4’üncü varlık barışı yolda

4’üncü varlık barışı yolda

4’üncü varlık barışı yolda Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türk vatandaşlarının yurt dışında bulunan varlıklarını ülkeye getirmelerinin teşvik etmeye yönelik bir dizi düzenleme yapılacaklarını bildirdi. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türk vatandaşlarının yurt dışında bulunan varlıklarını ülkeye getirmelerinin teşvik etmeye yönelik bir dizi düzenleme yapılacaklarını bildirdi. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara ilişkin bilgi veren Ağbal, bugüne kadar gündeme gelmeyen ama bir süredir  değerlendirdikleri önemli bir konunun da yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesi olduğunu söyledi. Ağbal, “Vatandaşlarımızın, şirketlerimizin yurt dışında farklı şekilde varlıkları, mevduatları, hisse senetleri, menkul kıymetleri, taşınmazları, alacakları var. Yapacağımız düzenleme ile vatandaşlarımızın yurt dışında bulunan varlıklarını Türkiye’ye getirmelerini teşvik etmek istiyoruz'' diye konuştu.

Daha önce üç kez yapıldı

Bu düzenlemenin daha önce 2008, 2011 ve 2013 yıllarında olmak üzere üç kez yapıldığını anımsatan Ağbal, “Önceki düzenlemeleri de dikkate alarak yatırımcı güvenini sağlayacak, daha basit, anlaşılır, yatırımcının Türkiye’ye varlıklarını getirmesi noktasında kendisini daha rahat hissedebileceği yeni bir model getirdik. Daha fazla kaynağı ülkemize çekmek istiyoruz'' ifadelerini kullandı. Bakan Ağbal, Türkiye’de yaşayan, işletmesi, şirketi olan ama farklı nedenlerle yurt dışında da varlıkları bulunan kişilerin, bu varlıklarını rahatlıkla Türkiye’ye getirip değerlendirmelerini amaçladıklarını vurguladı.  Ağbal, şunları söyledi:

Bu kez bankaya bildirilecek...

Bugün getirebilirler mi? Getirmek için bazen teşvik edici düzenlemeler bekleniyor. Parasını getirdiği zaman ''acaba başıma bir sıkıntı gelir mi’ diye bazen endişe ediliyor. Halbuki paranızı yurt dışına getirirsiniz götürürsünüz, bunda bir sorun yok. Yeni düzenlemede, gerçek kişi ya da şirketler, yurt dışında bulunan para, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye’ye getirmek istediklerini 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’deki bir banka ya da aracı kuruma bildirecek. Geçen defa vergi dairesine bildiriyordu, bu defa doğrudan bankaya bildirecek. Bu tarihe kadar da parasını getirebilecek. Normalde ağustos ayında bildirimde bulundu, 1 ay içerisinde getirmesi gerekiyor. Ağbal, yıl sonuna kadar bildirimde bulunanların, bir yılda karşılığını Türkiye’ye getirirlerse düzenlemeden yararlanabileceğini  de belirtti.

Şirketlere çoklu seçenek

Şirketlerin getirdikleri varlıklarını Türkiye’de defterlerine kaydettireceklerini, kişilerin ise bankaya yatırdıkları para üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabileceğini anlatan Ağbal, şöyle konuştu: Yaptığımız düzenleme ile diyoruz ki yurt dışındaki paranızı, varlığınızı Türkiye’ye getirip şirketinize koyarsanız herhangi bir vergi almayacağız. Buradan bir vergi çıkmayacak.    Yurtdışındaki  varlıkları getirip sermayelerine eklerlerse de vergi avantajı elde edecekler. Belli bir faiz gibi buna gider indirimi yapabilecekler.

''Başkası için de getirilebilecek’

Eskiden herkesin yurt dışından kendi adına parayı ülkeye getirebildiğini anımsatan Ağbal, yeni düzenlemeyle paranın ülkeye başka kişi adına da getirilebileceğini söyledi. Buradan Veraset ve İntikal Vergisi de istenmeyeceğini bildiren Ağbal, kendi adına para getirilen kişinin de bu para nedeniyle vergi incelemesine tabi tutulmama olanağından yararlanabileceğini belirtti.

Yatırım Reform Paketi Meclis’te

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmayı Bakanlık olarak tamamladıklarını belirterek,  Meclis’e sevk ettiklerini söyledi. Ağbal, “Yatırımlar ve işletmeler üzerindeki dolaylı vergi yüklerini aşağı çekiyoruz. Damga Vergisi, harçla ilgili önemli vergi istisnaları getiriyoruz. Uluslararası yatırımların Türkiye’ye daha fazla gelmesi noktasında da mevzuattaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyoruz'' dedi.

"4’üncü varlık barışı yolda" haberi, 24 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan 4’üncü varlık barışı yolda haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 4’üncü varlık barışı yolda 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  2. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  3. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  4. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  5. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  6. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  7. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  8. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
  9. 00:16 İsrail'in Misilleme Tehdidi: Tutuklama Kararı Çöküşe Yol Açabilir
  10. 00:15 Meteorolojiden uyarı: Ani sel ve su baskınlarına dikkat!
  11. 00:12 KFC ve Pizza Hut'un ABD'deki satışları geriledi
  12. 00:10 Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel ile bir araya gelecek
  13. 00:05 Yavaş “Sözlerimizi tutuyoruz” diyerek müjde verdi: Ankara’nın köklü sorununa çözüm yolda!
  14. 00:05 Sarı Lekeleri Yok Etmek İçin Doğal Çözüm: Karbonat ve Sirke!
  15. 00:02 Fed Başkanı Jerome Powell'dan faiz indirimi mesajı geldi
  16. 00:02 Blinken'in İsrail Ziyareti: Gazze Saldırıları ve Rehine Krizi Görüşüldü
  17. 23:57 ABD Piyasalarında Karışık Seyir: Fed'den Faiz Sinyali, Şirket Gelirleri Değerlendirildi
  18. 23:54 Sağlık Trendi: Sumaklı Yoğurt Sindirimi Düzenliyor ve Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor!
  19. 23:53 ABD İşgücü Piyasasında Mart Ayında Beklenmedik Daralma: Açık İşlerde Ciddi Azalma
  20. 23:49 Asgari ücrete zam gelecek!: Dr. Şeref Oğuz tarih vererek konuştu!
Ekonomi Haberleri