Ankara Ana Ulaşım Planı 3 yıldır neden çıkmıyor?

Ankara Ana Ulaşım Planı 3 yıldır neden çıkmıyor?

Ankara Ana Ulaşım Planı 3 yıldır neden çıkmı... Ankara’da raylı sistem ulaşımının Avrupa kentlerinin çok gerisinde kaldığını ifade eden Nazlıaka, “Aradan geçen uzun süreye karşın, Ana Ulaşım Planı kamuoyuyla neden paylaşılmadı?'' diye sordu.Aylin Nazlıaka'nın İçişleri...

Ankara’da raylı sistem ulaşımının Avrupa kentlerinin çok gerisinde kaldığını ifade eden Nazlıaka, “Aradan geçen uzun süreye karşın, Ana Ulaşım Planı kamuoyuyla neden paylaşılmadı?'' diye sordu.

Aylin Nazlıaka'nın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan, “Kent İçi Raylı Toplu Taşıma Sistemleri İncelemesi ve Dünya Örnekleri ile Karşılaştırılması'' adlı yayında değişik kentlerin toplu taşım verileri değerlendirilmiştir.

Söz konusu yayında yer alan verilere göre:

Londra’nın metro hattı uzunluğu 408km olup, 11 hat, 273 istasyon bulunmaktadır. Kentin nüfusu 8,57 milyondur. Metroyu kullanan yolcu sayısı günde yaklaşık 3 milyon 210 bin kişidir.

Barcelona’nın metro hattı uzunluğu 119km’dir. 11 hat, 163 istasyon bulunmaktadır. Kentin nüfusu 4,92 milyondur. Metroyu kullanan yolcu sayısı günde yaklaşık 1 milyon 70 bin kişidir.

Berlin’in metro hattı uzunluğu 147,7km’dir, 10 hat ve 195 istasyon bulunmaktadır. Kentin nüfusu 3,41 milyondur. Metroyu kullanan yolcu sayısı günde 1 milyon 80 bin kişidir.

Hong Kong metro hattı uzunluğu 175km olup, 10 hat, 95 metro istasyonu bulunmaktadır. Kentin nüfusu 7,21 milyondur, metronun günlük yolcu sayısı 3 milyon 960 bin kişidir.

Moskova metrosunun hat uzunluğu 325,5km’dir, 12 hat ve 194 istasyon bulunmaktadır. 10.5 milyon nüfusu olan kentte günde yaklaşık 6 milyon 550 bin kişi metroyu kullanmaktadır.

Bu rakamlar bu kentlerin gelişmişliğinin önemli göstergelerinden biridir. Türkiye’nin Başkentinde ise metro; Kızılay - Batıkent (M1), Kızılay - Çayyolu (M2), Batıkent - Sincan/Törekent (M3), Keçiören - Atatürk Kültür Merkezi (M4) hatlarından oluşmaktadır. Ayrıca Ankaray ile Dikimevi – AŞTİ arasında raylı sistemle toplu taşım hizmeti verilmektedir.

Ankara metrosunun hat uzunluğu 05 Ocak 2017 günü açılan Keçiören hattı ile birlikte toplam 55,8 km’ye ulaşmıştır. Bu uzunluğa Dikimevi AŞTİ arasında hizmet veren Ankaray’ın 8,5 km’lik hattı eklendiğinde Ankara’nın raylı sistem ağı uzunluğu 64,4km’ye ulaşmaktadır.

Özetle Ankara metrosunun hat uzunluğu 64,4 km’dir. Sadece 5 hat ve 54 istasyon bulunmaktadır. Ankara’nın 2015 nüfusu 5 milyon 270 bindir. Ankara’da toplu taşımı kullanan günlük yolcu sayısı EGO verilerine göre 293 bin 302’dir. EGO Genel Müdürlüğü 2016 Bütçe Yılı Performans Programına göre ise 369 bin 863’tür.

