Akıncı davası sanığı adeta alay etti: Düşman gelip bombalamış olabilir

Akıncı davası sanığı adeta alay etti: Düşman gelip bombalamış olabilir

Akıncı davası sanığı adeta alay etti: Düşman... 15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 sanık hakkında açılan davada, Özel Hareket Dairesi Başkanlığı’nı bombaladığı iddia edilen Akıncı Üssü 143’üncü Filo Komutanı...

15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 sanık hakkında açılan davada, Özel Hareket Dairesi Başkanlığı’nı bombaladığı iddia edilen Akıncı Üssü 143’üncü Filo Komutanı eski Kurmay Binbaşı Mustafa Azimetli’nin sorgusu yapıldı. Daha sonra TBMM’yi bombaladığı iddia edilen eski Pilot Kurmay Yarbay Hasan Hüsnü Balıkçı’nın savunmasına geçildi.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen davada, Özel Hareket Dairesi Başkanlığı’nı bombalamakla suçlanan 143. Filo eski Komutanı Mustafa Azimetli’nin çapraz sorgusu yapıldı. Azimetli’ye 141’inci ve 143’üncü Filo koridorlarındaki kamera kayıtlarından görüntüleri izletildi. Bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan kamera tespit tutanağında yer alan ve gözaltına alındıktan sonra çekilen fotoğrafın kendisine ait olduğunu belirten Azimetli, diğer görüntü ve fotoğraflarla ilgili şu aşamada cevap vermeyeceğini söyledi.

’15 TEMMUZ’DA İKİ KEZ UÇTUM’

Aldığı emirleri yerine getirdiğini öne süren Azimetli, “15 Temmuz’da amirlerim Hakan Evrim ve Ahmet Özçetin’in emri ile terörle mücadele harekatı (TMH) kapsamında uçuş yaptım. Uçağın ön kısmında Ekrem Aydoğdu arka kısmına ben oturdum. İlk uçuşta 1.5 saat havada bekledik. Alçak uçuş yapmadık, bomba atmadık. Yakıt azalınca geri döndük'' dedi.

DHA'nın haberine göre, Akıncı Üssü eski Harekat Komutanı Kurmay Albay Ahmet Özçetin’in emriyle ikinci uçuşunu yaptığını belirten sanık Azimetli, ikinci uçuşta da kendilerine bir koordinat ve hedef verilmediğini, havada beklendikten sonra geri döndüklerini iddia etti.

''KALABALIK KİM DİYE MERAK ETMEDİNİZ Mİ?’

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, Azimetli’ye “TMH kapsamında uçuyorsunuz. Ankara üzerinde bekleyip, sonra dönüyorsunuz. Bu nasıl TMH hareketi? Size tuhaf gelmedi mi?'' sorusunu yöneltti. Mustafa Azimetli soruya, “Emirleri uyguladık'' diye cevap verdi.

“Siz oranın komutanısınız. Buradaki kalabalık hiç dikkatinizi çekmedi mi? Bunlar kim diye sormadınız mı?'' sorularına ise Azimetli, “Hayır'' yanıtını verdi. “Peki, silahlı kişileri merak etmediniz mi?'' sorusu için Azimetli, “Ahmet Özçetin’e sordum; o da bilmediğini söyledi'' diye konuştu.

''SİZ HARİÇ HERKESİN DARBE GİRİŞİMİNDEN HABERİ VAR’

Darbe girişiminden 16 Temmuz sabahı haberi olduğunu ileri süren Azimetli’ye Mahkeme Başkanı Giray, “Siz hariç orada bulunan herkesin darbe girişiminde haberi var. Peki derdest edilen komutanlardan haberiniz oldu mu?'' sorusunu yöneltti. Azimetli, bu konudan ve devamında tek tek isimleri sorulan komutanların rehin alındığından haberi olmadığını söyledi.

''UÇAKLARIN ANKARA’YI BOMBALADIĞINI SONRADAN ÖĞRENDİM’

Mahkeme Başkanı Giray, sanığa “Darbeye teşebbüs eyleminin Akıncı’dan yönetildiğini ya da uçakların buradan kalkarak, Gölbaşı’ndaki Polis Özel Harekat, Emniyet Havacılık Dairesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Külliyenin karşısındaki otopark, Ankara Emniyetini bombaladığını duydunuz mu?'' diye sordu. Azimetli, “Sonrasında evet'' cevabını verdi.

''HEDEFLER BU ODADA MI BELİRLENDİ?’

