Bakan Zeybekci: 4-5 günden beri Ruslarla çalışıyoruz, yakında balalayka bile çalabileceğiz

Bakan Zeybekci: 4-5 günden beri Ruslarla çalışıyoruz, yakında balalayka bile çalabileceğiz

Bakan Zeybekci: 4-5 günden beri Ruslarla çal... Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk-Rus 18. Dönem İş Konseyi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Kasım 2015'ten sonra, yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle Türkiye-Rusya arasındaki potansiyelin heba edildiğini,...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk-Rus 18. Dönem İş Konseyi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Kasım 2015'ten sonra, yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle Türkiye-Rusya arasındaki potansiyelin heba edildiğini, ıskalandığını söyledi.

''KASIM 2015'TE YAŞANAN BU TALİHSİZ VAKADAN SONRA HER İKİ ÜLKE DE KAYBETTİ'

Ekonomik rakamlara bakıldığında 2015'te toplam ticarette yüzde 30'lara yakın olumsuz gelişmenin yaşandığını ifade eden Zeybekci, "2016 yılında Türkiye tarafından baktığınızda toplam ihracatta yüzde 60'ın üzerinde bir daralma, ortak toplam ticaretimize baktığınızda yüzde 40'ın üzerinde bir daralma var. Kasım 2015'te yaşanan bu talihsiz vakadan sonra her iki ülke de kaybetti. Sanayi, ticaret, finans sektörü, iş dünyası, çalışanlar açısından herkes kaybetti" diye konuştu. Zeybekci, Rusya ile Türkiye'nin birbirini tamamlayan ülkeler olduğunu, fırsatları birlikte kovalamaları gerektiğini söyledi. Türk ve Rus iş dünyasının kendilerine inanılmaz fırsat yaratacağına inandığını ifade eden Zeybekci, 4-5 günden beri Ruslarla çalıştıklarını, yakında balalayka bile çalabileceklerini, Rusya ile kültürel anlamda da ilişkilerin geliştirilebileceğini dile getirdi. Türkiye ile Rusya arasında ticari engellerin kaldırılmasıyla ilgili önemli açıklamalar yapıldığını, çeşitli projelerde önemli adımların atıldığını belirten Zeybekci, serbest ticaret anlaşmasına ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi. 
''TÜRK FİRMALARI RUSYA'DA SON DERECE BAŞARILI'

Zeybekci, Türk ve Rus şirketlerinin müteahhitlik alanındaki iş birliğine değinirken, "Türk firmaları Rusya'da son derece başarılı. Ama pazar sadece Rusya değil, Avrasya Gümrük Birliği sınırlarındaki ülkeler değil, pazar 3. ülkelerdir. Önümüzdeki 10 yıllarda dünya ekonomisinin büyümesinin yeni motoru, dinamosu Afrika olacaktır. Afrika, her iki ülke şirketleri için yeni fırsatların kovalanacağı, yeni iş birliklerinin birlikte kurulabileceği bir alan olacaktır. İki ülke olarak, önümüzdeki dönemde bu tür iş birliklerinin mutlaka destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

''DÜNYANIN EN İDDİALI YATIRIM TEŞVİKLERİNİ VERİYORUZ'

Karma Ekonomik Komisyonu'nun (KEK) bir sonraki toplantısında yeni şeylerin konuşulması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti: "Türkiye olarak, dünyanın en iddialı yatırım teşviklerini veriyoruz. Bunu bilerek, kasten, altını çizerek söylüyorum, 7 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanı'mızca onaylanan Başbakanı'mızın ilk göreve geldiğinde 'yatırımcının önüne turkuvaz halı sereceğiz' dediğimiz, belirlenen bazı sektörlerde kişiye özel yatırım teşvik sistemlerinin hayata geçirilebileceği yatırım teşvik sistemi şu anda hayatta. Bununla ilgili kanun çıktı, son çalışmalar bitti, birkaç hafta içinde fiilen uygulanabilir hale gelecek. Türk-Rus ortak yatırımlarında etki göstereceğine inanıyorum." ''AKKUYU'DA İNŞAATIN BAŞLAMASINDA HERHANGİ BİR ENGEL GÖRÜNMÜYOR' Bakan Zeybekci ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk-Rus Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 14. Dönem Toplantısında KEK protokolünü imzalanmasının ardından soruları da yanıtladı.

Bir gazetecinin Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili mevzuat açısından gerekli tüm izinlerin alınıp alınmadığına ilişkin soru üzerine Bakan Zeybekci, Akkuyu ile ilgili bildiği kadarıyla hiçbir problemin bulunmadığını belirterek, "Geçtiğimiz hafta da çevre ile ilgili problem olmadığı yönünde rapor çıktı. Gerekli bakanlıklar olarak Akkuyu'nun stratejik yatırım sayılmasıyla ilgili şu anda bir problem yok. Bürokrasi anlamında, inşaatın başlamasında herhangi bir engel görünmüyor" yanıtını verdi.

''POZİTİF İVMEYE PEK YAKIŞMIYOR'

Rusya'da Türk şirketlerinin, Türk çalışanlarıyla ilgili çalışma iznine ilişkin soru üzerine Zeybekci, bunun çözümü ile ilgili en kısa sürede sonuç alınacağına inandığını belirterek, konulan engelin şu anda Türk-Rus ekonomik, ticari ilişkilerinde yakalanmış olan pozitif ivmeye pek yakışmadığını kaydetti.

"Bakan Zeybekci: 4-5 günden beri Ruslarla çalışıyoruz, yakında balalayka bile çalabileceğiz" haberi, 12 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Bakan Zeybekci: 4-5 günden beri Ruslarla çalışıyoruz, yakında balalayka bile çalabileceğiz haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Zeybekci: 4-5 günden beri Ruslarla çalışıyoruz, yakında balalayka bile çalabileceğiz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  2. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  3. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  4. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  5. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  6. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  7. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  8. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  9. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  10. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  11. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  12. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  13. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  14. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  15. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  16. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  17. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  18. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  19. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  20. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
Politika Haberleri