Altın ticaretinde bir tuhaflık var: Yeni Sarraflar mı?

Altın ticaretinde bir tuhaflık var: Yeni Sarraflar mı?

Altın ticaretinde bir tuhaflık var: Yeni Sar... Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş, bugün köşesinde Reza Zerrab davasını yazdı. Altın ticaretinin geçmişte birilerini zenginleştirdiğine dikkat çeken Aktaş bugün de benzer bir durumla karşı karşıya mıyız diye sordu.Aktaş...

Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş, bugün köşesinde Reza Zerrab davasını yazdı. Altın ticaretinin geçmişte birilerini zenginleştirdiğine dikkat çeken Aktaş bugün de benzer bir durumla karşı karşıya mıyız diye sordu.

Aktaş Türkiye’nin bu yılki altın ticaretinin dikkat çektiğine değinirken, bu senenin ilk on ayına dair verileri paylaştı. Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’yle olan altın ticaretinde ithalat ve ihracat rakamlarının birbirine çok yakın olduğunu belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden on ayda her 100 dolarlık altın ihracatına karşılık 84 dolarlık altın aldığımızı anlatan Aktaş, BAE ile neden böylesine bire bir denilecek düzeyde altın ticareti yapıldığını bilmediğimizi ifade etti.

“Türkiye acaba altın ticareti yoluyla yeniden tuhaf işlere girişiyor, yeni Rezalar mı yaratıyor?'' diye soran Aktaş’ın yazısı şöyle:

Altın ticaretinde geçen yıllarda yaşadıklarımız birilerini çok zengin etti, Türkiye’nin de başına bela oldu.

Ekranlarda boy gösterip cari açığımızı kapatmakla övünen kişiye madalya verdik.

Onun bu duruma gelmek için rüşvet verdiklerini ise yargılamadan akladık.

Sonra bu kişi ABD’de yargılanmaya başladığında sağlığından ve akıbetinden “endişe edip'' işi ABD’ye nota vermeye kadar götürdük.

Reza itirafçı olunca bu kez onun casus olduğuna kanaat getirdik.

Tarih tekerrürden mi ibaret, yine benzeri bir durumla mı karşı karşıyayız acaba?

Bu ticaretin açıklaması ne?

Türkiye’nin bu yılki altın ticareti çok dikkat çekiyor. Bu konuya daha önce de defalarca değindik. Ekim verileri belli oldu ve on aylık duruma da eğilelim istedik.

Türkiye on ayda 6.1 milyar dolarlık altın ihracatına karşılık 14 milyar dolarlık ithalat yaptı. Bu tutarlar, Türkiye İstatistik Kurumu kayıtlarında “külçe altın'' olarak geçiyor. TÜİK de bu verileri gümrük kayıtlarından alıyor.

Hurda altın ithalatında kimi zaman vergi sorunu yaşanması yüzünden ithalatın külçe biçiminde yapıldığı vurgulanıyor. Dolayısıyla 14 milyarlık ithalatın tümünü gerçek anlamda külçe olarak görmemek gerektiği belirtiliyor.

Külçe altındaki ithalat, ihracattan yaklaşık 8 milyar dolar daha fazla. Net ithalatın bu boyuta varmasında iç talebin önemli bir rolü olduğu biliniyor.

Ancak 14 milyarlık ithalatın tümü iç taleple açıklanamaz. Türkiye, külçe olarak ithal ettiği altının bir kısmını işliyor ve ihraç ediyor. Kapsamında işlenmiş altının da bulunduğu 71’inci fasıl kapsamındaki ihracatın on ayda 9.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtelim.

“Türkiye önemli bir rafineri kapasitesine kavuşmuş durumda ve bundan dolayı aslında hurda olmakla birlikte külçeye dönüştürülerek ithal edilen altın burada işleniyor ve ihraç ediliyor.'' Yüksek tutarlı altın ithalatına getirilen en temel açıklama bu.

Zaten TÜİK kayıtlarında ilk on ay için hurda altın ithalatı sıfır görünüyor.

Ya BAE’nin durumu?

Ne var ki açıklanmasında zorluk çekilen, hatta diyebiliriz ki hiç açıklanamayan bir durum da var.

Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’yle olan altın ticareti…

On aydaki 6.1 milyar dolarlık külçe altın ihracatının 5.1 milyar dolarını Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapmışız. Yani bu ülkenin payı tam yüzde 83.

On aydaki 14 milyar dolarlık ithalatın da 4.3 milyar dolarını bu ülkeden gerçekleştirmişiz. Arap Emirlikleri’nin ithalattaki payı yüzde 30.

Çıkaralım Birleşik Arap Emirlikleri ile olan ticareti… Külçe altın ihracatımız 1.1 milyar dolar, ithalatımız ise 9.7 milyar dolar.

