu’na taşımaya hazırlanıyor.

"Almanlar da 'sehven' dedi" haberi, 02 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Almanlar da 'sehven' dedi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanlar da 'sehven' dedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  2. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  3. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
  4. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  5. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  6. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  7. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  8. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  9. 00:02 Çok popüler bir Türk helva markasının ürünlerinin toplatılması kararı alındı!
  10. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  11. 23:50 Dünyanın en iyi havalimanları açıklandı: Türkiye de listede
  12. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  13. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  14. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  15. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  16. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  17. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  18. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  19. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  20. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
Dünya Haberleri