Almanya’da seçimlere katılımda yüzde 5 düşüş

Almanya’da seçimlere katılımda yüzde 5 düşüş

Almanya’da seçimlere katılımda yüzde 5 düşüş Işın Toymaz / StuttgartSICAK HAVA VE RAMAZAN ETKİSİAKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun twitter’daki paylaşımına göre Almanya’da şimdilik yüzde 5 düşüşe rağmen toplamda halk oylamasına katılımla karşılaştırmada...

Işın Toymaz / Stuttgart

SICAK HAVA VE RAMAZAN ETKİSİ
AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun twitter’daki paylaşımına göre Almanya’da şimdilik yüzde 5 düşüşe rağmen toplamda halk oylamasına katılımla karşılaştırmada oy kullanımında yüzde 11,86 oranında artış söz konusu.

Seçimlerin Ramazan ayına rastlaması ve yüksek seviyede seyreden hava sıcaklıkları dolayısıyla seçmenin kelimenin tam anlamıyla yorgun düştüğü de gözleniyor.

16 Nisan Anayasa Halkoylamasında Almanya’daki Türk seçmenin sadece yarısından azı, yani yüzde 48.73’ü sandık başına gidebilmişti. Bu rakamlara göre ibre yüzde 40’a doğru gidiyor.

AVRUPA’DA 5. KEZ SANDIĞA GİDEN SEÇMEN BEZGİN
Türkiye’deki 24 Haziran seçimleri için Almanya’da beşinci kez sandığa giden seçmenin çizdiği bitkin ve bezgin profil endişelendirirken, Almanya’daki seçmenlerin oylarının Türkiye’deki seçimlerin kaderini ne derece etkileyeceği de merak konusu.

mustafa-yeneroglu-tweet.jpg

Türkiye’deki oyların yaklaşık yüzde 2'sine karşılık gelen Almanyalı Türk seçmenin oylarının Türkiye’deki kıyasıya mücadelede ve neredeyse ucu ucuna ortaya çıkabilecek tabloda seçim sonuçlarını etkilemesinin mümkün olduğu söyleniyor.

Yorgun, isteksiz ve bezgin bir görüntü veren Türk seçmeni Almanya’da faaliyet gösteren Türk siyasi partilerinin yurt dışı temsilcilikleri sandığa taşımak için büyük çaba sarf ediyor.

Seçimin ilk turunda birinci haftanın son durağına giderken, siyasi parti temsilcileri süreci ABC için değerlendirdi:

“SEÇMEN SANDIĞA GİTMİYOR''
AKP Württemberg Seçim ve Koordinasyon Sorumlusu Mustafa Demirtaş : Seçimler barış içinde geçiyor. Sandığa gelmekte zorluk çekenleri buraya getirmeye çalışıyoruz.

Üzülerek görüyoruz ki önceki yıllara nazaran katılım az. Arzu ediyoruz ki sandığa vatandaşlarımız gelip hür iradelerini kullansınlar. Bir hafta daha var. Gelip kullanırlarsa biz AK Parti olarak mutlu olacağız. Vatanımıza milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.

“ÖĞRETMENLER VE İMAMLAR AYRIMI SANDIĞA YANSIYACAK''
CHP Baden Württemberg Birlik Başkan Yardımcısı Şirin Üstün: Almanya’da ilk haftada, hatta ilk dört günde katılımın düşük olduğunu üzülerek görüyoruz.

Ramazan ayı içinde olmamız elbette sandığı etkiliyor. Toplum yoruldu. Türk seçmende açık bir şekilde bezginlik var. Seçimlerden önce sandık eğitimleri verdik. CHP olarak eğitimli arkadaşlarımızla bütün sandıkları doldurduk.

İyi Parti ve Saadet Partisi’nden arkadaşlarla sandık başındayız. Seçimler barış ve huzur ortamı içinde geçiyor. İyi niyet ve hoşgörü hakim. Bir diğer bizi endişelendiren konu ise şu: Dört yıldır gerçekleşen seçimlerde hem din görevlileri hem de öğretmenler sandık başındaydı.