Ya da şöyle söyleyelim: Birleşik Arap Emirlikleri’nden on ayda her 100 dolarlık altın ihracatına karşılık 84 dolarlık altın almışız. İhracat ve ithalat birbirine çok yakın.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin özelliği ne? Hatırlanacaktır, İran’la altın ticareti ve usulsüzlük ayyuka çıktığında devreye Birleşik Arap Emirlikleri sokulmuştu. Peki şimdi ne oluyor?

Ne olduğunu, BAE ile neden böylesine bire bir denilecek düzeyde altın ticareti yapıldığını bilmiyoruz. Arap Emirlikleri’ndeki bir vergi mevzuatı değişikliğinden sonra bu hareketin yoğunlaştığı dile getiriliyorsa da bu ülkenin altın ticareti konusunda geçmişten gelen şaibeli durumu kafalarda yeni soru işaretleri oluşmasına yol açıyor.

Türkiye acaba altın ticareti yoluyla yeniden tuhaf işlere girişiyor, yeni Rezalar mı yaratıyor?

Açıklanmaya muhtaç bir durum var

Türkiye altın ticaretinde tuhaf bir durum yaşıyor. İthalatın büyüklüğü ikinci planda aslında. Bu ithalatla gelen altın işlenip bir ölçüde ihraç ediliyor, yurtiçindeki vatandaşın da talebi var. Dolayısıyla 14 milyar dolarlık altın ithalatı önemli bir düzeye işaret etmekle birlikte çok çok anormal değil.

Asıl anormallik aynı ülkeyle, yani Birleşik Arap Emirlikleri’ye, aynı gümrük tarife istatistik pozisyonuyla yapılan ticarette…

Ekonomi Bakanlığı’nın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda duyarlı olmaları ve kamuoyunu bilgilendirmeleri gerekiyor. Gümrük kayıtlarında mı bir sorun var, bilinmeyen detaylar mı var, bunların açığa çıkması gerekiyor.

"Altın ticaretinde bir tuhaflık var: Yeni Sarraflar mı?" haberi, 08 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 08 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Altın ticaretinde bir tuhaflık var: Yeni Sarraflar mı? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Altın ticaretinde bir tuhaflık var: Yeni Sarraflar mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:22 İngiltere'de Morgda Cinsel Suç: Tutuklama ve Şok Edici İtiraf
  2. 15:16 Pavyon Dansı Moda Oldu! 'Dilber'Gece Kulübüne Taşındı!
  3. 15:04 Rakı Fiyatlarında Artış Bekleniyor: Hangi Markalar Zamlanacak?
  4. 15:03 Heyecan Verici Gelişme! PlayStation Oyunları Artık iPhone ve iPad'de!
  5. 15:03 Milyonları ilgilendiren gelişme: AKP'den emekli ve memur maaşlarında kritik değişiklik planı!
  6. 15:03 Serenay Sarıkaya ve Mert Demir Aşk Yaşıyor: İlk Kez El Ele Görüntülendi!
  7. 15:02 Fırtına Alarmı! İzmir'de Bu Akşam Kuvvetli Rüzgar ve Fırtına Bekleniyor
  8. 14:51 Fenerbahçe Opet,Sultanlar Ligi'nde Eczacıbaşı'yı Yenerek Şampiyon!Kutlama'daki Fotoğraf Gündem Oldu
  9. 14:47 Koç Holding, dolandırıcılıkla ilgili bir uyarıda bulundu
  10. 14:47 Rakıya zam geliyor: Tarih açıklandı
  11. 14:45 Rakı severlere kötü haber: TBYD Başkanı zam için tarih verdi!
  12. 14:42 Araç Kiralama Giderlerinde Kamuda İsraf Alarmı
  13. 14:34 Sığınmacıları Ruanda'ya Gönderme Kararı: İngiltere'nin Tartışmalı Adımı
  14. 14:31 Güneş Kremi: Yaz Aylarının Vazgeçilmezi ve Cilt Dostu Koruyucunun Faydaları!
  15. 14:30 Heyecanla Beklenen Ölümlü Dünya 2'nin Netflix Yayın Tarihi Belli Oldu!
  16. 14:30 Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden müjde! 1 Mayıs itibariyle 1 TL'ye düşürülüyor
  17. 14:26 Boeing'in 787 Üretimindeki Sorunlar ve FAA Gözetimi: Havacılık Devi Zorluklarla Karşı Karşıya
  18. 14:24 ABD Kısıtlamalarına Rağmen: Nvidia Çipleri Çin'de Alıcı Buluyor
  19. 14:20 Kağıthane'de Tehlikeli Yolculuklar: Çocuklar Risk Altında!
  20. 14:15 Türkiye'nin iş gündemi Beştepe'de: Çalışma Meclisi'nde neler konuşulacak?
Ekonomi Haberleri