Çapkın da kandırılmış!

Çapkın da kandırılmış!

Çapkın da kandırılmış! İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yasa dışı dinlemelerin yapıldığı, Emniyet - adliye ekseninde daha sonra pek çok soruşturmaya konu olan faaliyetlerin yürüdüğü dönemde İstanbul Emniyet Müdürü olan Hüseyin Çapkın, "Selâm-Tevhid...

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yasa dışı dinlemelerin yapıldığı, Emniyet - adliye ekseninde daha sonra pek çok soruşturmaya konu olan faaliyetlerin yürüdüğü dönemde İstanbul Emniyet Müdürü olan Hüseyin Çapkın, "Selâm-Tevhid kumpas soruşturması" kapsamında "tanık" sıfatıyla ifade verdi.

Hüseyin Çapkın, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dâhil birçok üst düzey siyasetçi ve kamu görevlisinin telefonlarının dinlemeye alındığı "Selâm-Tevhid" soruşturması sırasında da Emniyet müdürüydü.

"Selam-Tevhid"in esasen başka amaçlar için düzenlenmiş düzmece bir soruşturma olduğu iddiasıyla bir "kumpas" soruşturması' açılmıştı. Eski Emniyet Müdürü Çapkın bu ikinci soruşturma kapsamında ifade verdi.

"Kandırılmış polis müdürüyüm"

Hüseyin Çapkın ifadesinde, "Yaklaşık 30 yıl I·l Emniyet Müdürü olarak görev yaptım. Emniyet müdürünün haberi olmadan sorus¸turma bas¸latma ve operasyon yapma olaylarına ilk kez s¸ahit oluyorum" dedi.

Türkiye tarihinde daha önce böyle bir durumun gerçekleşmediğini ifade eden Çapkın, "Bugüne kadar olanları, basında ve kamuoyunda tartıs¸ılanları gördügˆümde maalesef kendimi kandırılmıs¸ bir polis müdürü olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.

"Selâm-Tevhid soruşturmasından haberim olmadı"

"Selâm-Tevhid" soruşturmasının başladığı tarih olan 2010’da İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yaptığını belirten eski Vali Hüseyin Çapkın, dinleme ve izleme kararlarının hiçbir zaman Emniyet müdürünün önüne gelmediğini söyledi.

"Haberim olsaydı engellerdim"

Soruşturmanın hiçbir aşamasında bilgilendirilmediğini ve dosyanın 17 Aralık döneminde adliyeye intikâl ettirildiğinden haberi olmadığını ifade eden Çapkın, "Egˆer başka bir amaçla ve hukuk dıs¸ı bir s¸ekilde ülke menfaatlerine aykırı dinlemelerin yapıldıgˆından haberim olsaydı veya ilgili birim sorumluları bana bu konuyla ilgili bilgi verseydi, hukuken ve yasal çerçevede derhâl müdahale eder ve bu durumu engellerdim. Devlet adamı ve sorumlu mevkideki makam sahibi olarak böyle bir şeye asla müsade etmezdim. 43 yıllık devlet adamı olarak bunun yasal yol ve yönteminin kesinlikle bu olmayacagˆını belirterek duruma müdahale ederdim ve durumdan silsile halindeki yetkili amirlerimi haberdar ederdim" diye ifade verdi.

Dönemin emniyet müdürü olan Hüseyin Çapkın, 17-25 Aralık soruşturmaları ile ilgili de tanık olarak dinlenilmişti. Çapkın, bu soruşturmalardan da haberinin olmadığını söylemişti.

Soruşturmayı yürüten polis, hâkim ve savcılara dava açıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun göreve gelmesiyle birlikte savcılıktaki dosyalar incelemeye alındı. İncelem kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle hakkında dava açılan savcı Adem Özcan’ın yürüttüğü "Selam-Tevhid" dosyası tespit edildi.

Dosya üzerinde yapılan incelemelerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bazı bakanlar, milletvekilleri ve kamu görevlilerinin telefon görüşmelerinin dinlenildiği tespit edildi. Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu ile bakan ve milletvekillerinin görüşmelerinin "yürütülen terör soruşturması" ile alâkası olmayan "soyut gerekçelerle" danışmanlarının telefonlarının dinlemeye alınarak kayıt altına alındığı belirlendi.

Danışmanlarının teknik takibe alınması ile dinlenilen Erdoğan’ın bazı yabancı devlet adamları ile yaptığı görüşmelerin de dinlenildiği, hatta evrak üzerinde çözümünün yapıldığı tespit edildi.

Bu tespitlerin ardından 2014 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Selam-Tevhid" soruşturmasını yürüten polisler hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda Fethullah Gülen ve Emre Uslu ile soruşturmayı yürüten polislerin de aralarında olduğu 122 kişi hakkında dava açıldı. Sanıklar, "Hükümeti devirmeye teşebbüs, silahlı terör örgütü kurmak ve siyasi-askeri casusluk" ile suçlanıyor. Sanıkların İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılaması devam ediyor.

Polislerin yanı sıra soruşturma dosyasında imzası olan 54 hâkim ve savcı ile ilgili de işlem yapıldı. Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından açığa alınan 54 hâkim ve savcı hakkında "Hükümeti devirmeye teşebbüs, silahlı terör örgütü kurmak ve siyasi-askeri casusluk" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle iddianame düzenlendi. Hâkim ve savcılar Yargıtay’da yargılanacak

Kaynak: Al Jazeera-Selahattin Günday

"Çapkın da kandırılmış!" haberi, 18 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Çapkın da kandırılmış! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çapkın da kandırılmış! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Gündem Haberleri