Bu seçimlerde birden bire şu tabloyla karşılaştık. İlk hafta öğretmenler sandık başkanı. Din görevlileri ise görevi ikinci hafta devralacaklar. Oysa tecrübeli insanların görev başında olması çok önemli. Dereyi geçerken at değiştirilmesini doğru bulmuyoruz. Bu süreçte tam da Ramazan Bayramı’nda bunların hepsi sandığa yansıyacak. Tecrübeli olmayanlar sandık başına gelecek. Aksaklıklar olacaktır.

secmenler.jpg

“BİR HAFTA KALDI, SANDIĞA GİDİN''
İyi Parti BW Fevzi Koçyiğit: Umarız milletimize hayırlı olur. İYİ Parti çok yeni olmasına rağmen büyük ilgi görüyor. 7 ay içerisinde çok yol katettik. Avrupa da iyi diyecek. Seçmen iyi düşünsün, oyunu iyi kullansın. Ancak Türk seçmenin geriye kalan son haftada oylarına sahip çıkıp mutlaka sandığa gitmesi gerekiyor.

“GERGİNLİK ALMANYA’YA DA YANSIDI''
Saadet Partisi Stuttgart Bölge Başkanı Ömer Şengül: Seçimlerle insanımız artık hem Türkiye’de hem de Almanya’da bu gerginlikten kurtulur. Kardeşin kardeşe tahammül edemediği süreç ne yazık ki Almanya’ya da yansıdı. Milletimizde buna rağmen bir değişim var.

Saadet Partisi kilit noktası. Bu işi pekiştirecek tek parti Saadet Partisi. İnsanımıza milletimize hayırlı olur umarız. Günde 14 saat görev yapıyoruz sandıklarda. Baskın seçim olması, ramazana denk gelmesi nedeniyle oruçlu arkadaşlarımız için çok zor geçiyor. Herşeye rağmen seve seve yapıyoruz. Gelecek aydınlık günler için yapıyoruz.

ALMANLARIN OY KULLANAN TÜRK’E DIŞLAYICI BAKIŞI DA ETKİLİ''

HDP Stuttgart Temsilcisi / HDK Almanya Eş Başkanı - Aynur Karakaya:

Halkımızın yeteri kadar sandığa geldiğini düşünmüyorum. Katılımın düşük olduğunu gözlemliyoruz. Oy kullanma günleri bu seçimlerde çok daha az. Gelen seçmenin yaş ortalaması 45 gibi. Gençlerin sandığa ilgi göstermediğini düşünüyorum. Oylarım nasıl olsa çalınacak diye düşünüyor.

Alman toplumunun takındığı tavır dışlayıcı tutum da etkiliyor. “Siz hala gidip ülkeniz için oy kullanıyorsunuz, bir türlü entegre olamadınız'' bakışı seçmeni rahatsız ediyor. Vatandaşın bir sorumluluğu olduğunu düşünüyorum Türkiye’de inşa edilecek demokraside bir paylarının olmasını istiyorlarsa gelsinler oy kullansınlar. Çok sesliliği, renkliliği, çok inancı, çok kültürü bir arada toplayan, özellikle kadına önem veren HDP’ye oy vermeye çağırıyorum.

aynur-karakaya-foto2.png

HDP Stuttgart Temsilcisi ve HDK Almanya Eş Başkanı - Aynur Karakaya

OYLAR SAYILMADAN ANKARA’YA GİDECEK
Türkiye’de 34 gümrük kapısında 24 Haziran’a kadar Almanya’da da yaklaşık bir milyon 400 bin Türk, 13 bölgede 19 Haziran Salı gününe dek oy vermeye devam edebilecek.

Yurt dışında kullanılan oylar, sayım yapılmadan mühürlü çuvallarla 20 Haziran’da Türkiye’ye gönderilecek.

"Almanya’da seçimlere katılımda yüzde 5 düşüş" haberi, 12 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 12 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Almanya’da seçimlere katılımda yüzde 5 düşüş haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanya’da seçimlere katılımda yüzde 5 düşüş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  2. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  3. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  4. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  5. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  6. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  7. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  8. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  9. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  10. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  11. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  12. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  13. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  14. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  15. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  16. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  17. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  18. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  19. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  20. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
Dünya Haberleri