143’üncü Filo koridorunda görülen sivil şahısların kim olduğunu bilmediğini söyleyen Azimetli’ye, “Birçok sivil sahsın bu odaya girip çıktığını gördük. Neredeyse herkes o odaya girip çıkıyor bu odada ne var?'' diye soruldu. Sanık Azimetli soruyu, “Benim makam masam vardır. Onun yanında küçük bir masa ve bir bilgisayar var. Bu masanın yanında bir sehpa ve 6 tane misafir için koltuk. Masada da ikram için kuruyemiş'' diye cevapladı.

Mahkeme Başkanı ise ısrarla odanın, darbecilerin yönlendirildiği yer izlenimi oluşturduğunu belirterek, “Hedeflerin başlangıçta belli olmadığı, sonrasında 143’üncü filoda belirlendiği ve 141’deki pilotlara bildirildiği yönünde ifadeler var. Bu hedefler bu odada mı belirlendi?'' sorusunu yöneltti. Soruya da net bir cevap vermeyen Azimetli, 141’inci Filo’ya geçtikten sonra odasına giren kişileri tanımadığını söyledi.

''ODAYA ÇEREZ YEMEK İÇİN GİRMEDİKLERİ AŞİKAR’

Mahkeme Başkanı Giray, Mustafa Azimetli’nin odasını tarif ederken, masasındaki kuruyemişleri söylemesine tepki olarak “Bu filoya kim geldiyse odaya en az 2-3 defa girip çıkıyor. Oraya çerez yemek için girmedikleri aşikar. Özellikle sivil şahıslar defalarca odaya girip çıkıyorlar. Ya orada birileriyle konuşuyorlar ya da bir yere bakıyorlar. Çıkarken bazıları not alıyor. Bu odaya ilginin sebebini soruyorum'' dedi.

Azimetli ise “Ben yokken ne maksatla kullandılar ben de merak ediyorum'' diye konuştu. 15 Temmuz’da yaralananlar ve hayatını kaybedenlerin yakınları sanığa tepki gösterdi.

UÇAĞIN KARA KUTUSUNDAN ALINAN VERİLER GÖSTERİLDİ

Müşteki avukatlarının sorularının çoğuna “Bilmiyorum, görmedim, tanımıyorum'' yanıtlarını veren sanığa bir avukat, “Siz tecrübeli pilotsunuz. Şehir merkezinde uçak kullanıldı. Şehir merkezinde uçak kullanılması TMH olsa dahi mümkün müdür? Şehir merkezinde uçuyorsun. Lazerle işaretleme yapıp, ateş ediyorsun. Bu nasıl TMH hareketi?'' diye sordu. Sanık, soruyu “Avukatın ithamlarını kabul etmiyorum'' diye yanıtladı.

Başka bir avukat ise bilirkişi tarafından Azimetli’nin uçtuğu uçağın kara kutusundan alındığını, uçağın 15 Temmuz gecesi uçuş yaptığı ve işaretleme yaptığı noktaları gösterdiğini iddia ettiği fotoğrafları mahkemeye sundu. Mahkeme de bu fotoğrafları sanığa gösterdi.

Avukat, sanığa “Havada bekleyip döndüğünüzü söylüyorsunuz ama bu fotoğraflar o gece neler yaptığınızı gösteriyor'' dedi. Sanık ise fotoğraflar karşısında, “Bu bilirkişi raporlarının ne kadar ciddiyetle hazırlandığını bilmiyorum. O yüzden raporları incelemeden cevap vermeyeceğim'' ifadelerini kullandı.

SALONDA GERGİNLİK YAŞANDI

İfadesinde bomba atmadığını ileri süren sanık Mustafa Azimetli, bir avukatın, “Ankara’yı kim bombaladı?'' sorusuna “Şahsım olarak bu konuda bilgim yok. iddianamede yer alıyor'' karşılığını verdi. Sorusuna devam eden avukat, “Siz ve arkadaşlarınız yapmadı, peki kim yaptı? Düşman mı geldi? Başkaları mı geldi?'' diyerek, sanığa çıkıştı.

Azimetli ise “Olabilir, sayın başkan'' karşılığını verdi. Avukat, yanıt üzerine sanığa “Yüzlerce şehit, binlerce gazi verdik. Suç sabit. Milletin aklıyla oynamayın ve kimin yaptığını söyleyin?'' dedi. Sanığın, soruya “Sabitse bana neden soruyorsunuz'' karşılığını vermesi üzerine salonda tartışma çıktı.

Müşteki sıralarında oturanlar, tepki gösterirken bazıları da hareket içeren ifadeler kullandı. Mahkeme Başkanı, araya girerek, Azimetli sorulara yorum yapmadan cevap vermesini, vermeyecekse cevap vermeme hakkı olduğunu hatırlattı. Soruların tamamına “Bilmiyorum, görmedim, yapmadım'' diye yanıt veren sanığın sorgusu tamamlandı.

