Baykal: Fiili durum hukuk dışı durumdur

Baykal: Fiili durum hukuk dışı durumdur

Baykal: Fiili durum hukuk dışı durumdur CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili, "Türkiye'de karar alma süreci bir şahsın gelgitlerine, idrak kısıtlamalarına, anlayış çerçevesine teslim ediliyor olduğu için Türkiye bugün...

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili, "Türkiye'de karar alma süreci bir şahsın gelgitlerine, idrak kısıtlamalarına, anlayış çerçevesine teslim ediliyor olduğu için Türkiye bugün parlamenter rejimi işletemiyor. Şimdi bunu başkanlık rejimine çevirdiğiniz zaman, bu keyfi ve şahsi karar alma daha da cesaretlendirilecek, daha da meşrulaştırılacak, hukuki kılıfa kavuşturulacak" dedi.

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, tadilatı yapılan Manavgat ilçe binasının açılışına katıldı. Törene, Antalya milletvekilleri Niyazi Nefi Kara ve Mustafa Akaydın ile İl Başkanı Mustafa Erdem, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, davetliler ve partililer katıldı. Burada konuşan Deniz Baykal, "Bu son dönemde, son 15 yılda birbiri ardına tanık olduğumuz olaylar, ne Türkiye tarihinde tanık olduğumuz, ne de herhangi bir demokratik rejimde doğal karşılanabilecek türden olaylar değildir. Türkiye'de siyaset şirazesinden çıkmış konumdadır. Böyle bir olay demokratik bir ülkede olsa kıyamet kopar. Ne iktidar kalır, ne de iktidardakiler kalır" dedi.

'BÖYLE ÇÖZÜM OLMAZ'
Bir dini cemaatin ilk kez ülkede darbe yaptığına ve bir darbede ilk kez kan aktığına işaret eden Baykal, 'Türkiye buraya nasıl geldi?', 'Bu cemaat nasıl sahiplenildi, nasıl himaye edildi?' sorularını yöneltirken, devlet kadrolarının doğrudan ya da çalınmış sorularla bunlara emanet edilerek Türkiye'nin bir noktaya getirildiğini kaydetti. Adaletin, emniyetin, eğitimin, silahlı kuvvetlerin cemaate teslim edilmiş olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Baykal, cemaatle ilişkisi olan herkesin tutuklanmasının çözüm olmadığını da aktardı. Baykal, "Ne kadar bu cemaatle ilişkisi olduğu düşünülen varsa tümünü derdest edelim, alalım götürelim, tutuklayalım bu işi çözelim, böyle çözüm olmaz arkadaşlar. Onları ortaya çıkaran, onların önünü açan politikaları değiştirerek, laikliğin önemini kavrayarak, çağdaş eğitimin önemini kavrayarak, siyaseti din temelinde zorlamalarla, pazarlamalarla götürme anlayışını bir kenara bırakarak siyaset yaparsanız bunu önlersiniz" diye konuştu.

'FİİLİ DURUM HUKUK DIŞI DURUMDUR'
Başkanlık rejimi tartışmalarına da değinen Deniz Baykal, fiili durumu hukukileştirme adı altında başkanlık rejimine kapı aralandığını belirtti. Baykal, "Fiili durum demek hukuka karşı durum demektir. Hukuka ters durum demektir. Hukuku çiğneyen durum demektir. Fiili durum hukuk dışı durumdur. Yani anayasayla ilgiliyse fiili durum ki olayımızda öyle anayasal suç söz konusudur, anayasal ihlal söz konusudur" dedi.

'KEYFİ VE ŞAHSİ KARAR ALMA DAHA DA CESARETLENDİRİLECEK'
Türkiye'de yaşanılan yanlışlıkların temelinde ülkeyi yönetenlerin kimseye hesap vermeden, kimseyle istişare etmeden kararlar alması ve bu kararları uygulaması olduğunu anlatan Baykal, şöyle devam etti: "Türkiye'de karar alma süreci bir şahsın gelgitlerine, idrak kısıtlamalarına, anlayış çerçevesine teslim ediliyor olduğu için Türkiye bugün parlamenter rejimi işletemiyor. Yaşadığımız sorunların temelinde parlamenter rejimin bile keyfi ve şahsi karar alma anlayışına teslim edilmiş olması yatıyor. Şimdi bunu başkanlık rejimine çevirdiğiniz zaman, bu keyfi ve şahsi karar alma daha da cesaretlendirilecek, daha da meşrulaştırılacak, hukuki kılıfa kavuşturulacak. Şahsi ve keyfi tercihler normal anayasal hukuk uygulaması haline dönüşecek."

Konuşmanın ardından ilçe binasının açılışı yapıldı.

"Baykal: Fiili durum hukuk dışı durumdur" haberi, 22 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 22 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Baykal: Fiili durum hukuk dışı durumdur haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Baykal: Fiili durum hukuk dışı durumdur 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  2. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  3. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  4. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  5. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  6. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  7. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  8. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  9. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  10. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  11. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  12. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  13. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  14. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  15. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  16. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  17. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  18. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  19. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  20. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
Politika Haberleri