Antalya'da HES firması tarihi mezarları yok etti

Antalya'da HES firması tarihi mezarları yok etti

Antalya'da HES firması tarihi mezarları yok ... Akseki'nin Sinanhoca Mahallesi'nde bulunan Manavgat Çayı üzerinde Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. firması tarafından planlanan baraj ve HES projesi için verilen 'ÇED Olumlu' raporunun iptali için Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava...

Akseki'nin Sinanhoca Mahallesi'nde bulunan Manavgat Çayı üzerinde Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. firması tarafından planlanan baraj ve HES projesi için verilen 'ÇED Olumlu' raporunun iptali için Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ise köylüler ve avukatlarının başvurusu üzerine, bölgede arkeolojik eserler bulunduğu ve 1'inci Derecede Arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmesi ve yapılacak çalışmaların da bu alandan mümkün olduğunca uzaklaştırılması yönünde karar verdi.

Tahrip edilmiş tarihi mezar kalıntıları

Mahkeme süreci devam ederken firma bölgede inşaata başladı. HES ve baraj projeleri için yol yapım çalışmalarına başlanılan alanda köylüler tarafından tahrip edilmiş tarihi mezar kalıntıları tespit edildi. Tarihi mezar kalıntılarına ait fotoğraflarla birlikte firma aleyhine köylüler tarafından Akseki Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Firma hakkında Side Müze Müdürlüğü'ne de ayrıca şikayet edilen firmanın inşaatının durdurulması ve bölgede yol çalışmaları sırasında tahrip edilen ve sonradan yok edildiği ileri sürülen mezar kalıntılarına yönelik çalışma yapılması talep edildi. Müze Müdürlüğü de bir ekip kurarak inceleme başlattı. Firma hakkında şikayette bulunanlar arasında İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru da bulunuyor.

Tarihi eseri bildirmeme ve tahrip suçu

hesicerik.jpg
 
Köylülerin avukatı Münip Ermiş, Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. firması personeli ve yetkilileri hakkında Akseki Cumhuriyet Savcılığı'na sundukları dilekçede, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat varlıkları Koruma Kanununun 65'inci ve 67'nci maddelerine muhalefet edildiğini savundu. Kültür ve tabiat varlıklarının bulunması halinde bildiriminin zorunlu olduğunu belirten Münip Ermiş, burada ortaya çıkan tarihi mezarların bildirilmediğini, ayrıca bu mezarların tahrip edilerek yeni bir suç daha işlendiğini öne sürdü.

Bölgenin hem doğal SİT koruma sahası hem de arkeolojik açıdan önemli olduğunu belirten Münip Ermiş, “Bu nedenle Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurumu, 2863 sayılı yasa kapsamında ortaya çıkacak tarihi eserlerin korunması ve bildirilmesi ile ilgili karar almış, bu karar firmaya bildirilmiştir. 2015 Temmuz ayında yol çalışmaları firma tarafından gerçekleştirilirken, tarihi mezarlar ve korunması gereken tarihi eserler ortaya çıkmış, ancak yol çalışmalarına devam edilerek bunlar tahrip edilmiştir. Bu eserlerin 2863 sayılı yasa uyarınca derhal bildiriminin yapılması ve inşaatın durdurulması gerekirken, bu yapılmayarak bu eserler hemen bu firma yetkilileri tarafından ortadan kaldırılmıştır. Daha sonra tekrar gidildiğinde bu eserlerin yerinde olmadıkları görülmüştür. Bu haliyle bölge tekrar fotoğraflanmıştır. Yol inşaatının devam ettiği bölge Sinanhoca türbesinin ve davalı firmaya ait şantiyenin hemen yakınındadır" diye konuştu.

"Antalya'da HES firması tarihi mezarları yok etti" haberi, 30 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 30 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Antalya'da HES firması tarihi mezarları yok etti haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Antalya'da HES firması tarihi mezarları yok etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Yaşam Haberleri