''DARBE FAALİYETİNE BİLEREK İŞTİRAK ETMEDİM’

Mustafa Azimetli’nin çapraz sorgusunun ardından  Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bombaladığı iddia edilen eski Pilot Kurmay Yarbay Hasan Hüsnü Balıkçı, savunma yaptı.

O gün izinli olduğunu ve “Sosyal faaliyet var'' denilerek, üsse çağrıldığını öne süren Balıkçı, “Bana verilen görev gereği Terörle Mücadele Harekete kapsamında uçuşum icra edilmiştir. Sonuç olarak 15 Temmuz’da görev yerimde emirler doğrultusunda hareket ettim. İlk andan itibaren bildirilen TMH dışında bir şey düşünmedim. Darbe faaliyetine bilerek iştirak etmedim. Meclis’e bomba atmadım. Meclise bomba atanın kim olduğunu da bilmiyorum'' diye konuştu.

''HAVADAYKEN UÇAK ARIZA YAPTI’

Balıkçı, uçuş sırasında kendisine herhangi bir koordinat ya da gideceği yer hakkında bilgi verilmediğini iddia ederek, şunları söyledi:

“Kalkıştan sonra uçağın kompüter sistemi çöktü. Akıncı meydanında sistemi düzeltmeye çalıştık. Kule kanalını terk etmeden o durumu bildirdik. Kuleden talimat gelmedi. Kuleye ''Arızamız var yakıt azaldı ineceğiz’ dedik. Sonra indik.''

"Akıncı davası sanığı adeta alay etti: Düşman gelip bombalamış olabilir" haberi, 12 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 12 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Akıncı davası sanığı adeta alay etti: Düşman gelip bombalamış olabilir haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Akıncı davası sanığı adeta alay etti: Düşman gelip bombalamış olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:45 Ev Yapımı Parmak Tatlısı: Geleneksel Lezzetin Sırrı!
  2. 18:15 Yeni Araştırma: Şarkı Sözleri Daha Öfkeli ve Tekrarlı Hale Mi Geliyor?
  3. 18:11 ABD'de Yeni Konut Satışları Mart Ayında Güçlü Büyüme Kaydetti, Fiyatlar Hafif Geriledi
  4. 18:10 Filistin'e destek veren bir milletvekiline 'terör' suçlaması yapıldı
  5. 18:08 Yaşlı Nüfus Hızla Artıyor: TÜİK'in Son Verileri
  6. 18:07 iflas dalgası devam ediyor: Türkiye'nin iki dev şirketi daha iflasını açıkladı!
  7. 18:01 Antony Blinken: İnsan Hakları Raporu'nda Öne Çıkanlar ve Tartışmalar
  8. 17:58 Ekonomist: TCMB Faizinde Değişiklik Beklenmiyor, Borsada 10 Bin Puan Hedefi Konuşuluyor
  9. 17:51 B1 sınıfı ehliyet nedir?
  10. 17:50 Tiktok, Instagram'a Rakip Olacak Yeni Uygulaması 'Tiktok Notes' ile Fotoğraf Paylaşımına Giriyor
  11. 17:46 Opel'in yeni elektrikli SUV'u, etkileyici menziliyle Türkiye pazarında yerini alıyor!
  12. 17:43 Tunus Kıyılarında 19 Göçmenin Cansız bedenine ulaşıldı
  13. 17:39 İYİ Parti Ankara İl Başkanı Akif Sarper Önder Görevinden İstifa Etti
  14. 17:36 Hızlı ve Lezzetli: 15 Dakikada Kaşık Tatlısı Tarifi!
  15. 17:28 İYİ Parti'de bir istifa daha! Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder istifasını verdi
  16. 17:17 New Jersey'de Rutgers Üniversitesi İslami Yaşam Merkezi'ne Yapılan Saldırıda Nefret Suçlaması
  17. 17:16 Europol ve Bosna-Hersek Polisi Ortak Operasyonla Uyuşturucu Karteline Darbe Vurdu
  18. 17:12 Azerbaycan-Ermenistan Sınırında İlk Sınır Taşı Yerleştirildi
  19. 17:06 Hastalıklara Veda! Doğal Antibiyotik Kaynağı: Çaya "2-3 Tane Atmanız Yeterli
  20. 17:05 Memur Maaşlarında Kesinti Sürprizi! SGK Uzmanı Ali Tezel Uyardı
Gündem Haberleri