Af Örgütü: Darbe girişimi sonrası insan hakları ağır tehlike altında

Af Örgütü: Darbe girişimi sonrası insan hakları ağır tehlike altında

Af Örgütü: Darbe girişimi sonrası insan hakl... Uluslararası Af Örgütü 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’de insan haklarının tehlike altında olduğunu belirtti.Açıklamada, bazı hükümet yetkililerinin başarısız darbe girişiminin sorumlusu...

Uluslararası Af Örgütü 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’de insan haklarının tehlike altında olduğunu belirtti.

Açıklamada, bazı hükümet yetkililerinin başarısız darbe girişiminin sorumlusu olan kişilerin cezalandırılması için ölüm cezasının geri getirilmesini önerdiği ifade edildi. 

İdam cezasının geri getirileceğine dair söylemlerden duydukları endişeyi dile getiren örgüt, bunun Türkiye’nin taraf olduğu insan hakları sözleşmelerinin ve Türkiye’nin anayasasındaki güvencelerin ihlali anlamına geleceğini vurguladı.

Hak ihlalleri

Örgütün Ankara ve İstanbul’da gözaltına alınanların, gözaltında kötü muamele ve avukatlara erişimin engellenmesi gibi ciddi ihlallere maruz kaldığına dair haberleri de soruşturduğu ifade edildi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, “Cuma gününden bu yana gözaltı ve açığa almaların sayısının yüksekliği korkutucu, durumu çok yakından gözlemliyoruz'' dedi.

“Darbe girişimi korkunç ve sarsıcı bir şiddet tablosunu gözler önüne sermiştir ve hukukdışı öldürmeler ve diğer insan hakları ihlallerinden sorumlu olanlar adalet önüne getirilmelidir. Fakat ihtilâfı bastırmak ve ölüm cezasını geri getirmekle tehdit etmek adalet değildir.

“Türkiye yetkililerinden, gerekli soruşturmaları yürütürken hukukun üstünlüğüne bağlılık ve saygı göstermelerini, tutukluların adil yargılanmasının sağlanmasını ve suç unsuru taşıyan eylemlerde yer aldığına dair aleyhinde somut delil olmayanların salıverilmesini talep ediyoruz.

“Türkiye’nin insan haklarının daha da kötüleşmesine ihtiyacı yoktur.''

Linç

Dalhuisen yaşanan hak ihlallerine şu sözlerle dikkat çekti.

“Yaşamını yitirenler arasında, bazılarının silahsız veya teslim olmaya çalıştığı sırada linç edilerek öldürüldüğü ifade edilen ve yetkililerin ''darbe kışkırtıcısı’ olarak tanımladığı 24 kişi de vardır.

“Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın protesto çağrısının ardından sokaklara dökülen siviller de tank ve helikopterlerle karşı karşıya gelerek öldürülmüşlerdir.

Baskılar

"Toplu gözaltı ve görevden almalar, Türkiye hükümeti tarafından barışçıl fikir ayrılıklarına yönelik giderek artan tahammülsüzlük bağlamında oldukça endişe vericidir, ayrıca bu baskının gazetecileri ve sivil toplum aktivistlerini kapsayacak biçimde uygulanması ihtimali de mevcuttur.

"Geçtiğimiz aylarda siyasi aktivistler, gazeteciler ile devlet görevlilerini veya hükümet politikasını eleştiren kişiler sıklıkla hedef gösterilmiş ve medya organlarına el konulmuştu.

Hukuk devletine saygı

"Türkiye hükümetinin, darbeye kalkışanların yaptığının aksine, insan haklarına ve hukuk devletine saygı göstermesi artık her zaman olduğundan daha da önemlidir." 

"Af Örgütü: Darbe girişimi sonrası insan hakları ağır tehlike altında" haberi, 19 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Af Örgütü: Darbe girişimi sonrası insan hakları ağır tehlike altında haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Af Örgütü: Darbe girişimi sonrası insan hakları ağır tehlike altında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  2. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  3. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  4. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  5. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  6. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  7. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  8. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  9. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  10. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  11. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  12. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  13. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  14. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  15. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  16. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  17. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  18. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  19. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  20. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
Gündem Haberleri