Bir türden başka bir türe bulaşan kanser keşfedildi

Bir türden başka bir türe bulaşan kanser keşfedildi

Bir türden başka bir türe bulaşan kanser keş... Kanser hücrelerinin bir dokudan kan yolu ile başka dokulara taşınması kötü bir haber... Peki kanser hücreleri, viral bir enfeksiyon gibi, ortaya çıktığı bireyde hapsolmayıp başka bireylere bulaşacak şekilde evrilebilir mi?Bu...

Kanser hücrelerinin bir dokudan kan yolu ile başka dokulara taşınması kötü bir haber... Peki kanser hücreleri, viral bir enfeksiyon gibi, ortaya çıktığı bireyde hapsolmayıp başka bireylere bulaşacak şekilde evrilebilir mi?

Bu konuyu, Kanada ve İspanya sahil bölgelerinden topladıkları farklı midye ve benzeri türlerde bulunan kanser vakaları üzerinde inceleyen bilim insanları, kanserin ortaya çıktığı bireyden farklı bireylere bulaşabildiğini gösteriyor.

Çalışmada kanserli doku gelişimi gösteren üç farklı kabuklu deniz canlısını mercek altına alan araştırmacılar, kanserli ve sağlıklı dokularda DNA dizi analizi yaptıklarında, bireylerin kanserli ve sağlıklı dokularında bulunan genetik dizilerin uyuşmadığını görüyorlar. Hesaplanan evrimsel ağaç çizimleri kanser dokusunun başka bir bireyden bulaşmış olduğunu gösteriyor.

Daha ilginci ise, incelemelerde, deniztarağı olarak bilinen bir türün kanserli bireylerinde hastalıklı doku ile sağlıkla doku arasındaki genetik farklılık bir tür içinde olamayacak kadar yüksek çıkıyor. İlgili kanser DNA dizisini, yine aynı ortamı paylaşan başka bir deniz kabuklusu türünün DNA dizisi ile karşılaştıran araştırmacılar, kanser dokusunun, aynı ortamda yaşayan bu diğer türden bulaşmış olduğunu gösteriyorlar. Bu ilginç sonuç, bulaşıcı kanserin, bazı canlı türlerinde, sadece ortaya çıktığı türün bireyleri arasında “dolaşmak''la kalmayıp, evrimsel olarak göreli yakın akraba olan farklı türlere de sistemli biçimde bulaşabileceğine dair ilk örnek. Bu sonuçlar buna benzer bulaşıcı kanser keşiflerinin daha da artacağının habercisi.

Peki bulaşıcı kanser, canlı türlerinin soyları açısından ne kadar tehlikeli olabilir? Şimdiye kadar sekiz farklı örneği gösterilmiş bulaşıcı kanserin en çarpıcısı Tazmanya Şeytanı/Canavarı topluluklarında gösterilmişti. Genetik çeşitliliğin düşük olduğu bu canlı türü 90’lı yıllarda bulaşıcı kanserin etkisiyle yok olma tehlikesi altına girmişti.

İnsanlarda ise, doku nakli yolu ile özellikle bireyler arasında akrabalık (genetik yakınlık) bulunduğunda kanserin “bulaşıcı'' özellik gösterdiği vakalar not ediliyor. Diğer yandan bulaşıcı kanserin daha sık görüldüğü canlı türlerinde bağışıklık sisteminin moleküler temelleri bulaşıcı kanser bağlamında incelenmeyi bekliyor.

Yine de, bulaşıcı veya değil, kanserin insan ve diğer topluluklarda gelişimini hem bir birey içinde hücreler arasında gerçekleşen dinamikler hem de topluluk düzleminde gerçekleşen dinamikler bağlamında kavramak için, evrimsel biyoloji temelli bir kavrayışa ihtiyaç var.

KAYNAK: bilimsoL - Gönensin Ozan Bozdağ

"Bir türden başka bir türe bulaşan kanser keşfedildi" haberi, 24 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Bir türden başka bir türe bulaşan kanser keşfedildi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bir türden başka bir türe bulaşan kanser keşfedildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  2. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  3. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
  4. 03:15 Trabzonspor, 8 yıl aradan sonra ilk defa büyük bir hamle yapmaya hazırlanıyor!
  5. 03:14 Metaverse arsa tutarları düştü: İşte son durum
  6. 03:13 Bu yöntemle yastıklarınız ilk günkü kadar beyaz olacak!
  7. 03:10 Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  8. 03:08 Karpuzun aşırı dozu: Aşırıya kaçarsanız böyle olur!
  9. 02:04 Lokanta ve kafelerdeki KDV artışı resmiyet kazandı
  10. 02:04 Sivrisinek ısırığı sonrası hemen sürün, iz veya kaşıntı kalmaz! İşte evde bulunan çözüm!
  11. 02:04 Monaco, kendi sahasında Fenerbahçe Beko'ya karşı dengeyi sağladı
  12. 02:04 Arda Güler Real Madrid tarihine geçti! Tüm dünya onu konuşuyor
  13. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  14. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  15. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  16. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  17. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  18. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  19. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  20. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
Sağlık Haberleri