Anayasa görüşmelerine 'köfte' arası

Anayasa görüşmelerine 'köfte' arası

Anayasa görüşmelerine 'köfte' arası Anayasa değişikliğinin ikinci tur görüşmeleri başladı. İkinci turda sadece önergeler üzerinde konuşmalar yapılacağı için görüşmelerin 3-4 günde tamamlanması bekleniyor. Teklifin ilk maddesi 345 oyla kabul edildi.AKP’nin...

Anayasa değişikliğinin ikinci tur görüşmeleri başladı. İkinci turda sadece önergeler üzerinde konuşmalar yapılacağı için görüşmelerin 3-4 günde tamamlanması bekleniyor. Teklifin ilk maddesi 345 oyla kabul edildi.

AKP’nin hazırladığı ve MHP’nin destek verdiği 18 maddelik anayasa değişikliğinin ikinci tur görüşmeleri başladı.

İkinci tur görüşmelerini Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı yönetiyor. Meclis’te grubu bulunan 4 siyasi parti de neredeyse tam kadro Genel Kurul’da.

Birinci turda Meclis’ten ayrılmayan, grubunun başında görüşmeleri izleyen MHP lideri Devlet Bahçeli, ikinci turun başında da Genel Kurul’da hazır bulundu.

Birinci tur görüşmelerini Genel Kurul’a kurduğu sistemle canlı yayınlayan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, ikinci turda da aynı şekilde yayına devam etti.

VEKALETEN OY KULLANMA TARTIŞMASI

Teklifin ilk maddesinin okunmasından sonra CHP, bakanların vekaletle oy kullanması nedeniyle usul tartışması açılmasını istedi. Özel, “Vekalet sırasında oyunu söylüyorsa, oyunu açık kullanmış oluyor ve gizli oy kuralını ihlal ediyor. Eğer oyunu söylemiyorsa bu durumda da oyu kullanan kişi iki kez oy kullanmış oluyor. Biz vekaletle oy kullanılamayacağını düşünüyoruz'' dedi.

Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Meclis Genel Kurulu’na ara vererek grup başkanvekillerini talebi değerlendirmek üzere toplantıya çağırdı.

Toplantının ardından Genel Kurulu açan Bahçekapılı, daha önceki oylamalarda vekaleten oy kullanıldığını, bu yöndeki yasaların da vekaleten oy kullanmaya engel olmadığını söyledi. Ancak CHP’nin itirazını sürdürmesi üzerine usul tartışması açıldı.

Anayasa değişikliği teklifi ikinci tur görüşmelerinde paketin referanduma götürülebilmesi için en az 330 oy alması gerekiyor. Birinci turda, maddelere geçilmesi oylaması hariç diğer madde oylamalarında, “kabul'' oyları 340’ın altına düşmedi.

CHP’Lİ VEKİLLERDEN ''AYAĞA KALK’ EYLEMİ

CHP milletvekilleri, “ayağa kalkıyoruz'' eylemleri kapsamında, saat 18.00’de, Meclis Genel Kurulu’nda ayağa kalktı. Milletvekilleri 1 dakika alkış protestosunda bulunduktan sonra Genel Kurul çalışmalarına devam edildi.

TUTUKLU VEKİL TARTIŞMASI

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, tutuklu 11 milletvekilinin Meclis Başkanlığı’na verdiği yasama çalışmalarına katılma dilekçesini hatırlattı. Yıldırım, Genel Kurul’a ara verilip, Meclis Başkanvekili başkanlığında Adalet Bakanı ile grup başkanvekillerinin toplantısında tutuklu milletvekillerinin oy kullanmasının sağlanmasını talep etti.

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, “Ben nasıl tutukluluğa itiraz edebilirim. Benden yetkim olmayan bir şeyi talep ediyorsunuz. Ben yargıya nasıl müdahale edeyim. Yargıya başvurun itiraz edin'' dedi. Yıldırım’ın talep ettiği usul tartışması açılmadı.

''TEKLİF YASALAŞIRSA PARTİ DEVLETİ OLUR’

Tartışmaların ardından 1’inci madde üzerinde verilen önergeler hakkında konuşmalar başladı. AKP önergeleri geri çekilirken CHP ve HDP’nin önergeleri üzerine 5’er dakika konuşma yapıldı. HDP Milletvekili Osman Baydemir, “Teklif yasalaşırsa parti devleti olur. Yüzde 10 barajına yüzde 50 barajı eklenir. Eşitlik özgürlük için herkesi hayırda, barışta buluşmaya çağırıyorum. Biji azadi'' dedi.

KABİNLER BOŞ KALDI

Konuşmaların ardından 1’inci maddenin oylamasına başlandı. HDP bu turda da oy kullanmama tavrını sürdürdü. CHP, bazı MHP milletvekilleri kabine girerek oy kullanırken AKP milletvekilleri ilk turda olduğu gibi kabine girmeden oy kullanmaya devam etti.

Başbakan Binali Yıldırım da oyunu kabin dışında zarfa koyarak kullandı. CHP ve MHP liderleri ise kabine girerek oylarını kullandı. Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, milletvekillerini “Kutuların önünde fotoğraf çektirmemeye özen gösterin. Oy kullanmayanlar yerine otursun ya da kulislere çıksınlar'' diye uyardı.

TÜRKEŞ’İN VEKALETİ ALBAYRAK’TA

Bakanlar Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş ve Mevlüt Çavuşoğlu adına sırasıyla Nurettin Canikli, Berat Albayrak ve Çağatay Kılıç vekaleten oy kullandı.

Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “Oy kullanmayan milletvekili var mı?'' diye sordu. HDP milletvekilleri “Evet 11 milletvekili oy kullanmadı'' diye bağırdı. Bahçekapılı, soruyu tekrarladığında bu kez HDP milletvekilleri “Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken'' diyerek tutuklu milletvekillerinin isimlerini saydı.

İLK MADDE KABUL EDİLDİ

Oylamanın ardından anayasada yargının bağımsızlığına tarafsızlığı ibaresinin eklenmesini öngören 1’inci madde kabul edildi. İlk turda 347 ile en yüksek oyu alan bu madde 2. turda da 345 oyla kabul edildi. Ret oylarındaki 8 artış oldu.

1’inci maddenin 2’inci Tur oylaması şu şekilde:

Kabul: 345
Ret: 140
Çekimser: 0
Geçersiz: 0
Boş: 1
Toplam: 486

1’inci madde ilk turdaki oylaması ise şöyle sonuçlanmıştı:

Kabul: 347
Ret: 132
Çekimser: 2
Boş: 2
Geçersiz: 1
Toplam: 484

tbmm-kofte.jpg

MECLİS’TE KÖFTE ARASI

Birinci maddenin oylanmasının ardından, görüşmelere yemek arası verildi.

AKP Bursa Miletvekili Hüseyin Şahin'in memleketinden sipariş ettiği İnegöl köfteleri Milletvekilleri ve Meclis personeline ikram edildi. 

"Anayasa görüşmelerine 'köfte' arası" haberi, 18 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 18 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Anayasa görüşmelerine 'köfte' arası haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anayasa görüşmelerine 'köfte' arası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Politika Haberleri