Ankara’nın hem toplu taşım hat uzunluğu hem de günlük yolcu sayısı Avrupa’nın benzer kentlerinin üçte biri kadardır. Raylı sistemle toplu taşım hizmeti, daha konforlu, güvenli ve hızlıdır. Raylı sistem demek; işletme ve enerji verimliliği demektir, daha fazla temiz hava ve yeşil alan demektir. 

Şubat 2013 tarihinde Gazi Üniversitesine 7 milyon TL bedelle verilen Ankara Ana Ulaşım Ana Planı’nın aradan geçen üç yıla rağmen akıbeti hala belli değildir. Gazi Üniversitesi “Ulaşım Ana Planı'' projesinin yönetim ekibinden bazı kişilerin FETÖ kapsamda gözaltına alındığı haberleri basınımıza yansımıştır. Ankara’nın 25 yıllık ulaşımının ve geleceğinin kimlere teslim edildiği ortadadır.

Ankara’nın toplu taşımda durumu, metro ağının kapasitesi, yolcu sayısı ortadayken, Ankara Büyükşehir Belediyesi trafiği ve kent içi ulaşımı yeni bulvar ve yollar açarak çözmeye çalışmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin karayolu ve rant ağırlıklı ulaşım projeleri hız kesmeden devam etmektedir. Bu konuda basınımıza yansıyan bazı haberlere göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili tarafların, meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini alınmadan yeni yol yapımlarına başlayacaktır. Çoğunlukla devletin kurumlarını ve vatandaşlarımızı, kent sakinlerini karşı karşıya getiren bu çalışmayla ilgili haberler şu şekildedir: “Ankara içerisinde trafiği rahatlatmak iddiasıyla toplam 27.5 kilometre uzunluğunda 7 yeni yol açılacaktır. Proje kapsamında ODTÜ arazisi altından 2 gidiş 2 geliş olmak üzere 2.5 kilometre uzunluğunda bir yol geçecektir. ODTÜ arazisinden geçecek yolla ilgili aç-kapa sistemine izin çıkmazsa tünel sistemi seçilecektir.“

Bu bağlamda;

Ankara Ana Ulaşım Planının akıbeti ne olmuştur. Aradan geçen zamana karşın plan neden kamuoyu ile paylaşılmamıştır? Proje için Ocak 2017 tarihi itibariyle ne kadar ödeme yapılmıştır?

Ankara’nın metro ağı uzunluğu ve günlük yolcu sayısının benzer kentlerin üçte biri düzeyinde olduğu ortadadır. Başkentin her geçen yıl kötüye giden ulaşım sorunu ve artan nüfusu dikkate alındığında metro ağı açığının kapatılması için yapılan bir plan var mıdır? Kapsamı nedir?

Ankara’da açılması planlanan 27.5 kilometre uzunluğunda 7 yeni yolun maliyeti ne olacaktır?

Ankara’da son beş yılda yıllar itibariyle asfalt ve yol çalışmaları için yapılan harcama ne kadardır? Atılan asfaltın ortalama ömrü nedir? Bu kaynakla kaç kilometre metro ağı yapılabilir?

2013 yılı Şubat ayında dönemin Gazi üniversitesi rektörü tarafından atanan bir yönetim ekibi ile yapımına başlanan ve 2014 yılı başında belediyeye teslim edilmesi gereken Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 döner sermaye proje çalışması ile ilgili olarak; Gazi Üniversitesi Ulaşım Ana Ulaşım Planı Ofisinde görevli kaç yönetici ve çalışan PDY/FETO bağlantısı iddiasıyla kovuşturulmuş ve açığa alınmıştır? Söz konusu personellerin görevleri nedir?  

"Ankara Ana Ulaşım Planı 3 yıldır neden çıkmıyor?" haberi, 14 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ankara Ana Ulaşım Planı 3 yıldır neden çıkmıyor? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ankara Ana Ulaşım Planı 3 yıldır neden çıkmıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Gündem Haberleri