Amok Koşucusu

Amok Koşucusu

Amok Koşucusu Çağdaş GökbelBazı zamanlar vardır, geleceğe sırtınızı dönmek istersiniz. Şu sıralar sıklıkla içine düştüğüm ruh halini en yalın biçimde böyle ifade edeceğimi düşünüyorum.Hissettiğim şey eski mutlu günlere duyulan...

Çağdaş Gökbel
Bazı zamanlar vardır, geleceğe sırtınızı dönmek istersiniz. Şu sıralar sıklıkla içine düştüğüm ruh halini en yalın biçimde böyle ifade edeceğimi düşünüyorum.

Hissettiğim şey eski mutlu günlere duyulan özlem mi? Böyle tanımlamak belki de klişe gelebilir. Sanırım hissettiğim bu değil. Kafamı kaldırıp karşıya baktığımda iyi şeyler göremediğimden ruhum böylesine sıkılgan.

İkinci dünya savaşının yükünü kaldıramayan bir yazarla yıllar sonra aynı noktada durabilmenin garipliğini ve savaşan tarafların çokluğunu gördükçe dünyanın bugün giderek insanların ölüm sahası haline geldiğini görüyorum.

Binlerce örgüt aynı anda ölüm kusuyor insanlığın üzerine. Adını kanıksar gibi olduk. ''Terör’ kafa kesen ve insanın etlerini lime lime eden bir terör. Hayal kurmaya, sarılmaya ve insana dair ne kadar güzel şey varsa düşman olan bir terör. Yüce bir amaca hizmet ediyorlar ve ne yapsalar mubah. 1942 Yılında Brezilya’da karısı ile birlikte intihar eden sürgünde bir adamın hikayesi çarpıyor ruhuma ve yaşadıkça zihnimin karanlık kayalıklarına vuruyor şişenin içindeki saklı hikayesi.

“Yabancı bir adam sürüyor arabayı, sağ koltukta ise bir kadın gözleri yaşlı. Korkutucu bir sessizlik! Bugün neden doğmak ister insan. Bir çocuk neden hep arabanın arkasından bakar? Kaçırmamak için düşleri, geride kalanları unutmamak için, her defasında döner ve bakar arkasına.''*

amok.jpg"Neden" diyerek sormayı unuttuğumuz anda yeni bir filmin ışığı altında kamaştı gözlerimiz. Acılarımızı ikiye böldük kimine sövdük, kimine sevindik. Amok Koşucusu kimdir? Neden durdurulamaz? Amok Koşucusunu durdurabilmenin iki yolu vardır: Ya öldürürsünüz ya da o yeterince öldürdükten sonra ağızından köpükler saçarak kendiliğinden durur. ''Malezyalılarda görülen bir tür sarhoşluk’ Başka bir ifade ile cinnet haline benziyor diyebiliriz. Yoluna ne çıkarsa insan ya da hayvan fark etmeksizin acımasızca saplıyor hançerini.

Yaşadığımız ve yaşamaya devam ettiğimiz bu dehşetengiz film bana tek bir hikayeyi anımsatıyor Amok Koşucusu'nun hikayesini. Kim durdurabilir patlayan insan bedenlerini? Cevabı çok basit elbette ki, ölüm durdurabilir. Stefan Zweig kitabında yedi farklı hikayeyi anlatır. Yedi ayrı insanın umutsuzluğuna ve ruh dünyasına ışık tutar. Şimdilerde neler olduğunu fark edemeyen insanlar için en iyi çözüm önerim edebiyata ve geçmişe bir göz atmaları.

BAY HİÇ KİMSE (MR.NOBODY)

Artık yaşadığımız ülke gerçek bir distopya olmuş durumda. Yüzlerce insan ölürken evlilik programlarında güvenli aşk arayan çiftleri izliyoruz veya bir adaya gönderilen ve yarıştırılan insanlar için oy atıyoruz.

"Bay hiç kimse" dünyada yaşayan son ölümlüdür. Filmde insanlık ölümsüzlüğü bulmuştur ve bay hiç kimsenin hayatı onlar için eğlencelik bir seyir haline gelmiştir. Onun hayatta kalması ya da ölmesi, kaderi insanların yapacağı oylamaya bırakılır. Yaşaması için "evet" veya ölmesi için "hayır" demeniz yeterli. Sahi İspanya’da mültecilere para atarak eğlenen Avrupalıları izlemiştiniz değil mi?

Öyleyse bu filme bilim kurgu diyerek gerçekten uzaklaştırmamalıyız. ''Filmlerde olur böyle şeyler’ dememeliyiz. Yakın zamanda insan hayatlarını oylar hale geleceğiz ve nitekim fark etmeden oyluyoruz zaten. Filmin müziklerini (saundtrack) Belçikalı gitarist ''Pierre Van Dormael’ yapmış ve gerçekten iyi bir iş çıkartmış. Siz yazıyı okurken ve bu müziğe kulak verirken derin bir uykudaydınız. Etkisi altında olduğunuz hipnozdan başkarakterimiz; "Bay hiç kimse" gibi üç dediğimde uyanarak kurtulabilecek misiniz? Ve bir soru daha; tekrar koşmaya başladığında Amok Koşucusu'nu durdurabilecek misiniz?

*Yazının devamı için:

"Amok Koşucusu" haberi, 21 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Amok Koşucusu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Amok Koşucusu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 Fatih Altaylı: Soylu’nun zeki, akıllı biri olduğunu düşünmüştüm hep
  2. 11:30 Faruk Bildirici: O montaj fotoğraf gazetecilik problemi
  3. 11:30 Akaryakıt Fiyatlarında Büyük İndirim: Motorine 1.17 TL'lik Düşüş!
  4. 11:22 Çorlu tren faciası davasında karar çıktı
  5. 11:18 Hamas'ın üst düzey yetkilisi silah bırakma koşulunu açıkladı
  6. 10:53 Son seçim anketinden AK Parti ve YRP'ye kötü haber: CHP’nin yükselişi sürüyor
  7. 10:49 Filozof Atakan yıllar sonra ortaya çıktı
  8. 10:43 Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’ın dudak uçuklatan maaşı: 801 bin lira
  9. 10:39 Sosyal medyadan duyurdu: İYİ Parti'de üst düzey istifa
  10. 10:32 Mehmet Yakup Yılmaz: Erdoğan'ın MHP'yi yok sayabileceğini düşünmüyorum
  11. 10:25 Barış Terkoğlu yazdı: Uğur Dündar’ın babalık davası
  12. 10:22 İsmail Kartal: 5'te 5 yapabilirsek, hedefimize ulaşma şansımız olabilir
  13. 10:18 Hatay'da afetzedelerin sorunları büyüyor: Hava tozlu, konteynerler böcekli
  14. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
  15. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  16. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  17. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  18. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  19. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  20. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
ABC Kritik Haberleri