250 yıllık binayı betonla sıvadılar

250 yıllık binayı betonla sıvadılar

250 yıllık binayı betonla sıvadılar İSTANBUL Valiliği’nin karşısında yer alan, 18. yüzyıl mimarisi Yusuf Ağa Sıbyan Mektebi’nde yapılan ''restorasyon’ çalışması ile tarihi yapı, orijinal taş bina görüntüsünden uzaklaştı. Beton sıva ile sıvanan, dış...

İSTANBUL Valiliği’nin karşısında yer alan, 18. yüzyıl mimarisi Yusuf Ağa Sıbyan Mektebi’nde yapılan ''restorasyon’ çalışması ile tarihi yapı, orijinal taş bina görüntüsünden uzaklaştı. Beton sıva ile sıvanan, dış cephesi kiremit rengine boyanan 250 yıllık yapı tanınmaz hale geldi. Tarihi yapıdaki bu çalışmayı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Hürriyet’ten Ömer Erbil'in sorusu üzerine öğrendi. 

KULLANIMI ÖZEL VAKIFTA
2010 yılı sonrası, Fatih Belediyesi’ne tahsis edilen bina uzun yıllar boş tutulunca belediyenin muvaffakiyeti alınarak binanın kullanım hakkı Bağımsız Sanat Vakfı’na verildi. Bu vakıf, binaya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayını almadan müdahale etti. Binaya günümüz modern binalarında uygulanan dış cephe kaplama yöntemiyle fileli beton sıva uygulaması yaptı. Sıvanın üzerini de dış cephe boyası ile kiremit rengine boyadı. Oysa tarihi yarımada içinde 1. Grup tescilli binaların boyanması, sıvanması fiziki müdahaleye girdiği gibi Koruma Kurulu kararı gerektiriyor. Kurul onayı alınmadan yapılan her türlü fiziki müdahale ise 2863 sayılı yasa kapsamında hapis cezası ile cezalandırılıyor. Tarihi binaya uygulanan yanlış sıvada, kısa süre sonra çatlamalar ve ayrıklar oluştu. Bunları kapatmak için yeniden inşaat başlatıldı. Ayrıca binanın bahçesine de betondan duvar örüldü. Fatih Belediye Başkanlığı’ndan kendilerinden basit onarım ruhsatı alınmadığı ve binada yapılan uygulamalardan bilgileri olmadığı söylendi. Mülk sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, Koruma Kurulu Kararı olup olmadığını sorduk.

İNCELEME BAŞLATILDI
İstanbul Bölge Müdürlüğü’nden bir ekip görevlendirildi. Ekip kendilerinden alınan basit onarım izninin dışında yapıya fiziki müdahalelerde bulunulduğunu tespit edince inşaat durdurularak inceleme başlatıldı. Bir Koruma Kurul yetkilisi, ''''Bize müracaatları yok. Dış cephede müdahale varsa bu zaten fiziki müdahaledir. Binada önceki yıllardan kalan yanlış müdahaleler de var. Yapılması gereken bu müdahalelerden temizlenerek binayı orijinal taş görüntüsüne kavuşturmak. Bu binanın boyanmasına da izin vermezdik’’ dedi.   

HAZİRESİ DE YOL GENİŞLETME KURBANI
Tersane Emini Yusuf Ağa Sıbyan Mektebi, Cağaloğlu Ankara Caddesi üzerinde İstanbul Valiliği’ne 50 metre mesafede yer alıyor.  1771-1773 yılında Hassa Başmimarı Mehmet Tahir Ağa tarafından inşa edildi. İki katlı olan tarihi yapının küçük bir de haziresi vardı. Bu hazire 1956 yılında yol genişletme çalışmaları sırasında ortadan kaldırıldı. Arka tarafında küçük ahşap meşrutası (lojman) olan yapı uzun yıllar Milli EğitimYayınları’nın satış bürosu olarak kullanıldı. Öncesinde sarı renkte olan bina kiremit renginde dış cephe boyası ile yeniden boyandı. 

Kaynak: Hürriyet

"250 yıllık binayı betonla sıvadılar" haberi, 30 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 30 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 250 yıllık binayı betonla sıvadılar haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 250 yıllık binayı betonla sıvadılar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  2. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  3. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  4. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  5. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  6. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  7. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  8. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  9. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  10. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  11. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  12. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  13. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  14. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  15. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  16. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  17. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  18. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  19. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  20. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
Gündem Haberleri